2015. augusztus 25., kedd

Stonehenge - a leghíresebb kőrakás


Ha Anglia, akkor mindenkinek két dolog tuti eszébe jut: a Big Ben és "A" kövek. 


Kis kitérő után, de sikerült rátalálnunk az oda vezető útra (és tényleg ki volt táblázva), bár kicsit későn értünk oda így már elment az utolsó csoport. Persze az előrelátók és gondosan tervezők interneten elővételben veszik a jegyeiket, de ezek most nem mi voltunk...
Mikor láttuk a belépőjegy-árakat akkor annyira nem is bántuk, kettőnknek kb. 30 font lett volna.
  
Stonehenge , Anglia

Kiderült, hogy nem lehet bemenni a kövek közé, bár elég közel engedik a népet, de csak körbejárhatóak a kijelölt útvonalon. Annyira azért nem bántuk hogy nem jutottunk be, az útról is lehetett látni őket és "végül is csak egy rakás kőkupac". A gyerekekkel meg ha nagyobbak lesznek úgyis eljövünk ide és akkor biztos közelebb is megyünk és rászánjuk az időt az idegenvezetésre. Meg ha előre tervezett út lesz akkor szeretnék majd elolvasni pár könyvet a témában, így "tudatlanul" nem olyan izgalmas. 

úgy tűnik ennyire lehetett közel menni

Azért jó, hogy a parkoló ingyenes, a látogatóközpontba részben bemehettünk, a felépített kunyhókat ingyen is meg lehetett nézni, illetve van egy őrült nagy "műkő" amin azért fel lehet mérni, mekkorák is azok a "kavicsok" ott bent. 

egy játék: hány olyan ember kellene mint te hogy el tudd mozdítani a követ?
- eredetiben kb 28 tonna ...

az arányok 
Az építők ilyen házikókban lakhattak. Koruk megegyezik a Stonehenge korával: kb. 2500 évvel időszámításunk előtt keletkezhettek

kb. 10 ilyen ház alapjait tárták fel a közelben, de feltehetően sokkal több volt

belülről

Az elképzelések szerint a középre épült kőkör köré épültek a házak

A hely inkább misztikus mint szép, persze a legnagyobb tömeg a nyári napforduló idején özönlik ide, akkor a napfelkelte első sugarai a nagy Sarokkő és egy másik kő közé esnek... hogy ennek van-e jelentősége és mi, azt persze senki sem tudja. Talán ha megkérdeznénk egy druidát...Számomra ezek olyanok mint a piramisok: a legnagyobb csodája, hogy hogy a fenébe tudták azokat a kőtömböket évezredekkel ezelőtt úgy elhelyezni??? És persze hogy minek?? A "kütyüboltban" - ahogy én hívom a mindenhol megtalálható szuvenyírboltokat -, ilyen és ehhez hasonló kitűzőket lehet kapni. Bár én nem vettem, de ide kitehetném:

(Ha csak messziről is, de )
LÁTTAM A KÖVEKET

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése