2015. december 28., hétfő

Dingle különös lakosa, avagy delfin mint házi kedvenc?


Dingle városkája bár ugyanolyan csodás környezetben terül el mint megannyi ír település itt a nyugati parton, mégsem a lenyűgöző sziklaszirtjeiről vagy a mindig zöld mezőiről híres. Az sem szokatlan, hogy az ír partoknál fókákat vagy delfineket pillanthatunk meg az óceánban. Sőt, 1992-ben Tom Cruise és Nicole Kidman itt forgatta Túl az Óperencián c. filmet. 



Hírnevét mégis Funginak köszönheti, aki 1983-ban költözött az öbölbe. Fungi nem más, mint egy palackorrú delfin, aki furcsa módon önként kereste az emberek társaságát. 
Persze közismert, hogy a delfinek közel úsznak a hajókhoz, követik őket egy ideig, de hogy önként odaköltözzenek az emberek mellé, az egy természeti csoda. Állítólag amikor a 80-as években idejött még különösebben nem foglalkoztak vele. A halászok megszokták, hogy ott köröz a hajójuk körül, míg egy napon egy amerikai turista hallva a történetet felajánlotta nekik, hogy fizet, ha kiviszik egy körre és testközelből is megnézheti a delfint. 



Innen indult az üzlet, mely ma Dingle lakosainak munkát és megélhetést biztosít: Funginéző hajótúrák, Fungi szobrocskák, Fungis póló és megannyi delfines kütyü. Sokan kritizálják emiatt a falut, hogy kihasználja a szegény delfint, de szerintem csak kielégítenek egy igényt, amit mi, turisták kreálunk. Ráadásul a delfin önként költözött ide, nem erőszakkal tartják itt, és magától megy a hajók közé. Azt hiszem élvezi a nagyérdeműt :-)

észreveszitek ott középen?
Ráadásul ha senki nem venne delfines varázsgömböt vagy pólót, nem is árulnák. Ez már csak ízlés dolga. (Na meg némi kritika, elég a hátuljára nézni és mindegyiken ott van hogy made in China...)



A hajóút kb. 1 óra és visszafizetik a pénzt ha nem mutatja meg magát Fungi, de állítólag ettől nem nagyon kell tartani, szinte mindig megjelenik. Na persze nem úgy kell elképzelni mint egy cirkuszi delfinshow-t, ő ott és akkor bukkan fel amikor és ahol kedve tartja, így aztán a helyzet a következő: a hajó kimegy az öbölbe, mindenki meredten bámulja a vizet tüzelésre kész fényképezőkkel. Egyszer csak valaki elkezd sikongatni (hogy milyen nyelven az mindegy is, a lényeg, hogy egy irányba mutasson), erre minden fej arra fordul és villannak a vakuk, kattannak a gépek, aztán majd meglátjuk, hogy sikerült-e lencsevégre kapni, vagy csak árnyékra vetődtünk. Így telik el egy óra, néha másik hajó is megjelenik, természetesen az onnan érkező visításokra is szemfülesen ugrunk, hátha láthatjuk őkelmét. 
Azért hogy a hajózást is élvezzük, néha kitekintünk a lencse mögül és akkor rádöbbenünk, hogy megint milyen lélegzetelállítóan szép helyre vetődtünk. 




Beszélgettem a hajó személyzetével is, mert persze kíváncsi voltam, hogy mégis honnan olyan biztosak benne, hogy ez mindig ugyanaz a delfin: nos kérem ismerik a sérüléseit, például az orrán van egy heg amit az egyik hajócsavar lapátja okozott. Nem barátkozik más delfinekkel, néha enged a maga közelébe egy-egy példányt, de azt is csak pár napig, aztán megint magányosan úszkál. Állítólag matuzsálemi korú, ezek a delfinek kb. 25 évig élnek, ő pedig már több mint 30, bár pontos korát senki sem tudja. (Mondjuk itt felmerül a kérdés, hogy mi van ha csak etetik a népet és ez már nem is az a delfin (bár számomra ez mindegy is) de ez magával hozza a másik kérdést: honnan szednek egy másikat aki annak ellenére, hogy nincs kerítés, mégis az öbölben marad és nem evez más vizekre egy delfinlány kedvéért?)

a nagy fogás - egy homár? Büszkén mutatta nekünk, mi pedig megtapsoltuk :-)

Nekünk is volt szerencsénk találkozni vele, többször kidugta az orrát is, de szaltót sajnos most nem ugrott a kedvünkért. Ettől függetlenül persze élmény volt látni ahogy követte a hajót, vagy épp egy cikázással eltűnt a habok között. hogy aztán egész máshol bukkanjon fel mint ahogy várnánk. Hogy ez most még vadállat vagy már szinte háziasították a helyiek, arról lehetne vitatkozni. 





Van egyébként tengeri akvárium, tengeri halászatra tanító túra (a végén amit fogtok, vihetitek, még meg is pucolják nektek:-) , a sirályok pedig már tudják, hogy nekik jut a hulladék, így türelmetlenül várják jussukat a kikötőben), és természetesen rengeteg jó pub ahol friss halból és egyéb tengeri lényekből készült menüt kóstolhatunk végig. 


a helyi látnivalók - kicsit megkopott a tábla, de olyan egyedi hogy mégiscsak lefényképeztem 

Na persze a csajok mikor megtudták, hogy mit láttunk, azonnal indulni akartak Funginézőbe. Nem tudom visszajutunk-e még addig amíg életben van, de jó lenne... Már csak a családi béke kedvéért is. :-)

3 megjegyzés:

  1. de jó, hogy láttátok azt a delfint, de amin csodálkozom, hogy egyedül van, mert csoportban szoktak úszni, élni.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon furcsa példány, egyedül él, nem ia keres társaságot és ha be is téved másik delfin az öbölbe, nem sokáig viseli el. Kifejezetten magamutogató bohóc :-) A tengerbiológusok állítólag előszeretettel tanulmányozzák. :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon furcsa példány, egyedül él, nem ia keres társaságot és ha be is téved másik delfin az öbölbe, nem sokáig viseli el. Kifejezetten magamutogató bohóc :-) A tengerbiológusok állítólag előszeretettel tanulmányozzák. :-)

    VálaszTörlés