2022. február 2., szerda

Elso nap az iskolaban

 Feladom az ekezetekkel vivott harcot, nekem ez tul maceras, ugyhogy ezentul sajnos az angol billentyuzettel irok, ez van, bocs. 

Nyar vegen meg hazautaztunk Spanyolorszagba 10 napra, de errol nincs sok meselnivalonk, felmondtuk a lakasugynokseget mert csak a baj volt velunk, kerestunk hazfestot, kiszedettuk a nagy yukkat a garazs mellol mert mar a gyokere kezdte megemelni a falat, inteztuk az inteznivalokat a szolgaltatokkal, bankkal, stb. Most Aitbnb-n nyomulunk, majd meglatjuk, jobb lesz-e... Bevallom egyszerubbnek gondoltam ezt a lakaskiadosdit...

Osszel kezdodott az iskolaev, szerencsere normalis jelenleti oktatassal. Iden 5. evesek, ez azt jelenti, hogy 2 evuk van az erettsegiig, mostantol csak azokat a targyakat tanuljak amik a felvetelihez kellenek. Orvosira akar menni mind a ketto, igy fizikat, kemiat es biologiat valasztottak. Itt Irorszagban ahhoz, hogy maximalis pontszamot erjenek el, minden tantargyat emelt szinten kell tanulni az erettsegire, nekik ezek a matematika, angol, spanyol, francia, biologia, fizika es kemia (Egyebkent az ir nyelv kotelezo lenne, de mivel ok "tulkorosak" voltak mikor ide kerultek, igy ok nem tanulnak irt, helyette a spanyolt csinaljak, legalabb lesz egy konnyu tantargyuk.)

Jojjenek az elmaradhatatlan elso napi kepek, ilyen szepek majdnem 17 evesen, 5. osztalyban 😍





10 megjegyzés:

  1. Hu bocs, ez most kicsit nem vilagos, most akkor hany targyat tanulnak a lanyok? Harmat vagy hetet? Tuti csak nekem nehez a felfogasom:)) Nagyon helyesek!! C.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 7-et. Az ír rendszer szerint a max szerezhető pontszám 600. 7 tárgyból érettségiznek, a legrosszabb eredményt ki lehet ejteni. Az alapszintű érettségi max 60 pont, az emelt szintű 100. Azért hogy az orvosi egyáltalán esélyes legyen mindenből emelt szintű érettségi kell, hogy meglegyen a közel 600 pont. Ezen felül az egészségügyi képzésekhez (orvos, diplimás nővér, stb) kell egy HPAT vizsga, erre plusz pont jár, ezért van az orvosikon 700 pont feletti ponthatár. Ott UK-ben ez BMAT vagy UCAT néven fut ha jól tudom. De a UK-ben csak 3 vagy 4 érettségi tárgy van. Otthon Magyarországon meg 2 tárgyból kell emelt szinten érettségizni. Mázlisták 🤣Ráadásul ott adnak plusz pontot, itt meg azt sem. 🙄

      Törlés
    2. Úgy értem plusz pontot nyelvvizsgáért, másik emelt szintű érettségi tárgyért, stb. Itt ilyen tudtommal nincs.

      Törlés
  2. Eltunt a tegnapi valaszom...
    Szoval koszi a magyarazatot, igy mar vilagos. Azt ertettem felre, hogy "...mostantol csak azokat a targyakat tanuljak amik a felvetelihez kellenek. Orvosira akar menni mind a ketto, igy fizikat, kemiat es biologiat valasztottak." Mert itt a UK-ben tenyleg csak harmat kell. De biztosan ugyesek lesznek:) Sok sikert!

    VálaszTörlés
  3. Szia Ditke, szeretném megkerdezni, hogy az ir iskolaval/iskolakkal költözes elött felvettetek valamilyen modon a kapcsolatot(email stb) vagy oda költöztetek es csak szemelyesen törtent minden? Mi meg Magyarországon elünk, de jövöre mennenk. Nem tudom hogy fogjak bele az iskola temaba. 14 eves fiunk van, jövöre fejezi be a 8.osztalyt. Azt is olvastam, hogy valami felmerest kell az ilyen uj gyerekeknek irni. Amikor kerdeztem kint elö magyartol, hogy miböl, azt a valaszt kaptam hogy mindenböl. Meg is köszöntem a "segit szandekot",es elköszöntem. 🙂 Szoval nektek is volt ilyen felmeres? Es ez pontosan mit takart? Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Mónika,

      A mi helyzetünk annyiban speciális, hogy mi nem Magyarországról költöztünk, hanem Spanyolországból, és ott a lányok egy angol-spanyol kéttannyelvű magániskolába jártak. Ez annyiban különbözik az otthoni kéttannnyelvűtől, hogy nem egyszerűen egyik vagy másik nyelven tanulnak egy tantárgyat, hanem két párhuzamos kurrikulumot visznek, azaz az angol tananyagot tanulják angolból. Ezt azért írom így előre, mert lehet, hogy számított nálunk. Ugyanis nekünk a férjem költözött először, mi egy évvel később. Ő a kollégáktól érdeklődött a környéken levő iskolákról és az ő javaslatukra választotta azt, amelyikbe most járnak a lányok. Személyesen kért időpontot és beszélt az igazgatónővel. Vitte a lányok utolsó bizonyítványát, és ez alapján felvették őket, nem kellett "felvételit" írni. Kellett volna, de azt mondták, ezért ne utazzunk ide olyan messziről. Nem tudom, hogy ez magyarországi bizonyítvánnyal is működik-e, nálunk nyilván nem volt kérdés, hogy tökéletesen beszélnek angolul illetve a brit tantervet is jobban ismerik mint a magyart. Úgyhogy ebben sajnos nem tudok sokat segíteni. Ha megvan, hogy hova költöztök, szerintem érdemes felvenni a helyi iskolákkal a kapcsolatot, és emailben megkérdezni. Egyébként , legalábbis amit itt hallottam, ez nem egy versenyistálló felvételi, nem annyira a tudást méri, hanem inkább az a cél, hogy kiszűrjék azokat a gyerekeket akiknek plusz segítségre van szükségük. Pár tantárgyban van higher és lower level, hogy akinek több segítségre van szüksége, egyszerűbb feladatokat adnak pl. matematikából , és azt tovább gyakorolják, de ezek a szintek átjárhatók, ha jól teljesít, akkor feljebb kerülhet vagy ha nem megy a magasabb szint akkor javasolják, hogy menjen át az alacsonyabb szintű osztályba. Ez magyar füllel nem biztos hogy jól hangzik, de amúgy tényleg a gyerek érdekét szolgálja, szerintem jó dolog. Ha a find 14 éves, akkor itt már javában középiskolába kerül, itt 12 évesen kezdik a secondary school-t. A Junior cycle az első 3 év, annak a végén van a Junior Cert vizsga, ez amolyan kisérettségi. Nem tudom, hogy a fiad pont erre az évre kerülne-e be, vagy már utána. Itt születési év szerint kerülnek egy osztályba, tehát pl az összes 2006-ban született egy osztály, nem szeptember a határ mint otthon. A Junior Cert után van a TY (transition year) ami szabadon választható vagy ki is hagyható. Én javaslom, hogy csinálja a fiad, jó nyelvtanulásra, belerázódásra, közösségépítésre, sokat kirándulnak, kül. szakkörök vannak.... az enyémek a Covid miatt szinte semmit nem csináltak, de állítólag jó ;-)
      Ez után van Senior Cycle, a Leaving Cert, azaz 2 év az érettségiig. Ebben ő választja ki a tárgyakat amikből érettségizni akar és hogy milyen szinten. Ebbe most nem megyek bele, sok lenne, de ha érdekel majd írok róla.
      Még annyi, hogy itt sok a csak fiú vagy csak lány iskola, többnyire egyháziak. Nem kell tőlük megijedni, az enyémek is katolikus lányneveldébe járnak, aztán meg sincsenek keresztelve, nem bohóckodtak itt olyannal, hogy keresztlevél, szülők templomi házassága, meg egyházadó be van-é fizetve... jár az iskolába hindu, muszlim, mindeféle bőséggel, nincs belőle gond. Az egynemű iskolától egyébkény nem vagyok ragadtatva , szerintem nem jó ennyi "tyúkot" összezárni, de nem is olyan vészes, ahogy eleinte tartottam tőle.
      Persze amit én leírok az erre a sulira vonatkozik, nem tudom az ország más részein mi a helyzet. Majd szólok a lányoknak, hogy kérdezzenek rá, hogy pontosan mit takar a felvételi és ha megtudok valamit még írok.

      Törlés
  4. Még annyit, hogy (legalábbis ebben a suliban) kb azt sem tudják hogy a nyelvvizsgát eszik-e vagy isszák... úgyhogy nem biztos, hogy foglalkoznak vele ha esetleg van a fiadnak. Mi a spanyol érettségit akartuk megúszni a felsőfokú nyelvvizsgájukkal, de úgy tűnik nem lehet, itt nem ismerik. Nincs pluszpont az egyetemen a nyelvtudásért, így nincs is olyan hagyománya a nyelvvizsgázásnak mint otthon.
    Az ír elvileg kötelező mint második nyelv a suliban, de a fiadnak már nem kell tanulnia mert túl "öregen" kerül a rendszerbe, már a lányaimnak sem kellett, olyankor lyukas órájuk van. (Ja, arra figylejetek, hogy vannak ír nemzetiségi iskolák, ahol írül tanulnak és az angol a második nyelv, nyilván az nem jön szóba nálatok) Második nyelvként francia vagy spanyol a népszerű, vannak iskolák ahol esetleg német, de, legalábbis nálunk elég gyér a nyelvoktatás, szóval akkor sem kell izgulni, ha nem tanulta a nyelvet... Mi egy kis településen lakunk, és ez itt is igaz, hogy nagyvárosokban nagyobb a választék az iskolák között és lehet, hogy jobban válogatnak a gyerekek között is, ezt nem tudom.
    Megvan már, hogy melyik környékre költöztök?
    Üdv,

    VálaszTörlés
  5. Szia Ditke, köszönöm szépen a valaszokat. Valıszinüleg Kilkenny be költöznek vagy Carlowba. A ferjem 4 eve dolgozik kint a ket varos közötti tavon egy cegnel kamionsoförkent, es ingazik Spanyolorszag, Portugalia, Franciaorszag es İrorszag között. En cukraszkent vagy valami hasonlo kisegitöi pozicioban szeretnek elhelyezkedni. A fiam jol beszel angolul, eppen tegnap nevettünk egy nagyot, mert csinaltattuk neki az uj İD-t es az ügyintezö megkerdezte, hogy Angliaban lakik a nagyfiu? Az apja nezett kerek szemekkel, hogy nem, miert?? - Mert olyan angol akcentussal beszeli a magyart🤣🤣🤣
    Ovis kora ota jaratjuk a Helen Doron nyelviskolaba.
    Szerinted mikor erdemes az iskolaknak irni? Azt olvastam hogy juniusban bezarnak, senki es semmi nincs ott, ugy gondoltam jövö januartol felveszem a kapcsolatot velük, allitolag lassan örölnek ott a malmok😁 szep estet🙋‍♀️

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, megkérdezték a gyerekek, azt mondták, nem tantárgyakból kell vizsgázni, hanem amolyan IQ tesztet íratnak. Van olyasmi, hogy melyik a kakukktojás (ábrák és szavak is), térbeli alakzatok kiterítve, összehajtogatva milyen 3D alakzat lesz, egyszerűbb számolások, bedobom ezt a gépbe, az jön ki, mi a szabály, találd meg a hibát a mondatban (helyesírás vagy nyelvtani) stb. Nem tényanyagot kérnek, hanem inkább a logikát nézik. Nem tudom, hogy mindenhol ez van-e, hátha mások is tudnak valamit mondani

      Törlés
    2. Jaj de cukik, mondd meg nekik hogy nagyon köszönjük az infókat. Tényleg nagyon kedvesek :-)

      Törlés