2018. november 4., vasárnap

Isztambul ázsiai arca



Ha átmegyünk a három híd valamelyikén vagy netán metróra, hajóra pattanunk, könnyen Ázsiában találhatjuk magunkat. Mi a metrót választottuk, majd onnan taxival, busszal, gyalogosan közlekedtünk.

metroval a Boszporusz alatt a Beylerbeyi palotától délre lyukadunk ki.
Mi itt taxit fogtunk de busszal is lehet menni
a metró modern, gyors, tiszta, pontos, egy szavunk sem lehetett
Július 15 mártírjai híd a Beylerbeyi kastély udvaráról



A part teljes hosszát paloták, erődök szegélyezik: valahogy egyik szultán sem akart az elődje által épített vityillókban lakni... a turisták legnagyobb örömére látnivaló akad bőven. Ahogy átértünk egy ebéddel indítottunk, aztán a Beylerbeyi Palotával folytattuk:



Abdulaziz szultán építette az 1800-as évek második felében, közvetlenül a Boszporusz partjára, nyári rezidenciaként szolgála a szultán és háreme kényelmét.  




a kapuk a Boszporuszra nyílnak, a hajóval érkezők ezeken keresztül léphettek a palotakertbe
Pazar berendezés, óriási terek, láthattuk a szultán, a szultán mamája és a háremhölgyek lakosztályait is. 









Mivel jóból is megárt a sok, nem akartunk palotáról palotára járkálni, majd ha legközelebb erre járunk egy másikat is megnézünk, vagy hajókázunk egyet. Most inkább kiszellőztettük a fejünket és megkerestük a botanikus kertet, ami azonban kicsit csalódás volt. Botanikus kertnek nevezni talán túlzás, inkább egy parkról van szó, játszótérrel, sétautakkal és virágokkal. Tipikus kisgyerekesek piknikhelye. Elég nehezen találtunk rá, már majdnem feladtuk, de aztán bejutottunk:



Véletlenül egy házasulandó párba is belebotlottunk, a menyasszony nem fehérben hanem türkiz színű ruhában volt:



Isztambul óriási, marad még bőven látnivaló legközelebbre is, de egy idő után megcsömörlik az ember a sok kastélytól, mecsettől, türbétől... jobb ebből máskorra is hagyni.

azért az édességek miatt akár már holnap indulnék is vissza :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése