2015. július 8., szerda

Néhány érdekesség a Van Eyck testvérek híres képéről (A bárány imádása)


Akár a Guinness-rekordok könyvébe is bekerülhetne mint a legtöbbször ellopott kép a történelem folyamán.
Az egyik darabja (Az igazi bírák) még most sem eredeti. 1934-ben ellopták és a helyére egy cetlit helyeztek: "Németországtól elvéve a versailles-i békeszerződés értelmében". A rabló eredetileg busás váltságdíjat követelt a festményért, de azt akkor nem fizették meg, ő pedig  nemsokára meghalt. Halálos ágyán azt ígérte, hogy nem árulja el a kép hollétének titkát csak annyit, hogy "olyan helyen van ahonnan sem én sem más nem viheti el anélkül, hogy a közönség figyelmét fel ne keltené"  - ennek hatására átkutatták az egész katedrálist mert feltételezték, hogy ott van valahol szem előtt –mondjuk egy másik festmény mögött – de sajnos mind a mai napig nem akadtak a nyomára.

Albert Camus a Bukás című könyvében is szerepel a "nagy lopás", bár ott a főhős Mexico City-ben egy bárban megtalálja a képet. A valóságban a mai napig nem került elő.




kép a Wikipedia-ból (nem lehetett fényképezni)


A másik érdekes kérdés az oltárképpel kapcsolatban: milyen gyümölcs van Éva kezében? 

Most mindenki rávágja hogy 
"- mi lenne, hát alma", 
ugye? 




Hát nem. Bár a mai napig nem dőlt el a pontos rendszertani besorolás, de abban egyetértenek a tudósok, hogy nem alma. Szerintük vagy füge, vagy valamilyen citrusféle. 

A Biblia eredetileg nem említi az almát, a tiltott gyümölcs tulajdonképpen bármi lehet.

 "A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod. – (1Mózes 2:16-17)   

Akkor hát honnan jön az alma? 
Talán onnan, hogy latinul az alma "malus", a "malum" jelentése pedig rossz, gonosz. Kézenfekvő volt a hasonlóság. A másik lehetőség, hogy a reneszánsz festők a görög mitológiai Paris királyfi aranyalmás históriája alapján az antikhoz való vonzódásuk révén legtöbbször almafát és almát ábrázoltak, így terjedt el a köztudatban. 
Habár ha jobban megnézzük, Michelangelo a Sixtus-kápolna "Utolsó ítélet" freskóján nem is almafát, hanem fügefát ábrázolt.  

2 megjegyzés:

  1. Szeretnék kérni egy email címet, köszönöm! Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anna, A bodnarcsalad.blog@gmail.com -ra írhatsz, de most kb 3 napig nem biztos, hogy tudok válaszolni, úgyhogfy kis türelmet kérek,

      köszönöm, üdv,

      Ditke

      Törlés