2017. november 21., kedd

Óbidos


Portugál kisváros, mely a régi idők emlékét megőrizve vonza magához a turistákat.
A kis szűk, kanyargós macskaköves utcák, fehérre és kékre festett házfalak, melyet virágba borult kúszónövények díszítenek, a középkori vár éttermekkel és szuvenyírárusokkal körülvéve nekünk sokkal hangulatosabb volt és jobban tetszett mint Portó vagy akár Lisszabon. Persze nem igazán hasonlíthatóak össze, mást nyújt egyik és mást a másik, de ahogy öregszünk telik az idő, egyre inkább a csendesebb, kisebb, világtól elzárt helyeket részesítjük előnyben, a nagyvárosok nyüzsgése már nem olyan vonzó számunkra. Szerencsénk volt mert estefele értünk Óbidosba, így a turistatömeg már lecsengett, kényelmesen sétálgathattunk az utcákon. 

a várban ma hotel működik









Egy ilyen kis faluban nem zavar annyira a hulló vakolat mint a nagy városokban
Azokat lepusztulttá teszi, itt meg egyszerűen csak illik a macskaköves szűk utcákhoz, nem? 

Porta da vila, városkapu


Azt a parafa klumpát azóta is sajnálom, hogy nem vettem meg :-(
imádom a fatalpú klumpákat, csak féltem, hogy a parafa nem bírja sokáig
Táskát viszont vettem és szuper, úgyhogy ha legközelebb Portugáliában járok, tuti veszek klumpát is






A várost I. Dénes király ajándékozta feleségének, Isabella királynénak házassági ajándékként amikor visszafoglalta a területet a móroktól a XII. században. A város adományozása hagyománnyá vált a portugál királyi családok körében, később többen lepték meg feleségüket ékszerek helyett egy-egy városkával. (Nem rossz, nem rossz... ;-) )
Az egész várost nemzeti műemlékké nyilvánították. 




A környék híres itala a Ginja, ami engem a konyakos megy bonbonra emlékeztet: a meggyet pálinkába áztatják majd cukorral és más fűszerekkel ízesítik és apró étcsoki poharakba töltve kínálják. Ha pedig egy egész üveggel veszünk (és már miért ne vennénk, nagyon finom) akkor az üveg alján ott vannak a meggyszemek, ami igazi jutalom, mikor az ital már elfogyott róla :-) 



Vacsorázni az egyik helyi kis étterem teraszán ültünk le, faszénen grillezett finomságokat ettünk





Akinek nincs tériszonya annak nagyon érdemes végigsétálnia a várost körülvevő falon, nagyon szép kiilátás nyílik a falura és a várra (Zsoltinak van, úgyhogy ezt most kihagytuk). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése