2015. szeptember 26., szombat

Még egy katedrális, ezúttal a St Patrick, szintén Dublinban



A Christ Curch-től nem messze találtuk egy másik nagy katedrálist, mely Szent Patrikról kapta a nevét. Igazán nem általános, hogy egy városban két katedrális is megférjen egymás mellett, nem?
Névadója Patrik, (aki ugyan az 5. században még nem volt szent) itt keresztelte meg a dubliniakat. A katedrális ma a Church of Ireland nevű egyház tulajdonában van, ami az anglikán egyház írországi megfelelője.

Saint Patrick's Cathedral, Dublin





Mit érdemes róla tudni? 
* A maga 90 méterével ez Írország leghosszabb temploma. 

* A jelenlegi katedrális alapjai 1225-körül épültek,  bár ebből mára édeskevés látható, többször átépítették, bővítették, alakítgatták. 

* 1320-tól itt működött az ország első egyeteme. 

*


Itt nyugszik Jonathan Swift (tudjátok, a Guliver utazásai-nak írója), aki 30 éven keresztül volt a székesegyház főesperese.


Annak ellenére, hogy akkoriban még nem volt 'divat', ő rendszeresen tisztálkodott és sportolt is, így sikerült jóval az átlagéletkor feletti kort megérnie: 77 évesen halt meg. Élete végén eléggé leépült, egyesek szerint Alzheimer-kórja volt, vagy stroke-ja, mások szerint Meniére-szindrómában szenvedett, aminek a fő tünete az erős szédülés, az átmeneti hallásvesztés, hányás, fülzúgás. Kezelés nélkül a rohamok erősödnek, a hallásvesztés állandósul. 


Akkoriban persze még nem volt sem diagnózisa, sem megfelelő kezelése, Swift azt hitte, valamilyen elmebaj hatalmasodik el rajta. Élete végén nagyobb összeget adományozott egy kórház építésére és az elmebetegek kezelésére: 1757-ben nyitotta meg kapuit a világ egyik első pszichiátriai intézete mint Szt. Patrik kórház, mely Írországban a mai napig az egyik vezető elmegyógyintézet. 


He gave the little wealth he had,
To build a house for fools and mad:
And show'd by one satiric touch,
No nation wanted it so much:
That kingdom he hath left his debtor,
I wish it soon may have a better.
From Verses On The Death of Dr Swift



Esther Johnson, vagy ahogy Swift nevezte, Stella mellé van eltemetve, akihez bizonyos szoros szálak fűzték - egyesek szerint titokban meg is esküdtek, de ezt nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. A nő fiatalon, 46 évesen valamilyen legalábbis akkor még ismeretlen kórban halt meg. 





Swift és Stella emléktáblái a katedrális padlózatában

Swift szobra 

Swift koponyájának másolata.
A földi maradványokat 1835-ben ásták ki,
amikor is az akkoriban oly divatos frenológusok tanulmányozták a koponya formáját és méreteit.
(szerencsére később visszatemették őket)

* Itt van a Boyle-család síremléke, leszármazottjuk nevét a Boyle-Mariotte-törvényből ismerhetjük - már aki odafigyelt anno fizikaórán. 


Az leendő fizikus szobra a síremléken 

1 megjegyzés:

  1. Hola Edit,

    Qué intereante todo lo que cuentas de este viaje a Irlanda. No te escribo en húngaro porque cometo muchas faltas de ortografía. Me alegra que hayas encontrado mi blog porque así yo he descubierto el tuyo. Yo tengo (igual que tú en España) seís años en Hungría, aunque como tal vez leíste en mi blog, soy mitad húngara. Así que mi condición de expatriada, es más bien como tener un segundo hogar.

    Un abrazo desde Budapest.

    VálaszTörlés