2012. április 11., szerda

Roscón de Pascua magyar módra

A spanyol Húsvét hagyományos kelléke a húsvéti kalács, a Roscón de Pascua. (Egyes régiókban Mona de Pascua néven ismert (állítólag a mona az arab manna szóból származik)). Főként Katalóniában, Valenciában és Murciában sütik és fogyasztják húsvét hétfőjén. 

Eredetileg sima kalácstészta amit kandírozott gyümölcsökkel, zselés cukorkával díszítenek és jól megszórnak cukorral. A lényeg, hogy a közepébe egy tojást kell helyezni. Persze manapság már mindenféle krémmel lehet tölteni, a tojás is csicsásabb, akár műanyag figurákkal, tollakkal, zászlócskával, csillogó mütyürrel is fel van szerelve. 
Én továbbra sem szeretem a spanyol sütiket így egy otthoni kalácsreceptet választottam hozzá.
Az eredetije Mónitól van, én annyit módosítottam rajta, hogy tej helyett tejszínnel csináltam és isteni finom, foszlós volt. 

Roscón de Pascua


Olyannyira, hogy az elsőnek még kihűlni sem volt ideje :-)

A következőnél kísérleteztem, kétfelé osztottam a tésztát és az egyikbe kakaót is tettem, így fontam össze. A fele adagból egy kisebb koszorú készült, a másik feléből pedig simán egy kalács. Mivel kisebb kuglófformám nem volt egy kerek tortaformába tettem a kalácsot és a közepébe egy cserép joghurtos poharat tettem (mert ezt találtam itthon ami hőálló)



A középső lyuk kicsit nagyra sikerült, egy tojás is elég lenne bele, de szerintem hárommal sem rossz. 



Nos, ezek sem tartottak fél napnál tovább.
És a csajok már kérdezik, hogy mikor sütök újra kalácsot, úgyhogy bátran merem ajánlani a receptet, jelentem, nekünk bevált :-)

5 megjegyzés:

  1. Biztos finom volt :-) Nekem a barátnőm sütött ilyen kalácsot idén, de Ő belesütötte a tojást, belenyomkodta a tésztába és gyakorlatilag olyan lett, mintha megfőtt volna. Nem tudom, melyik a hivatalos verzió :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A "hivatalos verziók" száma kb. végtelen. :-)
      A családom kb. 40 éve nem tud megegyezni hogy milyen az "igazi" töltött káposzta: anyum szerint minél kisebb annál jobb, anyósomé meg akkora mint a két öklöm. Apukám paradicsomosan eszi, anyósom savanyítja a káposztát, anyukám nem. Van aki füstölt húst tesz bele, van aki bacon szalonnát közé, sok szaft vagy kevés, a szaftba keverjük a tejfölt vagy külön adjuk... csak ami most hirtelen eszembe jutott. :-)
      Szóval ezek a kaják is ahány ház annyi szokás elv alapján működnek.
      Én is láttam a tojásos verziót, de valahogy nekem a főtt tojás nem megy annyira az édes kaláccsal, így mi a kalácsot lekvárral és tejjel ettük a tojás meg csak dekoráció volt.
      Mondjuk én még csak főtt tojást láttam a tésztába nyomkodva, de az már héjától megtisztítva volt. A barátnőd még nyersen tette bele és sütés közben főtt meg? Én attól rettegek, hogy szétrobbanna a sütőben. Persze lehet, hogy csak a mikoban robban, de annyira utálok sütőt sikálni, hogy még véletlenül sem kockáztatok meg ilyet... :-)

      Törlés
    2. Ne aggódj, nekem sem passzol a kalács a tojással, de a gyerekek mindent megesznek mindennel, megették a kalácsot, utána jöhetett a tojás csak úgy, magában :-D
      Igen, egybe teszi bele a nyers tojást, nem robban szét, csak megfő (vagyis sül, de eredmény ugyanaz).
      A mikróban viszont robban, én már sikáltam ott tojást, mentségemre szolgáljon, hogy nem én raktam bele :-D

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek, Ditke, ügyes vagy! Nekem nem megy ilyen jól a fonás...Asszem én is sütök még majd a közeljövőben, lehet, hogy kipróbálom a Te verziódat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter!

      A titka a 4-es fonásban van, a belinkelt oldal alján ott van a video is.
      Én mondjuk úgy csináltam, hogy vittem a laptopot a konyhába :-) és minden lépés után megállítottam a videot, így egyáltalán nem volt nehéz, végig sem néztem a filmet, szerintem csak bonyolítja.
      sok sikert!

      Törlés