2014. október 24., péntek

Alberobello és a kis trulli házak



Dubrovnikból éjszaka hajóztunk Olaszországba, reggel kötöttünk ki Bariban, innen egy dél-olaszországi kis faluba, Alberobello-ba vettük az irányt. Mivel ide nem vezet autópálya és elég kanyargós az út, bizony lassan haladtunk. Ráadásul odaérve is sok időt vacakoltunk  a parkolással (ez bosszant mindig a legjobban, annyival értelmesebben is eltölthetnénk az időt...)

Végül megtaláltuk a híres kis "törpházakat": már az út mentén is látni néhányat idefelé jövet, de az igazi az a falucska, ahol egy egész városrész csak ilyen fehér mediterrán trullikból (vagy máshol trullonak is olvastam),  manólakásokból áll.

trullifalva

Ezek kerek alaprajzú fehér házikók kúp alakú szintén kőből készült tetővel.

trullik
belső szerkezete

különböző tetőzárókövek

egyes trullik tetején kül. szimbólumokat láthatunk, egyesek keresztény eredetűek, 

mások ősibbek (aki tud olaszul, elárulhatja ha van valami érdekes odaírva :-) , bár nekem úgy tűnik, az utolsó például Jézus nevére utal , és a kör a világot jelképezi? - spanyol alapján olaszból (el)fordítva :-)))

A történetüket érdekes: kizárólag kőből épülnek, habarcs és fa tartószerkezet nélkül, mégpedig azért, mert így könnyen le lehet őket bontani, majd ugyanolyan egyszerűen újjáépíteni. Erre azért volt szükség, mert az adók már a középkorban is igen magasak voltak (és épp akkortájt vezették be a füstadót, azaz hogy lakóházanként kellett adót fizetni - és persze azért csak ezt mert internetük még nem volt...). Így a falu lakosai, mikor közeledtek a király adószedői egyszerűen összedöntötték a házakat, (nem maradt más csak kőhalom, a falu egy elhagyatott régi település képét mutatta), majd az adószedők távozásával újra felépítették őket. Persze az adóhatóságot már akkoriban sem volt könnyű átverni, na meg a szomszéd fűje nehogy már zöldebb legyen, így hát a környező grófok bizony besúgták a helyieket : ezek csúnyán lebuktak és Alberobello grófja Spanyolországba került hűvösre adócsalás vádjával. 





A legrégebbi trulli a felirat szerint 1559- óta áll itt, immár nem fenyegeti a lebontás veszélye: 1996 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.

egy trulli - ajándékbolt belülről 

Ma főként boltok, éttermek találhatók bennük, igaz, ha valaki ki szeretné próbálni, akár kiadó házat is talál, de van templom és múzeum is.

trulli templom

úgy tűnik épp esküvőre készültek

a kupola belseje

Érdekes és egyedi, aki a környéken jár, ne hagyja ki!





3 megjegyzés:

  1. Csodálatosak a képeid! Már másnap a blogjában is láttam ezeket. Hát nem éppen kis munka lehetett ledénteni és újraépíteni a házakat. :-)

    VálaszTörlés
  2. Engem is elvarázsolt a hely :-)
    Biztos nem volt kis munka, bár ha nincs benne kötőanyag akkor gyakorlatilag csak egymásra kellett pakolni a köveket. Mondjuk Lego- bol azért könnyebb, azok mégiscsak egymásba pattinthatók :-)

    VálaszTörlés
  3. Trullo egyes szam, trulli tobbes szam, tehat trullok. Vagy trulli.
    En laktam egy ilyenben, baratno szuleie, minden legkondi nelkul elheto benne a homerseklet augusztusban is. A formajuk azert ilyen jellegzetes, mert un alboltives a szerkezet.

    VálaszTörlés