2013. március 28., csütörtök

Sea World Exhibition - San Pedro del Pinatar


Most hogy kitört a 3 hetes tavaszi szünet valami programot kell szervezni a csajoknak, hogy ne egész nap itthon egye őket a fene és unalmukban tv-t nézzenek ...
Véletlenül megláttam ennek a tengerről szóló kiállításnak a plakátját és már úton is voltunk arrafelé.


most megtudtuk, hogy itt a Mar Menorban csikóhalak is élnek,  igaz, védett faj, már elég kevés van belőlük




Ezt a kerítésszerűséget halászathoz használják. Szegény ártatlan halacska betéved és nem tud kijönni a labirintusból. A halászok meg hipp-hopp megfogják. 

Ezek a köcsögök pedig polipfogásra valók. A polipok ugyanis szeretnek beköltözni mindenféle üregekbe. A köcsögöt leengedik a víz aljára,  az állat örül, hogy talált egy üreget, beköltözik, a halászok meg egyszerűen kihúzzák őket köcsögöstül. Nem egy bonyolult dolog :-)

Ezek a sólepárlókat (Salinas) mintázzák. Itt mindenfelé hozzátartozik a tájképhez, szabályos alakú medencék amibe tengervizet engednek. Ezekből a nap a vizet elpárologtatja, a só bekoncentrálódik, majd a kikristályosodott sót gépekkel kinyerik. 

Ezekben a csillékben szállítják őket, nagy sókupacokat építenek, hogy majd tisztítsák és  csomagolják. 




Reggel mikor elindultunk itthonról elég hűvös volt és amúgy is sokat fújt a szél mostanában , ezért farmerba öltöztettem a csajokat. Délben már szenvedtek rendesen, miközben mások napoztak vagy a bátrabbak akár fürödtek a tengerben, ők hosszú nadrágban szedegették a kagylókat. Mondjuk ahhoz képest hogy otthon szánkóval érkezik a Húsvéti nyúl, igazán nem panaszkodhatunk...

a Mar Menor partja - San Pedro del Pinatar 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése