2016. augusztus 2., kedd

Ciudad Encantada- az Elvarázsolt város



Ami leginkább vonzott ebben a kirándulásban az nem maga Cuenca városa volt, nem is a Függő Házak, hanem a közelben található természeti csoda: az Elvarázsolt Város. Helyileg a Serranía de Cuenca Nemzeti Park szívében található. 




Ha visszaemlékszünk gyerekkorunk meséire, vagy épp a Bibliára gondolunk, hogy járt pórul aki nem hallgatott a jó tanácsra? Bizony kővé változott!
Nos, ebben a városban mindenki kővé dermedt, és mi ott sétálgathatunk a szobrok között.
Nem csak mi találtuk ezt lenyűgözőnek, több filmet forgattak a környéken: a Conan, a barbár biztos mindenkinek ismerősen hangzik.

Ha vannak esetleg elvetemült olvasók akik nem hisznek a mesékben, nekik elárulom, hogy a száraz tudományos tények szerint a sziklák kialakulása a természeti erőknek köszönhető: a környék a krétakorban még a Thetis tenger fenekén volt ahova sok calcium-carbonat rakódott le, ami aztán mindenféle tectonikai mocorgások következtében kiemelkedett. Az itt található puha mészkőből az egykor itt hömpölygő folyó, a szél, a jég koptatta le ezeket a formákat, amiknek aztán a fantáziadús (és meséken nevelkedett) környékbeli emberek adtak különböző neveket.





Ahogy az ilyenkor lenni szokott volt néhány ami nekünk is „egyértelmű” volt és volt amit elég sokáig kellett oldalra fordított fejjel nézni míg mi is azt a formát láttuk amit a névadója.


Maga a „város” most 1500 méterrel van a tenger jelenlegi szintje felett, és a belépéskor kapunk egy térképet, hogy el tudjunk igazodni az „utcákon”. A hivatalos útvonal, ami érinti a leghíresebb sziklákat 2.5 km hosszú és átlagosan 1.5 óra alatt sétálható körbe. 


Mi ennél jóval többet bóklásztunk,bár mi többször is letértünk a járt ösvényről és önálló felfedező útra indultunk.






Tormo alto (a nagy szikla)


a forgatások kedvelt helyszíne



a hajók


épp csak belefért :-)




a római híd

emberi arc






a kőtenger



"tavirózsa" a "kőtengerben"

Ő szegény nem bírta és kiszáradt. Az is csoda hogy ekkorára tudott nőni
hosszú nyakú dino
Terueli szerelmesek

Természetes, hogy ezek a képződmények a filmrendezők fantáziáját is beindították: elsőnek 1957-ben Stanley Kramer forgatta itt a Büszkeség és szenvedély-t (The Pride and the Passion - Cary Grant, Frank Sinatra és Sophia Loren főszereplésével). Később 1961-ben Sergio Leone első filmjének, A rodoszi kolosszusnak (Il Colosso di Rhodi) is játszódnak itt jelenetei.



1969-ben egy elég furcsa filmnek adott helyszínt az Elvarázsolt Város: The Valley of Gwangi egy western-fantasy: egy dinoszauruszt láthatunk amit végigmasírozik Cuenca főterén, bekergeti az embereket a katedrálisba, majd garázdálkodik az Elvarázsolt városban. A maga idejében híres film volt a speciális effektjeiről.



A leghíresebb mégis az 1982-ben ben vetített Conan, a barbár, Arnold Schwarzenegger főszereplésével.





Végül pedig 1999-ben pedig az egyik (sokadik) James Bond filmnek (Avilág nem elég, Pierce Brosnan) adott helyszínt.

Még indulás előtt megnéztük a gyerekekkel ezeket a videókat, úgyhogy lelkesen keresgélték a forgatási helyszíneket. 

pórázon kutyát is lehet bevinni

Remélem sikerült kedvet csinálnom egy kiránduláshoz! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése