2016. február 14., vasárnap

Cardiff: a vörös sárkány fővárosa


A visszafele út elég rohanósra sikeredett, de egyszer csak rájöttünk, hogy pár nap múlva nekünk menni kell dolgozni, így belehúztunk és csak rövid vár(os)nézésre álltunk meg itt-ott. Így esett, hogy a Wales-i fővárost, Cardiff-et nem akartuk kihagyni, legalább egy rövid séta erejéig. A várat vettük célba, ez végül annyira tetszett hogy elég hosszan időztünk, de nem bántuk meg. 

Wales zászlója

Wales annyiban hasonlít Írországhoz, hogy az egy főre eső birkák és kastélyok száma itt is meglepően magas. 

Zászlójukban mégis a sárkány szerepel: a vörös sárkány egyesek szerint valószínűleg az Artúr-király mondakörből ered, Merlin varázsló álmában jelent meg a fehér és a vörös sárkány harca. A vörös bestia a brit népeket, míg a fehér a szász hódítókat szimbolizálhatta. Mások szerint a vörös sárkány az itt állomásozó római légiók lovasságának zászlóján szerepelt.

(Én azonban rájöttem, hogy egyik megoldás sem az igazi: Az "Így neveld a sárkányodat" című filmből tudhatjuk, hogy a sárkányok birkákat rabolnak, abból meg akad itt bőven, szóval még az is lehet, hogy a vikingek idején (akik amúgy tényleg laktak a területen) egy vörös fenevad garázdálkodott a környéken és így került a zászlóra. 






A bárányok amúgy fenemód hasznos állatok, nem csak a húsuk, a gyapjuk, de még a kakájuk is felhasználható:

A bárány csak 50 %-át hasznosítja a lelegelt fűnek: a maradék változtatás  nélkül távozik.
ezeket a rostokat használják fel (mosás, sterilizálás után) papírkészítésre
Ezek a cuki gyapjas állatkák napi 1 kg kakát termelnek / fő
Ebből pontosan 75 könyvjelző készíthető
Mivel napi 8 percet alszik (most komolyan, ez igaz???)
és alvás közben nem rondít maga alá (még szép hogy ilyen sokáig kibírja...)
óránként 3.5 könyvjelzőt termel egy birka.
 (mértékegysége a bph azaz bookmark per hour)

Ez az akkor még kiaknázatlan lehetőség kelthette fel Wales iránt Edward király, angol király figyelmét, aki fakó lován lépdelve meghódította, majd különös kegyetlenséggel elbánva a walesiekkel, az angol korona fennhatósága alá vonta a területet. Végleg VIII. Henrik csatolta Angliához, innen jön a zászló fehér és a zöld színe mely a Tudor házat szimbolizálja. 



Már a római korban is lakott vidék volt és a ma látható vár alapjait is  nekik köszönhetjük. Persze ebből nem sok maradt, a romokra a 11. században kezdték a mai vár alapjait felhúzni . Később a vikingek és a normannok is hozzátették a saját kőrakásukat, majd walesi és angol nemesek kezén forgott.


Amint megszereztük az audio guide-unkat a várfalon indultunk körbe, majd bementünk a bástyákba és a könyvtárépületbe is. Bizonyos részek csak külön jeggyel látogathatók, ettől ezúttal eltekintettünk.

Cardiff castle





Épp filmet forgattak a várudvaron, talán a színészeknek terítettek?



arra a kutyára vajon csak véletlenül került az a sisak?

a faragott szekrények a gyengéim, itthonra is elfogadnám őket :-)

ez a könyvtárszoba is jöhetne úgy ahogy van




Wales egyik tradicionális jelképe a "lovespoon" azaz a szerelem-kanál, mely eredete sok száz évvel ezelőttre nyúlik vissza: a szerelmes férfiak ajándékozták a nőknek, így az após-jelöltek is láthatták, hogy komolyak a szándékaik, és ráadásul még a fafaragáshoz is értenek. 
A minták közül a patkó a szerencsét, a szív a szerelmet, a kereszt a hitet, a csengettyűk a házasságot, a kerekek a támogatást, a lakat pedig a biztonságot jelképezi. A bedobozolt golyócskák a tervezett gyermekáldást ( a gyermekek számát) jelenti. Egész komoly üzeneteket lehetett a szimbólumok segítségével kifaragni. Kész szerelmes levél :-)

A világ legnagyobb "szerelem-kanala" Cardiff-ban található
Egyetlen faágból faragta Ed Harrison



Sajnos másra nem jutott időnk, pedig biztos tartogat még a környék látnivalókat. Wales is felkerült a "visszatérünk" listára :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése