2015. december 27., vasárnap

Cliffs of Moher - a híres Moher sziklák


A Moher sziklák Írország egyik legismertebb turisztikai látványosságai közé tartoznak (valahol mindjárt a dublini kocsmatúrák után következnek...)

Cliff of Moher
Különlegességük, hogy kicsit több mint 200 m magas sziklaszirtek, amik úgy érnek véget az óceánban mintha elvágták volna őket: szinte teljesen függőlegesen zuhannak a mélybe. Amint az sejthető, a hely tele van turistákkal. 



Persze ki meddig merészkedik: az északi irányba induló út ugyan le van zárva, sőt, ki van írva, hogy magánterület, de ez senkit nem tart vissza attól, hogy átlépjen a jelzés értékű kerítésen és a veszélyesebb sziklaszirtek felé vegye az irányt. Az óvatosabbak maradnak a kitaposott csapásokon, a bátrabbak a sziklákon fotózkodnak, a csajoknak vagy egymásnak bizonyítani akaró menő csávók (vagy néha csajok) pedig egészen a sziklaszirtek pereméig kimásznak, sőt, akár ki is hajolnak egy-egy fénykép kedvéért. Nekem nincs tériszonyom, de józan eszem igen, és azért ezek a sziklaperemek nem vasbetonnal vannak aládúcolva, szóval ki tudja mikor gondol egyet úgy az anyatermészet, hogy most azt a talpalatnyi kőzetet épp a talpunk alól morzsolja el - vagy épp a szélnek lesz a szokottnál erősebb fújhatnékja... (Biztos ismerősen hangzik a norvégiai Trolltunga sziklánál ezen a nyáron lezuhant ausztrál lány esete...)
Azért szerintem így is sikerült jó képeket készíteni, aki meg nem hiszi, járjon utána ;-)



turistaút a sziklák peremén

O'Brian torony a legmagasabb ponton: 214 méterrel az Atlanti óceán felett


ott lent olyan ajtószerű bemélyedések látszottak

lehet hogy titkos bejáratok? :-)

út a sziklák peremén








"Csendesen kérődzik, igen jámbor fajta, Pedig éhes borja nagyokat döf rajta"


a teljes napnyugtát nem vártuk meg, pedig biztos szép lett volna... de még szállás után kellett néznünk


A déli irányba már kijelölt turistaút vezet a Hag-fokig. Időhiányban ezt (s)nem sikerült abszolválni, talán majd egy másik alkalommal, ha legközelebb itt járunk...

kattintásra nagyítható

ez is


A sziklafalak üledékes kőzetből, agyagpalából és homokkőből állnak, és sok védett madárfajnak adnak menedéket. Mi a lundákat kerestük volna, de sajnos épp egyet sem láttunk. :-(


A parkolással nincs gond, nagy, bár fizetős parkoló van. A látogatóközpontban pedig a szokásos kütyüket vásárolhatjuk, és még wc és kávézó is a rendelkezésünkre áll, hogy tökéletes legyen az élmény. 

2015-ös belépőárak

1 megjegyzés:

  1. Csodás hely. Izlandon voltak nagyon hasonlóak és oda visszavágyom, így Írország is érik bennem, hogy oda is menni kell majd valamikor.
    üdv

    VálaszTörlés