2017. június 10., szombat

Bran: Drakula kastély



A Brassótól 30 km-re található törcsvári kastély a köztudatban úgy szerepel mint a vámpír, Drakula gróf egykori rezidenciája. Ennek megfelelően turisták ezrei látogatják nap mint nap, természetesen mi sem akartunk kimaradni a jóból :-)



De honnan is ered a Drakula gróf legendája? 

Lugosi Béla drakula grófjaként

Eredetileg a különös kegyetlenségéről híres Vlad Tepes, a  helyi havasalföldi fejedelem várának tulajdonították, bár a kutatások szerint még arra sincs bizonyíték, hogy egyáltalán járt-e itt valaha. 

Vlad Tepes

A Dracula Vlad román keresztneve, már apját is Dracul-nak hívták, ami románul ördögöt, latinul sárkányt jelent. Eredetileg a Sárkány Lovagrendre utalt, melybe 5 éves korában a kis Vladot is beválasztották, így lett Drakul-a, azaz Drakul fia. Gyermekkorát az oszmán birodalomban töltötte mivel apja túszul adta két fiát a török szultánnak, csak hogy az inváziót elkerülje. Apját 1447-ben meggyilkolták, állítólag Hunyadi János parancsára, egyik testvérét pedig megvakították, majd elevenen elégették. Vlad Tepes ezek után 17 évesen egy kölcsönkapott török sereg élén saját országa ellen vonult, de II. László legyőzte. 1456-ban végül sikerült megszereznie Havasalföld trónját, ekkor bosszút állt apja gyilkosain. Véres kezű uralkodó volt, kedvelt kínzási eszközei voltak a karóba húzás (ezt a törököktől leste el), csonkítás, megnyúzás... ehhez képest a lefejezés igazán kegyes bánásmódnak számított. Utóneve, a Tepes (magyarul Karóbahúzót jelent) is innen eredeztethető. 

Később megszüntette az adófizetést a törököknek és Mátyás királlyal kötött szövetséget. Az őt jobb belátásra kényszeríteni próbáló Hamza basát és kíséretét karóba húzatta, majd a környező várak elfoglalása során 38 ezer törököt gyilkoltatott le. Legtöbbjük turbános feje is karón végezte, amiket aztán sorban egymás mellé állítva kint hagyott mindenki elrettentésére. Ezeket persze nem vette jó néven a török szultán és megtámadta Havasalföldet. Vlad viszont még ezt a háromszoros túlerőt is legyőzte, igaz, a maga módján: a támadó török sereg mikor megpillantotta "Tepes erdejét", fejvesztve vonult vissza. Később a szintén oszmán birodalomban nevelkedett testvére tért vissza egy török sereg élén, és sikerült legyőznie Vladot, aki tömlöcbe került, majd valamikor meg is halt,de erről már eltérően szól a fáma... Állítólag mivel vámpírrá változott, levágták a fejét, mert máshogy nem lehetett megölni és feje a törökökhöz került és azok karóba húzva állították ki, hogy ím, legyőzték végül az ördögöt. 

A Drakula sikersztori azonban az ír író, Bram Stoker vámpírhistóriájától vált világhírűvé és halhatatlanná. A regényt 1897-ben adták ki először és azonnal nagy sikert aratott. Stoker maga soha nem járt Erdélyben, de a könyvtárakban és a British Museumban végzett kutatásainak valamit Vámbéry Ármin magyar tudóssal folytatott beszélgetéseinek köszönhetően olyan tökéletességgel írja le a környéket, a várat, az ételeket, az embereket, hogy még mi sem találhatunk benne kivetnivalót. Az ifjú ügyvédbojtár, Jonathan Harker egy álláshirdetésre jelentkezik titkárnak Drakula gróf várába. A vár leírása illik a törcsvári kastélyra, ezért terjedt el a köztudatban, hogy ez volt Drakula rezidenciája. 



A vámpírhistória mögött nem csak Vlad Tepes kegyetlen alakja áll, hanem a román népi hitvilág is: az ortodox vallás szerint akit halála előtt kiközösítenek annak lelke nem tud nyugodni és visszatér, visszajáró halott (moroi) lesz amíg az egyház feloldozását meg nem kapja. A másik legenda szerint a környéken élt egy olyan madárfajta amely éjszaka repült és embereket támadott meg, emberi vért fogyasztott. Hitük szerint a pestist is ezek az állatok terjesztették. Azt is mondja a hitvilág, hogy a törvénytelen gyermekek, vagy a hetedik fiú hetedik fia vámpírrá válnak, és képesek állatokká (denevérré, farkassá) változni. Aki pedig visszautasítja, hogy fokhagymát egyen, az azonnal vámpírság gyanújába keveredik! Az éjszakai vámpírtámadás megelőzésére minden ajtót és ablakot fokhagymával kell bedörzsölni, állítólag a környék falvaiban manapság is ezért akasztanak fokhagymafüzéreket az ajtók mellé. A rossz gyerekekért pedig nem a zsákos ember, hanem a vámpír jön el, jó lesz vigyázni!

Ha kicsit orvosi szemszögből közelítem meg a kérdést (és hát miért ne tenném?) akkor van egy betegség, az eritropoetikus profíria, aminek a tünetei igencsak illenek a vámpírokra. Mivel a hibás gén átadásával örökölhető*, nem kizárt, hogy itt Erdélyben volt olyan család, ahol több ilyen beteg is előfordult, ez lehetett alapja a legendának. A betegeknek többek között a vörösvértestekben előforduló hemoglobin szintézisével vannak problémái, ezért vérszegények, fehér bőrűek, akár csak a vámpírok. Ráadásul a fényre nagyon érzékenyek, ha fény éri a bőrüket az kipirosodik, felhólyagzik, hegesen gyógyul, ezért többnyire kerülik a napot  és inkább éjszakai életet élnek (a fény megöli a vámpírokat!) Ráadásul a krónikus napégéseknek köszönhetően orruk, fülük, ajkaik eltorzulnak, hegesednek, így fejük formája is jobban hasonlíthat egy állatéra.  Fokozott szőrnövekedés figyelhető meg a kezeken és az arcon (vérfarkasok?) A nyálkahártyák pusztulása, kisebesedése miatt az íny hátrébb húzódhat, ezért a fogak hosszabbnak tűnhetnek. Az így vérzése miatt pedig akár arra is gondolhatunk, hogy épp most szívták ki valakinek a nyakát... Ráadásul ezeknek a betegeknek a vizelete is sötétebb, de hát logikus: aki vért iszik, az vért pisil, nem? Mivel a fokhagyma fokozza a vörösvértest termelést, a fogyasztása rontja ezeknél a betegeknél a tüneteket, hasfájást, hányingert, hányást válthat ki, így érthető módon irtóznak tőle mint "vámpírok a fokhagymától". 
Természetesen a középkorban még nem ismerték ezt a diagnózist, így könnyen vámpírnak kiáltották ki az illetőt. "Miféle ember ez, vagy miféle teremtmény, emberbőrbe bújva?" -kérdezte a fiatal titkár Stoker regényében. 

A magyar filmváltozatban Lugosi Béla játszotta Drakula gróf szerepét, kívánságának megfelelően abban a vörös szegélyes fekete köpenyében helyezték végső nyugalomra amiben a vámpírt játszotta. 

Mindezek után érthetően az egész család nagy izgalommal vágott neki az útnak. A faluba érkezve a vár mellett parkoltunk, majd a bejárat felé sétálva az első lángososnál vettünk fokhagymás-tejfölös lángost, csak a biztonság kedvéért. 



Onnan a tucatnyi vásározó sátra közt vezet ez út a kapuig. Természetesen minden tele vámpíros pólóval, bögrével és hűtőmágnessel, ez megalapozza a hangulatot a továbbiakhoz. Azért mi is ijesztgettük kicsit a gyerekeket a rémtörténeteinkkel, illetve elmeséltük a Bram Stoker könyv történetét, hogy pontosan képben legyenek. Ja, és persze tucatszor látták a Holtel Transilvania mindkét részét, úgyhogy azt hiszem elmondhatjuk, hogy felkészülve érkeztünk. 

Ehhez képest a vár kicsit csalódás volt. Nem mintha nem lenne szépen rendben tartva, felújítva. Csak épp semmi "drakulás" nincs benne. Pont az, amit annyira vártunk. Nem csak mi, hanem mindaz a rengeteg turista akikkel mint a heringek préselődtünk a szobákon keresztül. Rettenetes tömeg volt, a teremőr nénik láthatólag hajtották a népet, volt, hogy integettek, hogy arra ne menjünk, nincs ott semmi érdekes, haladjunk kifelé. Persze mi azért csak arra mentünk ahová akartunk, és még több berendezett terem volt amit látni lehetett... 






az első és a harmadik emeletet egy titkos lépcső köti össze




a várudvar







külön jeggyel a középkori kínzóeszközöket bemutató kiállítás is látható




A várral magával amúgy nincs baj, egy szépen korhűen bebútorozott kastély, információs táblákkal és egykori fényképekkel a tulajdonosokról (sokáig a Habsburg család és a román királyi család birtokában volt) , és természetesen említést tesznek a Drakula legenda-Vlad Tepes történetről is. Csak épp amolyan száraz, múzeumi stílusban, semmi misztikum, sehol egy koporsó vagy sejtelmes félhomályban úszó , gyertyával és Tokaji borral szépen megterített étkező...

Egyébként tavaly Halloween éjszakáján egy nyereményjátéknak köszönhetően egy kanadai testvérpár nyerte meg a Drakula kastélyban az éjszakát: a híres író, Drakula megteremtőjének, Bram Stokernek az déd-unokaöcse (vagy valami ilyesmi rokona) fogadta a vendégeket, akik fekete lovak vontatta hintón érkeztek a kapukhoz. Szigorúan kikötötték, hogy érkezés előtt tilos fokhagymát fogyasztani, ezüst ékszert, keresztet viselni, keresztet vetni a bent tartózkodás alatt. A függönyöket napkelte előtt be kellett húzni és tilos volt a tükörben selfiket készíteni. A gróf nem kedveli az ilyesfélét - indokolták. 
Vacsorára csirkepaprikást és bort szolgáltak fel, mint ahogy az az eredeti regényben is szerepelt, majd a pár a selyemmel bélelt koporsókban térhetett nyugalomra. 

hát nem jobb lett volna ilyet találni?




Terveztek egyébként egy Drakula-park típusú vidámparkot is Segesvár környékére, de aztán mégsem lett belőle semmi: a helyiek féltek, hogy majd sátánista fiatalok tomboló gyülekezete érkezne hosszú tömött sorokban... szerintem pedig vétek nem kihasználni ezt a Drakula-mítoszt, tucatnyi hasonló állapotú középkori vár van a világon, de Drakula-kastély csak egy :-) Persze lehet, hogy csak mi vagyunk túl komolytalanok....

A környék egyébként festői, a vár szépen felújított, úgyhogy én mindenkinek ajánlom, csak ne legyenek illúziói a vámpírmesét illetően, akkor nem fog csalódni. 


nyitvatartás

belépőjegy árak




* Csak egy érdekesség: III. György angol király is feltételezhetően porfíriás volt, illetve Gloucester Vilmos hercege már bizonyítottan a porfíria egyik válfajában szenvedett, ezért a brit királyi család minden tagját rutinszerűen szűrik születésükkor erre a betegségre. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése