2015. augusztus 15., szombat

Winchester: Artúr király, a kerek asztal és a katedrális


Minket az állítólagos Artúr király és az ő híres kerek asztala izgatott. Ez a helyi kastélyban, illetve abban a nagyteremben van, ami megmaradt belőle .

Fenn a falon, fenn a falon, van egy (nem is olyan) kicsi - asztallap

1067-ben Hódító Henrik építtette, majd a Great Hall-t a 13. században III. Henrik építette hozzá.

A winchesteri kastély maradványa, a Great Hall bejárata

A Great Hall -ban található kerek asztal hitelt érdemlő módon bizonyított, hogy legalább 1463 óta van a teremben. Mint ahogy az is, hogy a 13. században készült. Ebből következik, hogy nem lehetett Artúr királyé (már az is kétséges, hogy maga Artúr valaha létezett, egyetlen pénzérme nem sok, annyi nem maradt belőle, de ha igaz, akkor az 5-6. század körül élhetett).
Mindenesetre Artúr király legendája él és élni fog, mi pedig élvezzük amit ezzel kapcsolatban találunk.Az asztal kezdetben mint minden normális asztal, a saját lábain állt, aztán valamilyen érthetetlen okból a lábaknak lábuk kelt és az asztallap (ami tölgyfából készült és lábatlanul is 1200 kg-t nyom) , felkerült a falra.

Eredetileg festetlen volt,  VIII. Henrik díszítette Artúr király trónjával, saját fiatalkori képmával ábrázolta Artúrt és a lovagok nevével 24 részre osztotta az asztalt.Itt látható még a két óriási kapu, mely Diana és Charles 1981-es esküvőjének állít emléket. 

Wedding gates

Winchester lovagjainak és parlamenti tagok nevei a 13-19. században
Viktoria királynő szobra, 1897

II. Erzsébet

Mind a mai napig lehet itt esküvőket tartani, bár hogy mennyi a terembérlet arról elképzelésem sincs...
A hátsó kertben romantikus fotókat is lehet csinálni:

Queen Eleanor's Garden

Innen a katedrális felé vettük az irányt.Winchester katedrálisa a római Szent Péter Bazilika után a második legnagyobb katedrális Európában. 
Ken Follett Katedrálisának fiktív helyszíne is Winchester alapján és környékén íródott.

imádom, hogy ilyen nagy zöld parkokat hagynak, és sehol egy "fűre lépni tilos" tábla , mégis minden zöld :-)

bent hatalmas méretek fogadnak


A katedrálisban kb 20 angol uralkodó fejére került fel a korona, többen pedig itt is leltek végső nyugalomra.Még az eredeti burkolólapokkal

a kórus
ha jobban megfigyeljük, van egy furcsaság

az egyetlen Dávid-csillag a virágminták között...

A helyet nem épp a legjobban választották ki az épület számára. Sajnos a laza talaj miatt folyamatosan süllyedt, így a XX. század elejére már komoly veszélyben volt az épület. Az állandó magas talajvíz miatt nem tudták megerősíteni az alapokat, míg végül jött az ötlet hogy egy búvár át tudná hidalni a problémát: William Walker, a kor legismertebb búvára kapta a megtisztelő feladatot. Akkor még rézsisakban, fémfelszerelésben merült.
A részletek számokban: 235 merülési pont, 25 ezer zsák, 115 ezer betontömb, 900 ezer tégla , mindez 5 év alatt, napi 6 óra merüléssel. 
A munka végeztével ki tudták szivattyúzni a vizet és megerősítették a megrongált falakat. Hála neki és munkatársainak, a katedrális még ma is áll, és bár minimálisan lejt, lehetővé tette hogy most mi is megcsodálhassuk. 

William Walker

gyakorlatilag a több tonnás falak alatt kellett dolgoznia

William Walker, a nagyszerű búvár pedig megérdemelte, hogy szobrot állítsanak neki, itt a katedrálisban. 

Az "Értelem és Érzelem" vagy a "Büszkeség és Balítélet" mindenki számára ismerősen cseng, igaz? Nos, Anglia egyik legkedveltebb írónőjét itt, a winchesteri katedrálisban helyezték örök nyugalomra. (Winchesterbe a gyógyulás reményével érkezett, de sajnos az akkor még gyógyíthatatlan Addison-kórban halt meg 1817-ben, alig 41 évesen.)Winchester másik, bár nem annyira klasszikus érdekességei az utcai oszlopok:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése