2012. augusztus 27., hétfő

Verona - a szerelmesek zarándokhelye


Shakespeare biztos nem gondolta, hogy Júliája ekkora turisztikai látványosság lesz és komoly bevételre és ismertségre tesz szert általa a város :-)

"Oh Romeo! mért vagy te Romeo?
Tagad meg atyádat, és lökd el neved’.
S ha nem akarnád: esküdjél hivemmé,
S én nem leendek Capulet tovább!"

"De csitt, mi fény tör át az ablakon?
Nap kelte az és napja Julia.Ő, hölgyem az! Oh, lángszerelmem ő"


Ugyan állítólag semmi bizonyíték nincs arra nézve, hogy Júlia valóban ezen a bizonyos erkélyen epekedett volna Rómeo után (sőt, sokkal inkább az ellenkezőjéről hallani, miszerint egyszerűen kamu az egész), de ez egyáltalán nem zavarja a romantikus lelkű fiatalokat (és idősebbeket) hogy zarándokként vándoroljanak ide. 
Szerintem is igazán romantikus beleélni magunkat Júlia szerepébe :-)

Én, mint Júlia :-)



A város meg hülye lenne nem kihasználni, szépen berendezték az ominózus házat, lehet fényképezkedni az erkélyen és persze nagy biznisz a Júliás kulcstartó, póló, hűtőmágnes árusítása is. (A legjobb a Júlia cicije mágnes volt, ugyanis az épület előtt álló szobornak mindenki megfogja a mellét és sorban állnak a fényképezkedéshez. Ez meg is látszik rajta, gyönyörű fényesre van sikálva :-) ) 

Persze csak a blog kedvéért :-)


Szegény Rómeoról nincs szobor, bár nem tudom neki is a mellkasát simogatnák-e fényesre... ;-) meg úgy általában, szegény fickó közel nem szerepel annyi kütyün mint a nője.  Persze ezt most nem azért kritizálom, mintha mi nem estünk volna bele a csapdába, mi sem tudtunk eljönni Júlia cicije mágnes nélkül és a gyerekeknek is vettünk egy-két kacatot, hiszen ismerik a történetet. Sőt, nekem van egy színházi felvételem a musicalről, csakhogy franciául. Petrát ez egyáltalán nem zavarja, szívesen nézi, bár egy kukkot sem ért belőle, de azt mondja majd megtanulja. Közvetlenül  a kínai után, mert pillanatnyilag az a következő kiszemelt nyelv a legjobb barátnő révén :-) 

a ház belülről

Júlia ágya

valami ilyesmit viselhettek

belső udvar


A bejárat körül már nincs egy négyzetcentinyi hely, annyi szív, te amo, I love you van már a falakon. Ami mondjuk még oké, de a falra ragasztott rágógumik számomra inkább gusztustalanok voltak mint romantikusak. Pedig ebből is volt bőven. 

Nem tudom hogy egyesek létrával felszerelkezve érkeznek, vagy egymás vállára állva irkálnak, de több méteres magasságig telítve volt a fal

az elmaradhatatlan lakatok

A házban és körülötte postaládák biztosítják, hogy üzeneteink/kéréseink meghallgatásra találjanak.Sőt, hogy haladjanak a korral, akár e-mail is lehet írni szegény Giulietta-nak :-)



Azért figyeltek, hogy kissé rozsdás keretbe tegyék ám a modern kori kütyüt


A város amúgy tényleg nagyon hangulatos és sokkal több látnivaló van benne mint az erkély, de tény, itt volt a legnagyobb tömeg. 

Adige folyó

Dante , aki itt is élt és írt egy ideig


Piazza delle Erbe - Füvek tere 

Piazza Bra
Arena


Mi elsétáltunk még Júlia sírjához is (párszor sikerült eltévedni, így megismertük a várost is), de ide már jóval kevesebben jönnek. Bár az is igaz, hogy a sír eredetisége körül is ugyanúgy viták vannak mint az erkély-témában: egyesek szerint egy régi állatitatót láthatunk a sírboltban. 


ez lenne az állítólagos sírhely


 "Szem, nézd meg őt még
Egyszer! karok, a vég ölelkezést!
Ti ajkak, a lehellet ajtai,
Pecsételjétek még a jogszerű
Csókkal meg a halál – ez uzsorás –
Nevére átírt örök-adományom’!"

 „Mert Júlia van itt, szépsége fénylik, / S a kripta tőle tündér bálterem lesz” 


Ennyi jutott az időnkéből Veronára. Mivel még volt pár km aznapra előttünk így továbbgurultunk...

2 megjegyzés:

  1. A rágógumihalom már pár éve is ott volt, ezek szerint nem takarítják :-( Szerintem nagyon rontja a képet, meg a hatást...

    VálaszTörlés
  2. Nem igazán értem hogy hogyan működik:közösen kell megrágni és felragasztani? Vagy mi?? Mindenesetre tényleg nagyon gáz...

    VálaszTörlés