2013. június 7., péntek

Halle-Hunneberg Ecopark és Királyi vadászmúzeum



A Halle-Hunneberg természetvédelmi terület szívében van a királyi vadászmúzeum.



A régió királyi vadászterület (nem tudom hogy volt vagy ma is az, mindenesetre XVI. Adolf gusztáv előszeretettel kapta puskavégre a rén - és jávorszarvasokat). 

Valahol elkopott a biológia tudásom, de most ismét letisztult: a jávorszarvas a vastag lapos agancsú, 



a rénszarvas meg a tipikus télapó szánhúzó Rudolf. 



Na jó, azért talán élőben nem annyira piros az orra :-)



Itt van kiállítva maga a "királyi" példány is, akit egyszer még Spanyolországba, Zaragoza-ba is elutaztatták (kitömött állapotában), innen kapta a Lorenzo nevet.

Lorenzo
( a másik én vagyok, de az gondolom felismerhető... :-) )



Patanyom és jávorszarvaskaka
(ez utóbbit képesek befőttes üvegbe gyűjteni és a turistáknak árulni... és még van aki meg is veszi... No comment)

Ekkora állat - ekkora aggyal ...


A jegyet árusító bácsi nagyon lelkes és kedves volt (mellesleg tök jól beszélt angolul) és elmesélte nekünk a hely történetét, sőt, ő maga is végez kutatásokat az ősi istenek rejtett kincsei után :-)

A múzeumban főként kitömött állatokat lehetett látni a környék kisebb-nagyobb vadjaiból, de multimédiás jellege miatt azért lehetett hallgatni szarvasbőgést, sőt, Sanyi nagy örömére még virtuálisan vadászni is lehetett. Mi csajok hamarabb meguntuk a játékot és átmentünk a szomszédos cukrászdába beszélgetni.






Innen pedig a Vänern-tóhoz mentünk, ahol még mindig volt jég és hó, bár már erősen olvadóban. Azért még sétálgattunk rajta :-)








Tetszettek a tipikus északi házikók.  
Azt hiszem egy ilyen utazásban épp ezek az apró különbségek a magukkal ragadóak. Múzeum, festmények, nagyvárosi forgalom mindenütt láthatóak. 
De a mindennapi élet részletei , ahogy körülnéz az ember: az utcakép, a házak, a fák, a szagok, az ízek, az arcok ... 2-3 óra és az ember egy másik világban találja magát. Egyszerűen imádtam.  :-)


3 megjegyzés:

  1. Szia,

    Egy kerdesem lenne, koltozes elott allunk, es mivel nem talaltam mail cimet, ide irok igy ismeretlenul, elnezest. Alicante ill. Valencia az almom, egy nagy hatranyt talaltam eddig, az pedig hazautazas, tenyleg nincs kozvetlen jarat?
    Koszonom elore is!
    Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kozvetlen jarat csak nyaron van, Alicante - Budapest a Ryanair-rel. Attol fugg M.o. melyik reszen laktok vannak Alicantebol es Valenciabol jaratok Pozsonyba, Becsbe, vagy Romaniaba tobb varosba is, esetleg ugy is megoldhato a hazautazas.

      Törlés
    2. Szia,

      Koszonom a gyors valaszt. Heti 2 jarat van tenyleg, Miskolchoz minden mS repuloter messze van. Van Madridba gors vonat, probaltatok mar? A nyari hazaut rendben van, de az ev nagyreszeben nem marad mas mint atszallas, Madrid vagy sok ora plussz autokazas a tavoli repuloter miatt, ez nem igazan jo hir.
      Gondolom karpotol a szep hely, de igy tul sok latogato nem varhato.
      Kicsit beleolvastam blogodba, a lanyaid jol erzik ott magukat, szeretik az iskolajukat?
      Koszonom elore is az ujabb valaszod!
      Anna

      Törlés