A spanyol Húsvét hagyományos kelléke a húsvéti kalács, a Roscón de Pascua. (Egyes régiókban Mona de Pascua néven ismert (állítólag a mona az arab manna szóból származik)). Főként Katalóniában, Valenciában és Murciában sütik és fogyasztják húsvét hétfőjén.
Eredetileg sima kalácstészta amit kandírozott gyümölcsökkel, zselés cukorkával díszítenek és jól megszórnak cukorral. A lényeg, hogy a közepébe egy tojást kell helyezni. Persze manapság már mindenféle krémmel lehet tölteni, a tojás is csicsásabb, akár műanyag figurákkal, tollakkal, zászlócskával, csillogó mütyürrel is fel van szerelve.
Én továbbra sem szeretem a spanyol sütiket így egy otthoni kalácsreceptet választottam hozzá.
Az eredetije Mónitól van, én annyit módosítottam rajta, hogy tej helyett tejszínnel csináltam és isteni finom, foszlós volt.
Roscón de Pascua |
Olyannyira, hogy az elsőnek még kihűlni sem volt ideje :-)
A következőnél kísérleteztem, kétfelé osztottam a tésztát és az egyikbe kakaót is tettem, így fontam össze. A fele adagból egy kisebb koszorú készült, a másik feléből pedig simán egy kalács. Mivel kisebb kuglófformám nem volt egy kerek tortaformába tettem a kalácsot és a közepébe egy cserép joghurtos poharat tettem (mert ezt találtam itthon ami hőálló)
A középső lyuk kicsit nagyra sikerült, egy tojás is elég lenne bele, de szerintem hárommal sem rossz.
Nos, ezek sem tartottak fél napnál tovább.
És a csajok már kérdezik, hogy mikor sütök újra kalácsot, úgyhogy bátran merem ajánlani a receptet, jelentem, nekünk bevált :-)
Biztos finom volt :-) Nekem a barátnőm sütött ilyen kalácsot idén, de Ő belesütötte a tojást, belenyomkodta a tésztába és gyakorlatilag olyan lett, mintha megfőtt volna. Nem tudom, melyik a hivatalos verzió :-)
VálaszTörlésA "hivatalos verziók" száma kb. végtelen. :-)
TörlésA családom kb. 40 éve nem tud megegyezni hogy milyen az "igazi" töltött káposzta: anyum szerint minél kisebb annál jobb, anyósomé meg akkora mint a két öklöm. Apukám paradicsomosan eszi, anyósom savanyítja a káposztát, anyukám nem. Van aki füstölt húst tesz bele, van aki bacon szalonnát közé, sok szaft vagy kevés, a szaftba keverjük a tejfölt vagy külön adjuk... csak ami most hirtelen eszembe jutott. :-)
Szóval ezek a kaják is ahány ház annyi szokás elv alapján működnek.
Én is láttam a tojásos verziót, de valahogy nekem a főtt tojás nem megy annyira az édes kaláccsal, így mi a kalácsot lekvárral és tejjel ettük a tojás meg csak dekoráció volt.
Mondjuk én még csak főtt tojást láttam a tésztába nyomkodva, de az már héjától megtisztítva volt. A barátnőd még nyersen tette bele és sütés közben főtt meg? Én attól rettegek, hogy szétrobbanna a sütőben. Persze lehet, hogy csak a mikoban robban, de annyira utálok sütőt sikálni, hogy még véletlenül sem kockáztatok meg ilyet... :-)
Ne aggódj, nekem sem passzol a kalács a tojással, de a gyerekek mindent megesznek mindennel, megették a kalácsot, utána jöhetett a tojás csak úgy, magában :-D
TörlésIgen, egybe teszi bele a nyers tojást, nem robban szét, csak megfő (vagyis sül, de eredmény ugyanaz).
A mikróban viszont robban, én már sikáltam ott tojást, mentségemre szolgáljon, hogy nem én raktam bele :-D
Nagyon szépek lettek, Ditke, ügyes vagy! Nekem nem megy ilyen jól a fonás...Asszem én is sütök még majd a közeljövőben, lehet, hogy kipróbálom a Te verziódat.
VálaszTörlésEszter!
TörlésA titka a 4-es fonásban van, a belinkelt oldal alján ott van a video is.
Én mondjuk úgy csináltam, hogy vittem a laptopot a konyhába :-) és minden lépés után megállítottam a videot, így egyáltalán nem volt nehéz, végig sem néztem a filmet, szerintem csak bonyolítja.
sok sikert!