2012. április 24., kedd

Már 3 éve...

... hogy itt élünk Spanyolországban.

A tavaszi szünetben sokat kirándultunk úgyhogy egy tucat poszt van a fejemben, csak időm nem volt eddig, hogy megírjam.

Mégis inkább ezzel kezdek, hiszen ezt hagyományosan az évfordulónkon írom és már így is több hetet csúsztam vele. Mondjuk gondolkodtam, hogy írjak-e ilyet egyáltalán, hiszen az első év az érdekes (erről bővebben itt és itt), a második még csak-csak, de a harmadikban már semmi "különleges" nincs. Persze imádok itt élni, még mindig rácsodálkozom a tengerre ha mellette autókázunk vagy sétálunk, hogy "jé, én TÉNYLEG itt lakom?" de a hétköznapok már nem különböznek attól, ahogy otthon éltünk. Munkahely, iskola, háztartás... 

Persze mondhatnám, hogy a tavalyi év a büntetések éve, hiszen több ezer Euronk bánja a gyorshajtást (nem, nem szoktunk nagyon száguldozni, de ha 60-as tábla van kint az autópályán és épp a fasorban sincs egy munkás sem akkor...), de megtanultuk a leckét és azóta úgy közlekedünk mint a kisangyal. :-) 

Mondjuk gyárthatnának a "baby on board" mintájára olyan matricát ami arról tájékoztat, hogy a sofőrt már többször jól megbüntették, kéretik nem csodálkozni ha 40-el araszolgat :) Addig is Zsolti már felvetette, hogy kiragasztja a 900 Euros szerelmesleveleket a hátsó szélvédőre elrettentő példának :) (Nem, nem voltunk olyan elvetemültek, hogy ennyire büntessenek, a 150 Euro kúszott fel idáig mivel rossz címre küldték ki az értesítést így értelemszerűen nem lettek időben befizetve. Véletlenül bukkantunk rá a Trafico honlapján a feketelistások névsorában a nevünkre...)

Ha ettől eltekintünk, akkor egy jó évet zártunk, sokat kirándultunk, rengeteg élménnyel lettünk gazdagabbak, a csajok nőttek mi meg fiatalodtunk :)

A lényeg az, hogy jól érezzük itt magunkat és remélem az idei év (mely van egy olyan sanda gyanúm, hogy a gyámügy éve lesz) is legalább olyan jó lesz mint a tavalyi. :)

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm Ditke hogy ilyen alaposan megírod a tapasztalataid.Sokat segít a döntésemben hogy melyik részen telepedjünk le. Talán ha arról írnál még hogy mi a lapján döntötted el a sulit a gyerköcöknek, illetve hogy miért nem állami iskolába irattad. Egy kicsit én is félek a gyerekek beilleszkedésétől. Ha lesz időd, (amit elsem tudok képzelni hogy ennyi tevékenység mellet mikor? ) nem sűrgős. Októberbe lesz a költözés, Köszönettel: Kovács Tímea

    VálaszTörlés
  2. Kedves Tímea,
    Az iskolát az alapján választottuk, hogy mikor kiköltöztünk, még nem tudtuk meddig maradunk, de azt igen, hogy ha továbbállunk, akkor sem Magyarország felé megyünk. Angol iskola pedig bárhol a világon van, tehát ha angolul megtanulnak akkor nagy gondjuk nem lesz, ráadásul manapság angolul tudni bárhol a világon elvárás. A másik ok, hogy a spanyolok nem sok jót mondtak a környékbeli állami általános iskolákról (beleértve a tanár ismerősünket), messzire meg én nem akarom hordani őket. Középiskolát már mondtak jót, nem tudom milyen korúak a gyerekeid. A harmadik, hogy egy kéttannyelvű iskolában két nyelvet tanul meg anyanyelvi tanároktól magas szinten, az meg csak a hasznára válik.
    Nyilván sok szempontot kell mérlegelni, érdemes körbenézni, megnézni a lehetőségeket aztán dönteni. A beiratozás áprilisban van általában, persze ha év közben költöztök akkor is lesz iskolai hely, csak lehet, hogy nem épp a kiszemelt osztályban. Itt is van valami lakhely szerinti körzetesdi féle, de én úgy látom hogy ezt ki lehet kerülni. Magániskolánál természetesen nincs. Annyi a feltétel, hogy nagyobb gyerekeknél már angolból van nyelvi szintfelmérő. Ovis-általános iskolásnál még nincs. Államiba pedig köteles bevenni 0 nyelvtudással is.
    Üdv, jó készülődést,
    Ditke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a válaszod. Próbáltam megnézni a ti sulitok weboldalán mennyibe kerül havi szinten, de sajnos nem tudtam rájönni, de lehet hogy nem is irják. Amúgy a gyerekek, 3 és 6 évesek, - fiúk- kicsitől nem félek a nyelv miatt, de nagy, pont most kezdi az elsőt. Úgy gondoltam hogy most kimegyünk Alicante-ba, kiválasztjuk a sulit, rögtön beíratom elsőbe " mélyvíz" szokja a környezetet, a nyelvet és majd még 1x járja az elsőt ha nem megy. Egyenlőre albérlet, mert szeretnék magamnak adni 1 évet hogy tetszik-e, megtudom-e szokni, Olvastam a Fodor Marcsi blogját is, ő irta hogy azért választották a Costa del sol-t mert ezen a környéken van valami "valenciana v. valenciáda" pontosan nem tudom hogy ez-e, mert most hiába próbáltam vissza keresni nem tudom hogy hol olvastam, de valami olyasmit irt róla hogy heti 6-9 órába van és a gyerekeinek már ez túl megterhelő lenne, ezért inkább nem marad Alicante környékén. Te bizonyára tudod mi ez, és ha kérhetlek, írd már meg. Különben ő hazajött, -mármint a Marcsi - illetve sok blogot olvasok, (aki itt lakik v. lakott azt mindenkiét.) Megkell azért jegyeznem hogy sokan haza jöttek. Ti 6-7 éve vagytok kint, de hát ahogy elnézem állandóan járjátok Európát. Nagyon szépek a gyerekeid, és talán még az hogy olyan "boldogság jön" tőletek, a képekről. Szerettem volna feltölteni képet erre a helyre de valahogy sehogysem sikerül, (az informatika, az internet nem szeret, nem vagyunk jóba) mert hogy én sem szeretem ha arctalanul irnak. A facebookon rajta vagyok, igy mint Kovács Tímea Tünde. Foglalkozásom szerint közgazdász vagyok, többnyire az adózásban könyvelésben vagyok jártas. Pl. nem találtam senkit aki itthon adózással foglalkozott és odakint is ezt "műveli" vagy csak nem jó helyen keresek, de amúgy emiatt aggódom a legkevésbé, harmadrangú szempont hogy ha egyszer megtanulom a nyelvet milyen munkát szeretnék dolgozni. Na jó befejezem, mert lassan emiatt már aludni sem tudok, itt hajnali 5 van. Viszlát és még 1x Köszi hogy vezetetted a blogot, mert egy kicsit miattad merek nagyot álmodni.

      Törlés
    2. A valenciano a helyi nyelv, hasonlít a spanyolra. A mi választásunkban is benne volt, hogy ne kelljen tanulni, mert szerintem semmi értelme, de nyugi a helyi gyerekek sem nagyon beszélik, főleg itt Valenciától eléggé délre. Valóban kötelező az itteni iskolákban, és állítólag nagyobb óraszámban tanítják mint az angolt (na ennek se sok értelme), de őszintén szólva erről nem sokat tudok mert az enyémek sosem tanultak, bár szerintem heti 9 óra azért soknak tűnik. Amúgy olyan kicsik még a fiaid, hogy szerintem semmi gondjuk nem lesz a nyelvvel. Persze minden kezdet nehéz, de ez nem csak idegen nyelvi környezetben igaz...
      Mi 6 éve elmúlt, hogy kint vagyunk, Európát csak kirándulni járjuk (most épp Angliából írok :-) ) de munka/lakás szempontjából nem mozdultunk. Az fontos, hogy legyen stabil munkahelyed, nyilván sokaknak a visszamenetelben szerepet játszhatott hogy nem volt munkájuk. Mi nagyon szeretünk itt élni, a spanyolok befogadóak. Könyvelőt én sem ismerek itt magyart, bár hallottam egyről aki itt élt de nem tudom a nevét, személyesen sosem találkoztunk. Esetleg más kint élő magyarok tudnak ebben segíteni. Facebook-om nincs, de örülök, hogy megismertelek és segíthettem :-)

      Törlés
    3. Mégegyszer köszönöm a válaszodat, azt hittem a valenciao, valami imagyülés, vagy hittan nem tudom mi, de majd utána nézek én is ha kikerülünk. Szia: Timi

      Törlés