2013. október 15., kedd

Esperaza : egy igazán jó dino-múzeum


Esperaza Aude régió kis falucskája, az az igazság, hogy nem sokat vártunk az itt található dinoszaurusz-múzeumtól.


Viszont mivel a gyerekek lelkesedése korlátozott a templomok és romhalmazok irányába, igyekeztük megtalálni az egyensúlyt a programok között, így akadtunk erre a helyre az egyik prospektusban. Mivel volt a környéken pár templom amit Zsolti szeretett volna megnézni (nyugi, nem untatlak vele benneteket, ezek csak számára voltak érdekesek :-) ), úgy döntöttünk, hogy ő megy, mi pedig a lányokkal elszórakoztatjuk magunkat az őslényekkel. Voltunk már hasonló kiállításokon, így magasra tették a lécet, reméltem, hogy nem csak üveg mögötti csontokat fogunk látni, mert attól hamar eloszlott volna a lelkesedésük.

azért voltak klasszikus vitrinben levő kardfogú koponyák is

Be kell vallanom, kellemesen csalódtunk. A múzeum maga 4500 m2, rengeteg gyerekeknek való bemutatóval, videoval, játékos foglalkoztatóval, valóban minden korosztály megtalálja a számítását.

kedvük szerint forgatható részekkel, vicces kombinációkat is össze lehetett hozni

Ez inkább kisebbeknek való - gondoltam én. A csajok azért egész sokáig elszínezgettek itt is

Egyes tudósok szerint a tojásból kikelve minden dinonak először tolla volt, aztán ahogy nőttek fokozatosan átalakult a kültakarójuk. Persze egyesek tollas maradt a hátuk, belőlük lettek a madarak. 


Modellezték hogyan nézhetett ki a Föld a dinók korában. 

Még tojásokat is találtunk. Gyorsan odébbálltunk, nehogy megjelenjen a felbőszült mama :-)

A legfőbb érdekesség Eva, az a 12 méter hosszú dino-lány akinek a csontjait az itteni folyóvölgyben találták. Egy kisfilmet is vetítettek, amiből kiderült, hogy a nevét egy régész-gyakornokról kapta, aki elsőként ásta elő valamelyik bordáját, ha jól emlékszem. Volt nagy meglepetés, már ekkor sejtették, hogy nagy felfedezést tettek - szó szerint: Eva a Franciaország területén talált legnagyobb dinoszaurusz! A feltételezések szerint nem itt élt, csak a testét sodorta ide a folyó, majd a parton lebomlott és a csontok így viszonylag épen, kis terülten koncentrálódva maradtak. Növényevő volt és olyan 10 tonnát nyomott. 

Eva, teljes életnagyságban

ilyen lehetett a feje  - a megtalált koponyacsontok alapján modellezték

Volt több műanyag dino-utánzat, rajzfilm a gyerekeknek (Igaz, ez csak franciául, de ez az enyémeket egyáltalán nem zavarta, azt mondták, már látták spanyolul, úgyhogy simán végignézték. Én meg hagytam, addig is több ideje marad apának nézelődni :-) )



Egy T. Rex combcsontjához képest ...



Az egész csúcsa pedig a kijáratnál levő óriás makett volt. Félhomályban magasodott felénk, és amikor elmentünk mellette majdnem felfalt minket! Mozgásérzékelővel van ellátva , váratlanul elkezdett mozogni, ordítani és csattogtatni a félelmetes állkapcsát! Úgy meglepődtem, hogy még én is megijedtem :-)



A csajok innen aztán addig nem akartak mozdulni, míg ki nem cselezik a mozgásérzékelőt: elkezdtek guggolva majd szinte hason fekve mászni a földön, hogy ne kapja el őket a szörny - ha mégis észrevette, akkor pedig rohanáááááás :-) 

Aki erre jár, ne hagyja ki, attól hogy az isten hát mögé van eldugva, megéri !


P.S.: 
1. A kiállítás két részből áll, ne felejtsetek el átmenni az épület túloldalára, a lépcsőn felmenve jön a java :-) 
2. a fényképezőt Zsolti elvitte, így nekem csak a mobil maradt, azzal meg ennyire futotta 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése