2020. április 19., vasárnap

Húsvéti tojáskeresés helyett, avagy nem az én szemetem, de az én bolygóm...



A lányok elég elkötelezettek a környezetvédelem iránt, februárban meg is nyerték a regionális SEAI  környezetvédelmi és energiatakarékossági "One good idea/Egy jó ötlet" versenyt a saját maguk készítette zöldségeszacsival, amivel az egyszer használatos műanyagzacskókat váltják ki. 

Alapelvük, hogy ha nem muszáj, ne vegyünk meg minden "környezetbarát" cuccost, mert az a legkörnyezetbarátabb, ha nem termelünk újabb szemetet. Így aztán egy régi függöny esett áldozatul, de azóta nem veszünk zacskókat a bevásárláskor a zöldségeknek, péksüteményeknek.
Persze tudom, hogy nem ők találták fel a spanyol viaszt, de ebben a korban nem is ez a lényeg.

A versenyre egy egy perces videót, amolyan reklámfilmet kellett készíteni, illetve egy három perces előadást kellett tartani a témában végzett kutatásukról, aztán pedig a zsűri kérdéseire kellett válaszolni.  A verseny helyszíne pedig egy moziterem volt, így a lányokat a nagy vásznon láthattam. Első filmesekhez képest szerintem tök jó kis videót készítettek, de nem vagyok ám elfogult anyuka :-)





A legjobb az ilyen versenyekben, hogy megtanulnak kutatni, előadást összerakni, közönség előtt beszélni, filmet vágni, power point prezentációt csinálni... nekem felnőttként is feladná a leckét.

a nagy csapat

egy perc hírnév...

Sajnos a döntőt a járvány miatt törölték, illetve egyelőre bizonytalan, hogy mi lesz a sorsa, de ettől függetlenül a lányok újabb és újabb ötletekkel állnak elő.

A vírus miatti karanténnak van jó oldala is :-)

A húsvéti tojáskeresésből már kinőttek, de helyette kitalálták, hogy kereshetnénk szemetet. A járványügyi rendelkezések értelmében csak 2 km-re lehet elhagyni a lakásunkat, így ezt a körzetet kezdtünk el megtisztítani. Ha már úgyis naponta itt sétálunk, miért ne vihetnénk magunkkal egy-egy zsákot, és gyűjthetnénk össze amit eldobva találunk? 
Mi lepődtünk meg a legjobban, hogy mennyi szemét van mindenfelé ha egy kicsit jobban kinyitjuk a szemünket...


Egyetlen séta alatt majdnem 3 zsák szemetet sikerült begyűjteni, a legnagyobb fogás egy árokból kihalászott olajsütő volt. 😲



Most nagyon lelkesek, reméljük, hogy a jó példával elől járva másokat is rávehetünk a "vigyél egy zacskót magaddal" akciójukra. Azóta már több újabb zsákot is megtöltöttünk. Most majd az önkormányzatnak vagy a szemétszállító cégnek kell még írnom, hogy beszállhatnának a környezetvédelmi projektünkbe és küldhetnének egy konténert, mert egyelőre a kertben gyűjtjük a zsákokat és ez se nem túl esztétikus, se nem higiénikus...



Jövő heti programunk a saját kerti komposztáló készítése.
Go green :-)

1 megjegyzés:

  1. Szuper!
    Most volt egy német riportműsor, abban a riporter úgy fejezte ezt ki: "senki sem sz@rik a saját szobájába, mert ugye a saját otthonát midneki szépen akarja tartani, de akkor miért szemeteljük tele a Földet, ami szintén az otthonunk?"

    VálaszTörlés