2012. március 9., péntek

Plants - Plantas - Növények lapbook és homeschooling tapasztalatok

Végre elkészült a növényes lapbook-unk és az új blogot is sikerült elindítani, így mostantól ezt nem bombázom tele a lapbook-okról készült képekkel :-)



Akit érdekel, a másik blogon megtalálja az alkotásainkat, főleg képekben:

http://lapbookmaniaentresidiomas.blogspot.com/

Az otthon oktatás amúgy nem lenne az én műfajom. (Aki esetleg nem hallott még róla, vannak gyerekek akik nem járnak hagyományos iskolába hanem a szüleik otthon tanítják őket, majd év végén vizsgát tesznek az adott év tananyagából. Ez Magyarországon és Spanyolországban is engedélyezett, Angliában és Amerikában pedig egész nagy hagyományai vannak.)
Míg betegek voltak a csajok és itthon voltam velük igyekeztünk elkészíteni az iskolai házi feladatot (szerencsére ebben partner a suli, mikor hét elején bementem, hogy elkérjem a leckét egész hétre előre összeszedték a tanárok, hogy mik lesznek a házik és miket fognak tanulni órán, mit nézzünk át). Úgyhogy gyakorlatilag egy hétig itthon tanultunk.
Elképzeltem, hogy milyen lehet ez állandóra: jól hangzik, hogy főzzünk együtt a gyerekkel és közben tanuljunk a répáról meg a mértékegységek átváltásáról, de mi van ha a gyerek 10 perc után megunja az együtt főzőcskét és elmegy rajzolni? Persze a 10 percben is sokra lehet haladni, spec. megették az összes répát amit megpucoltam :-) és még azt is megtanulták, hogy az egy gyökér. De aztán én még egy órát vacakoltam az ebéd készítéssel, ők meg szépen otthagytak. 
Meg persze időnként be kell dobni egy mosást, aztán át kell pakolni a szárítógépbe, aztán be a szekrénybe, aztán nem ártana kiporszívózni, ezt-azt pakolászni, szóval ha a gyerek egész nap otthon van, nem olyan könnyű lekötni. Márpedig ha unatkozik annál nincs rosszabb. Persze biztos vannak gyerekek akik szépen leülnek az olvasókönyvükkel és olvasnak míg anya főz, miközben a másik addig elkészíti a szókártyákat a lapbookhoz, a harmadik pedig végzi a fizikából feladott kísérletet... (Merthogy az otthon oktató családok - a blogokat nézegetve feltűnt - gyakran 3-4 vagy akár több gyerekesek) , de az enyémek valahogy nincsenek ehhez kiképezve. Persze elolvasták amit rájuk bíztam vagy kitöltötték a munkafüzetet, de ha épp eszükbe jutott valami akkor felálltak, elszaladtak és a halaszthatatlan dolguktól úgy kellett visszatessékelni őket a spanyol házihoz. Na és persze összevesztek, ahogy szoktak. Meg persze ezekkel a dolgokkal itthon mégis hamarabb lehet végezni mint az iskolai tanórák. Ami persze nem baj, csak utána ha nincs időm velük foglalkozni akkor előjön a tv, a nintendo, aminek nem igazán örülnék ha itthon oktatottak lennének.
Persze van sok élő példa, mint a bloglistában levő blogok is, hogy igenis lehet otthon hatékonyan tanítani, de nekem ez max. egy gyerekkel menne, vagy azzal sem. (Nem beszélve arról, hogy én igenis szeretek dolgozni járni, még ha erre néha emlékeztetnem kell magamat, akkor is :-) )

A másik, ami még feltűnt, hogy nagyon sok kicsi gyereket tanítanak. 
Mikor anyagokat keresek a lapbook-jainkhoz akkor szoktam különböző blogokra rátalálni és az a tapasztalatom, hogy nagyon sok óvodás korú gyereknek tanítanak iskolai tananyagot. Persze látom én is, hogy itt nyugaton már 4-5 éves korban betűket tanulnak a gyerekek, persze hogy az otthon oktatók is követik a tanrendet és nekik ez természetes. De azt már nem értem, hogy mikor valaki egy 3-4 évessel tanul otthon akkor minek neki a naprendszerről olyan lapbookot készíteni, hogy még egy középiskolásnak is megfelelne? Persze érdeklődőek a gyerekek és szivacs az agyuk, meg minden, de szerintem ezeket úgyis elfelejtik, vagy meg sem tanulják, csak beleteszik a könyvekbe, mert jól néz ki vagy jaj de tudományos? 
Mondjuk a "supermadre" témáról már rég érik egy poszt bennem, csak időm nincs megírni, de ide illene... 

6 megjegyzés:

  1. Már hiányoltam az új bejegyzést! :-)
    Szerintem az otthontanulás eléggé gyerekfüggő is. Mint ahogy az kiderült, én is "itthon" tanítom Lindát, de az is igaz, hogy óriási előny volt, hogy szinte fél évvel előrébb járt a tananyagban, tehát "hanyagolhattuk" is egy kicsit. Ők projektekben tanultak elsőben is, és igazából a suli az egyetlen, amit nagy szívfájdalommal hagytam ott (pontosabban magántanulói státuszba került és vizsgázik félévkor és év végén). Elsőben már kialakult benne egy nagyon erős felelősségtudat, vagyis egyszerűen benne volt, hogy márpedig el kell készülnie a feladatnak, mert erős benne kiskora óta a másoknak való megfelelés (na persze nekem nem akar megfelelni :-D ). Mi néha sokkal többet és persze néha jóval kevesebbet tanulunk, de ez a végén az eredmény szempontjából ugyanannyira sikeredik. Én nem szeretném, ha 4-5 éves korban - még játékosan se - tanulna, ezért sem gondolkodtam a kisebbnél oviban. A gyerek legyen sokat levegőn, mozogjon, játszon - nagy Vekerdy-hívő vagyok. :-)
    Nekem a kettő itt most kint sokkal jobban játszik egymással, sokkal erősebb a kötődés, mint otthon, igy gond nélkül tudok dolgozni is :-) Ja meg persze ott vannak az éjjelek is! Szép hétvégét Nektek!

    VálaszTörlés
  2. Egy gyerekkel még nem olyan macerás tanulni, azt simán el tudom képzelni. Még kettővel is meg lehet oldani valahogy, bár éveken keresztül, minden nap itthon tanulni, hát... Én belefáradnék. Mert ahogy nőnek nő a tananyag is.
    Azt nem értem, hogy csinálják azok, akik 3-4 gyerekkel vannak otthon. A nagy mondjuk tanulja a francia forradalmat töriből, Victor Hugot irodalomból, a Newton törvényeket fizikából meg tanul nyelvet is... miközben a középső mondjuk az északi középhegység állatvilágát, meg a felszín-térfogat számítását és a melléknévi igeneveket, a kisebbik a szorzótáblát, a növények részeit meg fogalmazást ír az irodalom olvasmány alapján, a legkisebb meg mondjuk tanulja a betűket, az olvasást. Hogy a fenébe tudja valaki ezt összehangolni? Mert oké, hogy a kicsinek adok egy kifestőt meg rajzoljon és játékosan is tanulgathatja a betűket, de a fizikát, a földrajzot, a felszínszámítást már magyarázni kellene, és ahhoz bizony szerintem legalább napi 2 órát rá kell szánni egy-egy csemetére, mire minden nap átvesznek egy-két tárgyból valamennyit, gyakorolnak, stb. (Nekünk csak az iskolai napi házi feladat elvesz 1 órát és még csak elsősök) Az akkor a három nagyobbat nézve máris legalább 6 óra naponta. És ha otthon vannak akkor kell ebéd-vacsora, kísérletezgetni kell. Míg anyuka a nagyobbakkal tanul mit csinál a 4 éves legkisebb? Napi 6 órát eljátszik magában a szobájában? Nem zavarja őket a tanulásban? Vagy a nagyobbak közül aki épp nem tanul csőszöli a kicsit?
    És mikor vége a napnak akkor anyuka még nekiáll másnapra előkészíteni a tananyagot: mit fognak átvenni, nyomtatni a netes anyagokat, előkészíteni a feladatlapokat, stb. Nem kevés idő és energia. Számomra hosszú távon elképzelhetetlen. Ezzel persze nem azt mondom hogy lehetetlen, csak hogy én nem lennék rá képes, az biztos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hosszú távon én se, ez most bő fél év, és hangsúlyozom, hogy sok volt az előny, tehát nincs az a feszített tempó sem :-) De már poénkodtam, mert P aki épp 4 múlt, már ismer pár betűt, a szorzótáblát Lindával együtt tanulta, úgyhogy majd ki is hagyhatjuk az első két évet :-)) 4. osztály végéig működik sztem az otthoni verzió, 5. osztálytól már nem vállalnám. Azért nézem összehasonlitva Veletek, vagyis a lányaiddal a tananyagot, elég más sztem a mo-i-hoz képest.
      Jövőre, vagyis ősztől ki kell találnunk vmit, mert itt ugye a valencianot nyomatják az államiban, én meg azt nagyon nem akarnám, viszont a sulik nagyon jók (kivülről is inkább magánsulikra hasonlít) de jókat is hallottam.

      Törlés
    2. Ezek szerint maradtok jövőre is? :)
      Igen, az állami suliban kötelező a valenciano, és még nagyobb óraszámban is tanítják mint az angolt. Ez volt az egyik oka, hogy magánsuliba mentek a csajok.
      Linda másodikos most? Én úgy emlékszem, hogy otthon másodikban tanulják a szorzótáblát, itt meg már első félévkor elkezdték. Pénteken írnak dolgozatot az ötösből. Most meg vizsgahét van, minden nap dolgozat angolból meg matekból, péntekre beadandó galaxis témakörben spanyolból (ezt majd felteszem a lapbookos blogra, egész jól alakul:-) ) Szóval szerintem túlterhelik őket, de én már csak ilyen aggódó szülő vagyok. :-)
      Amúgy a csajok iskolája angol, az angol tanrend szerint is halad, nem tudom hogy egy állami spanyol suliban is ennyire gyorsan haladnak-e, nincs olyan spanyol ismerősöm akinek pont elsős lenne a gyerek és állami suliba jár, úgyhogy nem tudom összehasonlítani. Ami spanyol az a környezet meg a spanyol olvasás-írás tananyag mert azt a spanyol tanrend szerint tanulják. (Igaz, környezetet tanulnak angolul is)

      Törlés
    3. Igen, maradunk, vagyis szeptemberben jövünk vissza :-) Nem győzök betelni úgy mindennel, úgyhogy muszáj, Verának is írtam már, erősen mélyül a szerelem :-D
      Igen, másodikos otthoni tanterv szerint, a teljes szorzótábla és a maradékos osztás van a tananyagban matekból. Írás, olvasás, nyelvtan, környezet nemigen, az a napi élet, azt mondta a tanárnő illetve van egy lista aszerint beszélgetünk dolgokról, de arra nincs is könyvük. Kéthetente van új projekt (de ezt úgy képzeld, hogy ilyenek voltak (Maci-projekt, kedvenc állatom projekt, ÉN-projekt, most éppen közlekedés projekt van.
      Nekem ez nagyon meredek, amit írsz, hogy miket tanulnak már, én kézzel-lábbal hadakozom a túlterhelés ellen :-) Lindán még ebben a suliban is kijött 2-3 hetente (még ősszel), görcsös fejfájás, aztán valamikor hányás és megkönnyebbülés... biztos, hogy attól lehetett, itt eddig egyszer fordult elő csak, amikor túl sok minden történt egy nap.
      Majd vmi light-os sulit keresek :-)

      Törlés
  3. Szerintem a tobb kbozo koru gyerek otthontanitasa nem koveti az iskolai anyagot, amit leirtal peldanak az eletszerutlen es kivitelezhetetlen. :-) Lehet tobb korosztalynak ugyanazt tanitani, csak az elmelyulesi szint mas. Meg van, amiben egy fiatalabb akar jobb is lehet mint az idosebb testver, az otthontanitasnal ezeket az egyeni jellemzojet sokkal inkabb figyelembe lehet venni.
    Mondjuk en errol csak elmeletben vagyok okos, meg az egyet sem tanitom itthon semmire, tanul eleget magatol, magyarul beszelunk eleg sokszor meg egy nyelvtankonyvet szoktam vele egyutt olvasni, leginkabb motivacios cellal, de tobb mar megterhelne a kapcsolatunkat azt hiszem. Nekem eleg ravenni, h az iskolai feladatait megcsinalja (nem kell beleszakadnia, heti par ora lenne de arra is lusta) es a hangszereket gyakorolja. Mindig csodaltam akinek volt energiaja a lakohelye es a szulohelye (es nalunk lenne meg egy plusz orszag is) szerinti tananyagot is a gyerekbe tomni.

    VálaszTörlés