2014. november 5., szerda

Egy pillantás a híres pisai ferde toronyra

Mivel visszafelé eléggé szorított az idő, sok volt a napi km és kevés idő maradt a nézelődésre. De hát ez van, vissza kellett jönni dolgozni :-(

Így aztán épp csak megnéztük az útba eső pontokat a térképen, aztán ráböktünk arra ahol épp valami olyasmi volt amit még nem láttunk. Így keveredtünk Pisaba, mert annak ellenére, hogy többször jártunk már erre, valahogy sosem tértünk be a városba, csak épp elhúztunk mellette. 


Pisa, Dóm tér : a keresztelőkápolna, a dóm és az a bizonyos ferde torony

Szerencsére sikerült épp a központban, a Dóm tér mellett parkolót találni (meg egy pizzériát ahol megvacsorázhattunk)
A bejárat közelében a szokásos bóvliárus sátrak, tuti "kínai" ferde tornyokkal :-)

Rövid séta a téren, megnéztük a tornyot (tényleg ferde), kicsit szórakoztunk a turistákon : persze sokszor láttam már olyan képeket, hogy támasztják vagy épp döntik a tornyot, de hogy ennyien  :-O


napnyugtakor


innen még ferdébbnek tűnik

A torony a 12. században épült, majd a talaj lazasága miatt süllyedni kezdett, ezáltal megdőlt és azóta kicsit kótyagosan áll. Sokszor és sokan próbálkoztak a helyrehozatalával, több-kevesebb sikerrel. Az utolsó restaurálás 1990-ben kezdődött és több mint 10 évig tartott, de állítólag megérte: ha minden igaz vagy 300 évig még stabil marad. A két oldala között a magasságkülönbség majdnem egy méter.




Most fel is lehet menni a harangtoronyba (7 harang, mindegyik a zenei skála más hangján szólal meg), de annyira nem hat meg hogy sorba álljak, meg szerintem így az utolsó pillanatban nem is lehetett volna jegyet kapni. Állítólag a 2. szintig lehet menni és eléggé hajtják a népet, folyamatos a fel-le járkálás. Mivel biztos hogy járunk még erre a gyerekekkel is, majd velük felmegyünk. 
Állítólag Galilei itt dobált le ágyúgolyókat, hogy bebizonyítsa, hogy az esési sebesség nem függ a tömegtől (vagy valami ilyesmit...), bár ma már azt mondják, hogy ez csak városi legenda.

Ennyire futotta az időnkből és örülök, hogy ennyire is betértünk. Persze tudom, hogy Pisa közel sem ennyi, de a többit majd legközelebb :-) 

2 megjegyzés:

  1. Jó nagy utazást csináltatok!
    Én Pisában szintén átrohanóban voltam, és a soraid olvasva de javu-m lett :-)
    Mi Korzikáról kompoltunk át Livornóba és a hazaúton még gyorsan megálltunk Pisában. A Dómtér mellett találtunk parkolót és volt ott egy pizzéria is :-) ahol vettünk pizzát, de nem akrtunk beülni és húzni az időt, dobozba kértük, majd az autóban faltuk be. :-) Már este volt, éppen zárták be a látogatható épületeket.

    VálaszTörlés
  2. Most hogy így mondod, mi is elvittük a pizzát, mert még a hátunk mögött akartunk pár km-t hagyni aznapra, úgyhogy kutyafuttában a kocsiban ettük meg mi is :-)

    VálaszTörlés