2014. november 19., szerda

Mária Magdolna barlangja és koponyája Franciaországban


Nem feladatom állást foglalni a Mária Magdolnát és Jézust érintő kérdésekben , nálam sokkal okosabb emberek sem tudnak megegyezésre jutni a témában. Nekem inkább csak történelmi érdekesség mint hitbeli kérdés, mindenesetre, ha már Provance-on keresztül vezetett az utunk, betértünk egy kis faluba, Saint-Maximin-la-Sainte-Baume -be.

Sainte Marie Madeleine Bazilika

Hogy ennek mi köze Mária Magdolnához? 
Nos, ebben a falucskában van egy bazilika, aminek az altemplomában őrzik Mária Magdolna földi maradványait.



Hogy ő maga ki volt, arról ahány forrás, annyiképpen ír: a Biblia szerint Jézus egyik (egyes iratok szerint kedvenc) tanítványa volt, ő beszélt vele először a feltámadás után. A keresztény irodalomban a bűnbánat megszemélyesítője. Egyesek odáig mennek, hogy akár a felesége is lehetett, sőt, Sára nevű gyermekükkel egy evező nélküli csónakban a dél-francia partokig menekült. A témának kimeríthetetlen irodalma van, akit érdekel járjon utána.



Én most inkább a helyszínt mutatnám be, ahol egyesek szerint Mária Magdolna utolsó éveit élte, terjesztette a keresztény hitet, majd egy barlangban húzta meg magát haláláig.


Mikor odaértünk, épp a szent ünnepe volt 

a zenészek végigvonultak a falun, még a turista info-irodába is bejöttek

A bazilika belsejében található a kripta, ahol a szent ereklyét őrzik.



1279-ben II. Anjou "Sánta" Károly fedezte fel a koponyát, testének földi maradványait később a templomba szállították, és azóta is ereklyeként őrzik és tisztelik. 
1974-ben a kételyek eloszlatása végett a Vatikán engedélyével antropológiai vizsgálatokat végeztek a koponyán: ebből megtudtuk, hogy a koponya egy mediterrán típusú nőé aki valamikor az első században halt meg, életének kb. 50. évében. Annyit be kell látnunk, hogy a kor és nem stimmel. Többet pedig nem várhatunk a tudománytól, a többit a hitre és a képzeletünkre kell bíznunk. 


ha hiszünk nekik, ez a szent Mária Magdolna koponyája

volt szerencsénk az ünnep miatt a kriptán kívül, közelről látni
 A koponyán kívül őriznek még egy ereklyét (ez a koponya alatt látható, egy üveghengerben), amely állítólag egy mumifikálódott bőrdarab, méghozzá ha minden igaz Mária Magdolna homlokáról származik, és pont az a hely, amit Jézus megérintett : "Noli me tangere" - Ne érj hozzám - mondta Jézus mikor Mária Magdolna  hozzáért a kereszten.

Már a koponya eredetét tekintve is vannak kétségeim - jó, jó, hogy az első századból származik, és egy nőé volt, de azért ez még közel sem szűkítette le minden kétséget kizáróan a kört Mária Magdolnára... na de hogy még azt is tudják, hogy Jézus pontosan hol ért hozzá ...

egyébként lent a kriptában, ebben a szentélyben, rácsok mögött van elhelyezve




Teljesen véletlenül, azonban pont a szentjük ünnepének hetében érkeztünk a faluba, láttunk ünnepi felvonulást, belestünk a misére és szerencsénkre ezen a napon a szarkofágot előhozzák és megcsodálhattuk a szent csontjait. Maga Mária Magdolna napja július 22, mi egy héttel később érkeztünk, úgy tűnik, még egy ideig elől hagyják az ereklyét, hogy mindenki megtekinthesse. 

A templomtól a környező hegyekbe vitt az utunk (kb. 20-30 perc kocsival a falutól). Itt ugyanis, ha követjük a turist info-ban szerzett térképet, egy turistaút vezet ahhoz a bizonyos barlanghoz, ahol a Mária Magdolna csontjait és koponyáját találták.



Jó kis kaptató, de cserébe a barlangban jó hűvös volt és a kilátás is kárpótolt a fáradtságért.




A barlang bejárata, Sainte Baume közelében:

a sziklafalban mára kiépített bejárat van

Bent oltár, szobrok, gyertyák - kész templomot rendeztek be.







Lépten-nyomon szabadkőműves jelek köszöntek vissza.





Ennyi fért ebbe a napunkba, a mese talán igaz sem volt, de a hegymászás akkor is megérte :-)

4 megjegyzés:

  1. Nagy örömmel olvasom az élménybeszámolót! Én is voltam két évvel ezelőtt a barlangban is és a templomban is ... pont ezért mentem Franciaoszágba egy hétre, hogy láthassam Mária-Magdolna barlangját. Engem lenyűgözött... hanem a szabadköműves jeleket, azt nem vettem észre!!! Mi lehet az összefüggés?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin,

      Sajnos nem tudok segíteni, nem tudom hogy konkrétan milyen kapcsolat volt a szabadkőművesség és e között a barlang között. Egyszerűen csak feltűnt nézelődés közben, hogy milyen sok ilyen jel van, a legtöbbjük az ablakokban, viszonylag friss dátumokkal...

      Törlés
  2. Olvastam a beszámolóba, hogy a falútól 20-30 perc kocsival eljutni a barlanghoz, azt szeretném kérdezni, hogy ha busszal megy valaki meddig mehet a busz, és onnan még a kaptatón felfele hány km az út a barlangig? Mennyi időt kell arra szánni, hogy valaki oda vissza megjárja? Köszönöm előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Réka,
      Mi kocsival voltunk, nem tudom van-e buszjárat illetve hogy hol vannak megállók. A hegyen úgy emlékszem kb 3-4 km az út felfelé, olyan 1 óra séta. Visszafele könnyebb így picit gyorsabb is, természetesen kondíciótól függ ki milyen gyorsan halad. Minimum 3-4 órát szerintem rá kell szánni, meg természetesen a busz út idejét.

      Törlés