2017. december 17., vasárnap

Júzcar, a spanyol Aprajafalva



Ha Andalúzia, akkor "plueblos blancos", azaz fehér falvak. Júzcar Ronda és Malaga között egy, mindössze 240 lakost számláló kis falucska, egészen 2011-ig egyike a híres fehér falvaknak. 
Nos, a sok fehér falu szemet szúrt egy amerikai filmvállalatnak, a Sony Pictures-nek. Micsoda forgatási helyszín lenne! Akkoriban készítették a Hupikék Törpikék soron következő részét, a 3D-s változatot. A mozis reklámokhoz minden ország szabad kezet kap, a helyi kreatív studio készíti el a film moziba kerülése előtti bemutatót. A spanyolok igen ötletesek voltak, mondhatjuk, hogy a törpékhez is mertek nagyot álmodni: átfestettek egy falut hupikékre! Nem Júzcar volt az első település amit felkértek, de az első aminek (majdnem) minden lakosa beleegyezett az akcióba. Több ezer liter festéket használtak el a házak átfestéséhez és az ígéret szerint a forgatásokat követően mindent vissza is állítottak volna eredeti állapotába, fehérre. Azonban a falu annyira megszerette az új imidzset, hogy megegyeztek a Sonyval: néhány évig még megtarthatják a kék házakat és a törpdekorációt. Ez nem mellesleg rettentően fellendítette a helyi turizmust, manapság kb minden lakos a kíváncsi turistákból él. Korábban főként a falusi turizmus, a helyi erdőkben a gombaszedés volt a fő szórakozási lehetőség, évi néhány száz ide tévedt látogatóval. Ez a szerződés sajnos idén augusztus 15-én lejárt és a Sony nem egyezett bele a hosszabbításba, így  azóta már (elvileg) eltüntették a filmre emlékeztető kellékeket - bár a házak továbbra is kékek maradnak. 

Júzcar - a spanyol Aprajafalva 
Igazolás, hogy Júzcar a világ első Törpfaluja


Tavaly augusztus közepén jártunk a faluban, mi voltunk az utolsók között, akik még láthatták a "hupikékséget", bár a házfalakra festett mesefugirák egy részét addigra már eltüntették. 



Estefelé érkeztünk ide, eredetileg csak egy pillantást akartunk vetni rá, ha már erre járunk. Azonban olyan kanyargós hegyi utakon vezet az út, hogy a sötétben nem volt kedvünk visszamenni. Ráadásul Malaga, az aznapi célállomás még több mint 100 km-re volt, ami ilyen utakon kb 2 óra lett volna. Szállásunk ott sem volt, az első utunkba eső hotelt céloztuk volna meg. Így aztán hirtelen felindulásból úgy döntöttünk, hogy akár itt is aludhatnánk. Kinéztük magunknak a falu kb egyetlen szállodáját ahol pont volt szabad szoba, sőt, még vacsora is. Mi több, kaptunk hupikék energiaitalt. Ennek tiszteletére a Zuram felöltötte ünnepi hupikék gúnyáját - egyszerűen tökéletes volt. :-)






ez éppen nem Törp hanem Hamupipőke tökhintója, de akkor is mesébe illő 


A szállás tulajával beszélgetünk a faluról, a forgatásról, a lejáró jogokról.








Törpillák találkozása - ezek szerint nem csak egy csaj van a bandában? 






minden kapható, ami törpös
A jogok tulajdonosa 12%-ot kapott minden eladott termék árából

minden részletre ügyeltek

még a szemeteszsák is hupikék - vajon a véletlen műve :-)


igen, a temető és a templom is 

Sziamiaú




erre járt valaki




Ő mesélte, hogy egyetlen ház maradt fehéren, azt a helyiek csak Hókuszpók házának hívják. A tulajdonosa nem itt lakik, még csak nem is spanyol, de az a tipikus emberfajta aki csak azért is megvétóz mindent... Nem akarta, hogy a falut elözönljék a turisták -  Mondjuk ez végül nem akadályozta a filmezést, sőt, az összes turista lefényképezi a házát, mint kikaukktojást, szóval több népszerűségre tett szert mint sejthette volna...

"Hókuszpók háza"


Most már tuti megnézem a filmeket is :-)

2 megjegyzés:

  1. Erről még soha nem halltottam, csak güllesztem a szemeimet :-) valahogy nagyon természetellenes az egész. Hogy mik nem vannak!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, a Törpök sem épp természetes képződmények :-))
      Számunkra nem szépség, inkább érdekesség. Pont ahogy mondod: Hogy mik nem vannak!! :-))

      Törlés