2015. augusztus 2., vasárnap

Mesevilág Aggteleken


Szerintem nincs olyan magyar iskola, legalábbis kelet-Magyarországon, ahonnan ne mennének Aggtelekre kirándulni a gyerekek. Mi például többször is voltunk. Ettől függetlenül mindig nagy élmény, így hát mi is elvittük a gyerekeinket. Attól, hogy nem Magyarországon élnek, ne maradjanak ki semmi jóból, nem igaz? :-))
Bevallom, az oda vezető út nagyon lehangoló volt: BAZ megye települései mély és maradandó benyomást tesznek az emberre...

 A Baradla-barlang főbejárata egy több mint 50 méter magas sziklafal tövében - lehetetlen eltéveszteni

1995 óta az UNESCO Világörökségi listáján szerepel

Magyar-szlovák területen helyezkedik el, 2010-ben kiérdemelte az Év vidéke díjat 


A főbejárathoz sajnos pár perces késéssel érkeztünk, a következő csoport pedig 2 órával később indult. Szerencsére kaptunk egy tippet, hogy a Vörös-tavi bejárattól, ami csak pár perc autózásra van innen, egy óra múlva indult egy másik csoport. Ez az úgynevezett közép-túra, kicsit hosszabb mint a főbejárattól, kb. 7 km, de ez nekünk egyáltalán nem baj. Így gyorsított eljárással megebédeltünk és bár futva közelítettem meg a jegyárusító helyet még épp hogy elkaptuk az induló csoportot.
Ide bizony fel kell öltözni, kb 10 fok van odabent és elég nyirkos a levegő, ráadásul itt csak sétál az ember, nincs amitől kimelegedjen.



Amit bent láthatunk az gyönyörűséges. Megmozgatja a fantáziánkat: bár sok cseppkőnek megvan már a saját neve, de azért mi újakat is találtunk. Egy igazi mesevilág, mindenki más-más nevet ad a cseppköveknek.
Például ez szerintünk a barcelonai Sagrada Familia :
                                                  
Sagrada Familia


Ez olyan kucsmagombás - csak megpenészedett a teteje... 

Ez hivatalosan Sárkányfej. Szerintem inkább nagyon mérges delfin...

Napraforgó kalapja vagy medúza?


zászlócseppkövek

A pisai ferde torony?

megfolyt cukormáz vagy színes orgonasípok? 


A séta végén érünk az óriások termébe, majd a Meseország nevű rész előtt meghallgathattuk a terem akusztikáját is, zene-és fényjátékot láthattunk-hallhattunk. A lányok azt mondták, hogy ez volt a legszebb része az egésznek.

Óriások terme

A kijárattól busszal lehet visszamenni a bejárathoz ahol a kocsit hagytuk, illetve a vállalkozóbb kedvűek 2 km-t hegyre felfelé sétálva egy turistaúton is visszatérhetnek. Állítólag a parkolótól pár száz méterre van maga a Vörös tó amiről a bejárat kapta a nevét, ha nem esett volna az eső meg is néztük volna…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése