2017. december 16., szombat

Setenil de las Bodegas - falu a sziklák alatt



Az eredeti tervünk az volt, hogy visszatérünk Sevillaba gyerekek nélkül, mert jópár dolog kimaradt tavasszal, őket nem akartuk nagyon nyúzni a városnézéssel. Most viszont úgy döntöttünk, hogy nincs kedvünk 40 fokban egy nagyvárosban tölteni az időt, inkább megnéztünk néhány kis andalúz falut és a tervetzettnél hamarabb hazaértünk a spanyol házunkhoz - ha már van egy medencés nyaralónk a tengerparton, miért ne élveznénk ki pár napig a semmittevést? Ez ugyan nem jellemző ránk, de most nagyon jól esett.  

Az első megállónk Andalúzia egyik eldugott kis faluja, Setenil de Bodegas, ami a sziklák alá épített házairól híres. Andalúzia fehér házas falvai között talán az egyik legfestőibb, legérdekesebb. 



A házak a sziklafalban levő természetes barlangokba épültek. Ezeket a barlangokat már őseink is használták, több mint 5000 évvel ezelőtti korokba nyúlnak vissza a régészeti leletek. Leginkább praktikus okai voltak az ide településnek: nem kellett különösebb házépítéssel bajlódni. A mai házak nagy része is ezeket az üregeket veszi alapul, a falak a szikla természetes falai, csak egy ajtót, ablakot tettek rá. Ennek köszönhető a speciális mikroklíma, mely nyáron kellemesen hűvös, télen pedig kevésbé hideg. Persze a modern korral haladva itt is egyre nagyobb és modernebb házak épültek, de a falu központjában még mindig megtartották a sziklafalakat mint építészeti tartóelemeket. 



hogy tud egy ekkora fa menőni ebben a sziklában??




A falu neve a latin "Septem nihil" - ből ered, azaz 7x nem: ennyiszer próbálták a katolikus uralkodók visszaszerezni a falut a móroktól. Végül aztán csak sikerült, ezután a spanyolok népesítették be a területet. A "Bodegas" borospincéket jelent, a falban levő barlangokat a termények és bor tárolására használták. Ma házakat, éttermeket, bárokat rejtenek, egyesek kiadó szállásokat is kínálnak, ha valaki szó szerint a sziklák alatt hajtaná álomra a fejét. 




ebben a boltban látszik, hogy találkozik egymással a szikla  és a téglafal

mindig szoktunk helyi termékeket venni,
innen is hoztunk olívabogyóból készült pástétomot, lekvárokat, sonkát, sajtot, bort...
Meg is volt a vacsora :-)




1 megjegyzés:

  1. Érdekes, és különleges, de egyben félelmetes is, ha az a szikla egyszer megindulna lefelé, vagy bármelyik...
    Nem biztos, hogy szeretnék alattuk lévő házban aludni.

    VálaszTörlés