2017. augusztus 21., hétfő

Kanada állatvilága - ahogy mi láttuk


Végül még néhány kép a természetből, ami a legjobban tetszett ebben az országban. 

Egy hétig barangoltunk, főként a Banff Nemzeti Parkban, sokszor csak megálltunk ahol kedvünk tartotta és csodáltuk a hegyeket, tavakat, mélyen beszívtuk a tiszta friss hegyi levegőt, lélegzetvisszafojtva lestük az állatokat... bármikor visszatérnék ide, csak ha lehet hosszabb időre. :-) 

az abszolút favorit a maci  volt
Összesen 8 medvét láttunk, egy mamát a 3 boccsal, egy párt és egy magányos fekete macit, és láttunk egy pici grizzlyt (vagy lehet hogy barna színű fekete medve volt? Ne tessék csodálkozni, olyan is van!) is átfutni az úton az előttünk menő kocsi előtt, de arra esélyem sem volt hogy előkapjam a gépet hogy lefényképezzem. (Érdekes, állítólag több grizzly él a kanadai sziklás hegységben mint fekete medve, mégis fekete macit láttunk csak)


elég egykedvűen vették tudomásul, hogy mindenki fényképezi őket


Mindenütt felhívják a figyelmet, hogy tilos akárcsak megállni az autóval, nemhogy kiszállni belőle, de ezt senki nem tartotta be. Arra azért figyeltem, hogy ne én álljak a tömegből a legközelebb a vadállatokhoz..., ha megéhezik azért legyen esélyem beugrani a kocsiba. :-) Hozzá vannak szokva a fényképezőhöz, egykedvűen veszik tudomásul a turistákat, de azért biztos ami biztos, legyünk óvatosak...



medvetalp

óriási karmok

Olyan barátságosnak tűnik - gondolom azért, mert a mesékben a maci mindig csak mézet eszik
És kinek nem volt plüssmacija gyerekkorában?
Azt hiszem Micimackó tehető felelőssé azért, hogy senki nem fél tőlük 

Főként bogyókat esznek egyébként, mondtak is számokat, hogy hány ezer bigyót esznek naponta - kb 75 hamburgernek megfelelő kalóriát csipegetnek össze - kell a zsír a téli álomhoz. 

Ha valaki kíváncsi honnan lehet ezt tudni, nos, medvekakit kell turkálni, abban megszámolni a magokat - ahány mag annyi bogyót evett meg a maci. Az egységnyi területre eső medvék számából és átlag kakimennyiségből pedig gyerekjáték kiszámolni az átlagos egy főre eső bogyószámot. kiváló PhD dolgozat születhetett belőle :-)




speciális medvebiztos kukák vannak kihelyezve mindenhol: csak az embere keze fér be a nyílásba ahol fel kell nyitni a tetejét - különben a macik, mint Maci Laci a Yellowstone parkban, kiszedegetné az emberi elemózsiát

Attól, hogy őmedvesége ragadozó, még nem ő, hanem a szarvasok a legveszedelmesebb állatok a kanadai hegyekben. Bár nem esznek meg, de a medvéknél is agresszívebben védik a területüket és a nőstényeiket/gidáikat, és ha a több mázsás állat a szarvával megindul felénk, annak csúfos vége lesz ránk nézve. 

kanadai szarvas



békésen legeltek az út mentén, nem zavartatták magukat a kocsik miatt


volt aki ennél is közelebb merészkedett, én nem mertem

őzikékkel többször is találkoztunk

konkrétan bementek az erdő széli házak közé legelészni



egyszer nyuszit is láttunk, sokkal nagyobb mint a Spanyolországban élő rokonai

hegyi kecskét csak messziről láttunk és sajnos csak mobillal sikerült fotózni
kanadai vadjuh a gidájával
Lehet, hogy a medvék és a szarvasok veszélyesebbek, számszerileg a legtöbb sérülést mégis a mókusok okozzák. Ők ugyanis kajára várva egész közel jönnek hozzánk, az embernek kedve támad megsimogatni őket, viszont ők cserébe sokszor harapnak... 
Douglas-mókus



kanadai csíkos mókus


mormota



földimókusok



hihetetlen hangosan sípolnak ha veszélyt éreznek


koronás verébsármány

vándorrigó


füsti fecske

Láttunk még sok más állatot is, de sajnos csak ezeket a fajokat sikerült lencsevégre kapnom. 

Ezzel végére is értem a kanadai beszámolómnak... Reméljük, sikerül még máskor is visszajönni, felejthetetlen élmény volt. 

Viszlát Kanada! 

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lehetett. Én állatmegfigyeléssel, fotózással napokat is el tudnék ott tölteni, de a medvéktől félnék. Úgy értem, ott annyit lehet túrázni a vadonba is, szebbnél szebb helyeken, de nem mernék sehol sem erdőkben mászkálni, csak max. a parkolótól a kijelölt úton a látnivalóig.
    üdv

    VálaszTörlés