2015. július 8., szerda

Gent, kicsit klasszikusabban

Néhány képben elmesélem azért a hagyományos városnézést is:

Az óváros: a téglaburkolatú házak, a macskaköves utcák, a folyópart (Graslei és Korenlei),  hidak, templomok, parkok... leírhatatlanul szép. 






Mivel a várost többnyire ebédszünetben vagy előadások előtt-után láttuk, befizettünk egy kis hajókázásra, mert ez az ami még késő délután is elérhető.




A többi szünetet pedig kihasználtuk némi sétára vagy épp megnéztük a St. Bavo katedrálist és a Van Eyck testvérek híres oltárképét, A Bárány imádása-t. (Ennek mindjárt szentelek egy külön posztot, elég érdekes képről van szó)

St Bavo katedrális



A Szent Miklós templom eredete a 11-12. századig nyúlik vissza amikor is itt egy román templom állt, majd gótikus stílusban építették át a századok során. 

St Nicholas templom






A 91 méteres harangtornyot az UNESCO felvette a Világörökségi listájára.



A Harangtorony, tetején az arany sárkánnyal
 Szent Jakab (Santiago) templom:





A várost átszelő folyó két oldalán álló házak megőrizték eredeti homlokzatukat (erre a műemlékvédelem is kötelezi őket), egyébként belül már mindet modernizálták: bárok, éttermek, szállodák, lakások vannak bennük. Az Mariott hotel például kifejezetten meglepő, modern belülről. Azt viszont nem minden lakó tudja, hogy régen ez az épület volt a bordélyház. 

egymásnak hátat fordító hattyúk a homlokzaton: itt bizony nem szerelemből jönnek össze...

A megfáradt kereskedők mikor kipakolták a portékájukat a kikötőben ide tértek be a megtömött erszényekkel, amit aztán a madame és a kocsmáros rendesen megcsapolt.


Van egy ház, ami a megszólalásig hasonlít egy másikra itt a városban: a történet annyi, hogy  eredetileg csak a tervrajzokat találták meg így építettek egy újat, aztán előkerült az eredeti egy régebbi homlokzat mögül.



csak a szobrok hiányoznak a csúcsokról
By night:

Szent Miklós templom és harangtorony az esti fényekben


1 megjegyzés: