2014. augusztus 18., hétfő

Hallstatt - Csontház a temetőkertben


Hallstatt egy nagyon hangulatos kis osztrák tóparti falucska , bár többek között egy kicsit bizarr dologról, a "Csontház"- áról híres, mely a Mária Mennybemenetele templom mellett épült a 12. században.

Csontház (Beinhaus) 

Ez nem más, mint a helyi temetőben egy kis kripta, ahová az elhunytak földi maradványait helyezték. Méghozzá nem is akárhogy: mivel a falu egy sziklás hegyoldalban helyezkedik el, nem nagyon van hely temetkezni.


az Alpok hegyei között , a tóparton álló falucska


temetőkert 

A helyiek a világon egyedülálló módon állítanak emléket a halottaiknak: 10 év elteltével kiássák őket, koponyájukat "napfényben és holdfényben"  kifehérítik, majd különböző virágokat, motívomokat rajzolnak rá és így helyezik örök nyugalomra  a Csontházban. Ez a szokás az 1700-as éveke elején kezdődött és azóta is él, igaz, ma már nem rutinszerűen. Csak azoknak a koponyája kerül ide, akik végrendeletükben ezt kifejezésre juttatták. Ma már a fehérítést kémiai eljárással végzik, majd a koponyát festik és természetesen a név és a születési-halálozási dátum is felkerülhet rá. A többség egyébként ma már a hamvasztást választja, illetve ha helyhiány van nem exhumálnak, csak egymásra temetik a halottakat. 


a családok együtt maradnak


A festett motívumok közül a babérlevél a győzelem, a tölgy a dicsőség, a borostyán az élet, a rózsa a szeretet jelképe.
A kereszt alatti két koponyát kígyómotívummal díszítették és Ádám és Éva bűnbeesését jelképezik. 



Az utolsó koponya 1995-ben került a csontházba, az asszony 1983-ban hunyt el és végakaratának megfelelően nyugszanak itt a csontjai.  A temetkezési földterület így újra hasznosítható. Mondhatnánk úgy is, hogy itt nem sírköves hanem koponyafestő a helyi temetkezési vállalkozó. 

pillanatnyilag ez az utolsónak bekerült koponya

Persze osszariumok, azaz csontházak egész Európában találhatók (Pl. mi is voltunk a párizsi katakombákban, de van Lengyelországban, Csehországban, Portugáliában vagy Olaszországban is)
Akkor ez mégis mitől különleges? Nos, hogy nem egyszerűen exhumálják a halottakat és egymásra stócolják a csontokat, hanem feliratozzák és virágmintákkal díszítik is őket. 
Ebben az oszták csontházban 1200 halott koponyája található, melynek kb. a fele festett, ezeket a halálozás időpontja és családok szerint rendezték.  


A város főtere a Szentháromság tér, megy régen gazdag helyi kereskedőknek adott otthont. 



kő és fa, mint legfőbb építészeti elem

hát ez így nem fog menni ...

nem baj ha leütöd, majd beállok helyette ;-)

érdekes lépcső


Érdekesség még, hogy a kínaiaknak annyira megtetszett a falu, hogy gondolták, hazaviszik. És ha másképp nem megy, hát építenek maguknak is egyet.
Persze azért sejtjük, hogy nem lesz más, csak silány másolat. 

2 megjegyzés:

  1. Hallstattba régóta vágyom, valahogy mégsem jött még sosem össze, egynapos kiránduláshoz túl messze van már.
    Szépek és érdekesek ezek a festett koponyák, még sosem láttam őket.

    VálaszTörlés
  2. Egyszer biztos úgy alakul majd, hogy épp útba esik egy másik kirándulás során. Egy kis gyöngyszem, érdemes megállni ha épp arra jártok.

    VálaszTörlés