2012. március 19., hétfő

Gyámügy update 1.

Íme az a nem hivatalos info aminek a múltkor úgy örültem. Nem akartam közzétenni míg nem lesz hivatalosan megerősítve, de mivel a hivatalos helyek nem sietik el a válaszadást így inkább beírom, úgyis sokakat érint.


"Az Európai Unió Működéséről szóló szerződés 21. cikke értelmében minden európai polgár joga, hogy az unión belül szabadon mozogjon és letelepedjen. Az Európai Bíróság joggyakorlata értelmében ez a jog minden európai polgárt megillet annak korára való tekintet nélkül, tehát ez az Önök gyermekeinek is saját joga, és nem csupán az Önök jogán alapuló származékos jogosultság (ld. Chen-ügy: C-200/02: http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=49231&pageIndex=0&doclang=HU&mode=doc&dir=&occ=first&part=1&cid=126636 , 20. pont).

A szabad mozgás és letelepedés jogának részleteit a 2004/38-as uniós irányelv fekteti le, amelynek magyar nyelvű változatát itt találja: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2004L0038:20110616:HU:PDF.
Az ezen irányelv 7. és 8. cikkeiben foglalt feltételeken, valamint a VI. fejezetben megjelölt közbiztonsági vagy közegészségügyi okból bevezethető korlátozáson túl a tagállamok nem korlátozhatják a szabad mozgás és letelepedés jogát.

Véleményünk szerint a gyámhatóság által alkalmazott gyakorlat, illetve a vonatkozó jogszabályi rendelkezés nem csupán gyermekei szabad mozgáshoz való jogát korlátozza, hanem az Ön és férje szabad mozgáshoz való jogát is tekintettel arra, hogy az a tény, hogy gyermekeiket nem, vagy csak ilyen mértékű ellenőrzés mellett vihetik magukkal egy másik tagállamba tartósan, visszatartó tényező lehet az Önök számára a szabad mozgáshoz való joguk gyakorlása tekintetében. Ezt az elvet az Európai Bíróság is számos ügyben alátámasztotta."


Amúgy megtettem az Európai Bizottságnál a panaszt az ügyben, többek közt a fentiekre hivatkozva, de egyelőre csak nagy hallgatás a válasz. Egy automatikusan generált no-reply azért jöhetne, hogy megkapták...
Most várok türelmesen. 

Közben megjött a szoc. munkás "környezettanulmánya" , a héten továbbítom a fordítónak, hogy azért az a vonal is haladjon.


Amint érdemi infom lesz, folyt. köv. 

15 megjegyzés:

  1. Bementünk mi is a Nagykövetségre, kijelentkeztünk mi és a két kicsit is kijelentettük. Beszéltünk a nem tul kedves konzullal. Kiirtam a paragrafust, meg elmondtuk amit nálad olvastunk. Azt mondta, hogy ő ezt egyszerüen nem tudja elképzelni, hogy ilyen lehetséges. Nem tudtam leállni vele vitázni, mert felesleges volt. Amit akartunk azt megtettük, elköszöntünk, majd bucsuzóul mondtam, hogy remélhetőleg nem találkozunk hamarosan a gyerekek miatt. Mormogott valamit az orra alatt.

    Az EU egy nagy, behemót, nehézkes gépezet. Nehezen mozdul meg, de azért mozdul. Ha nem kapsz semmilyen választ, akkor keress név szerint valakit ott ahová küldted, és irj neki, ha ebben kell segitség, akkor szólj!

    Köszönöm, hogy ezeket megint leirtad, józan paraszti ész szerint is igy van, igy lenne különben!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, most várok egy kicsit, a hivatalos internetes oldalon át küldtem a megadott e-mail címre. Ha a héten sem kapok legalább annyit, hogy megkapták és majd értesítenek, akkor próbálkozom más úton is.
      Kíváncsi vagyok nálatok mi lesz.

      Törlés
  2. Szia Ditke! Orulok a hireknek és teljesen egyetertek Csillaval is! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia Ditke,
    Ez tényleg jó hír! Minket viszont sajnos nem érint, mert nem az EU-ban élünk (hozzáteszem, ettől még ugyanúgy jogtalan, amit a magyar hatóság művel).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért csak várd ki a végét. Ha törvénymódosításra kényszerítik őket nem lehet tudni, hogy hogy fogalmazzák az újat. Nem biztos, hogy külön lesz EU-nem EU.

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Igazad van, csak engem mindig rugdosni kell egy picit.
      Úgyhogy ez úton is köszi :-)

      Törlés
  5. Na legalább van már valami hivatalos jogszabályos papír a kezetekben!!! Jó úton vagytok!!
    Mondjuk nem tudom, hogy pl. Svájcra érvényes lenne-e, mert hát Svájc sem EU, viszont Europa...Mindenesetre figyelemmel követem tovább az ügyek haladását!!
    Szép napot! Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Khase, bocsánat, belekotyoghatok?

      Igaz, hogy Svájc nem EU tagállam, de mégis sok szerződést aláirt, ilyen például a schengeni megállapodás! Utána kell valahogy nézni, hogy milyen szerződéseket ratifikáltak. Hogy hol, fogalmam sincs, de ha kell, akkor a páromat ráugrasztom!

      Törlés
    2. Reméljük, hogy ha ezt a törvényt módosítják akkor valami családbarátabb verzióval rukkolnak elő, és akkor nem számít, hogy EU vagy nem EU. Csillának pedig igaza lehet, svájc ugyen nem Eu de van köze hozzá, úgyhogy épp lehet, hogy egy ilyen szerződés révén rátok is vonatkozhat az új jogszabály. De azt hiszem ez még odébb van, egyelőre jó lenne ha Brüsszelből legalább annyit válaszolnának, hogy megvizsgálják az ügyet.

      Törlés
  6. Sziasztok! Kedves Ditke! Mi is külföldön élünk, nagyon kiakadtam, mikor az első bejegyzésedet olvastam a témában, remélem, hamarosan rendeződik a helyzet.
    Gyorsan irtam ezügyben az itteni konzulnak, aki válaszolt is, utánanézve az ügyeknek. Itt elolvashatjátok, amit megkaptam tőle levélben is.
    http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/IE/hu/Konzuliinfo/lakcimvaltozas.htm
    Üdvözlettel: Ági

    VálaszTörlés
  7. Szia Ditke! Határátkelő oldaláról jöttem hozzád, és ahogy látom, ti is ugyanazon a hercehurcán mentek (mentetek) keresztül, mint mi. Mi Kaliforniában lakunk (nem EU:-) de a Gyámügy minket is megtalált:) Amikor bejelentettem - jó magyar állampolgárként - hogy véglegesen letelepedek külföldön, mi is megkaptuk ezt a biz. emailt a Gyámügytől. A mi esetünkben ráadásul nem is tájékoztattak részletesen, hogy miről van szó, hanem csak hivatkoztak a fenti törvényre, amit nekem kellett a neten megkeresnem...Na, de mindegy. Ezek után nekem a "legviccesebb" a környezettanulmány volt...Én is összegyűjtöttem mindenféle papirt, ami az állandó lakhelyet, jövedelmet, iskolalátogatást stb. igazolja. De itt nem létezik olyan, hogy a Gyermekvédelmi Szolgálat "környezettanulmányt" csinál. Ha valaki bejelentést tesz, hogy mondjuk a szomszédja veri a gyerekeit, vagy ilyesmi, akkor kimennek, de “csak úgy”, egy környezettanulmány miatt tuti, hogy nem. Na, ezt áthidalandó, saját kútfőből összehoztam 2-3 mondatot, valami olyasmit, hogy „ X.Y. lakhatási és egészségügyi körülményei megfelelőek stb. Stb. Hogy a dolog hivatalos legyen, lepecsételtettem a papirt egy közjegyzővel, és az egész paksamétát elküldtem a Gyámügynek. Anyukám, aki otthon intézte az egész papirmunkát, mondta, hogy megjegyzésére – miszerint ez az egész környezettanulmány egy formalitás – a gyámügyes is elismerte, hogy igy van, de, ahogy mondta „ neki le kell zárnia az ügyet”, magyarán csak a papir kell, hogy hozzá tudja csatolni a mappánkhoz...szóval..mit mondjak...bürokrácia felső fokon...

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A suli a lakóhelytől függ, először lakást kell találni, bejelentkezni és utána kell az önkormányzatnál megkérdezni, hogy melyik a körzetes iskolátok. A gyerekek háziorvosától (mármint kint a spanyoltól) kell egy igazolás hogy közösségbe mehet, ehhez kell az oltási könyv, illetve mivel a magyar és a spanyol oltási naptár eltér egymástól, be kell adatni a hiányzó oltásokat.
      A magániskolák természetesen mások, ott nem számít a körzet, abba viszed amelyik szimpatikus, de ezek fizetősek.
      A gyerekek születési év szerint vannak osztályokba sorolva, tehát akik mondjuk 2003-ban születtek azok mind egy osztályba járnak.

      Törlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés