2018. november 28., szerda

Kirándulás a Meteorákhoz


Athén után talán a másik legismertebb látnivaló Görögországban a Meteorák, amik furcsa nagy sziklákra épült ortodox kolostorok. 





Valamikor tenger majd folyómeder volt, ahonnan a szél elhordta a homokot, és csak az égig érő sziklák maradtak. A 14. században aszkéta szerzetesek telepedtek itt le a világtól elzártan (akkor még kb. szó szerint, akkoriban nem vezetett lépcső a kolostorokhoz). 

Ahhoz képest, hogy több száz évig érintetlenül nyúltak az ég felé, a 20. század végigsöpört rajtuk: a  második világháborúban a német hadsereg bombázta, majd a kommunista lázadók megrongálták a templomok freskóit és elüldözték a lakókat. Később aztán lassan visszaszivárogtak az apácák és szerzetesek. Szépen eltüntetve a rombolás nyomait mi is bepillanthatunk az életük egy szeletébe. 

A 24 kolostorból 5 látogatható, különböző napokon tartanak nyitva. Belépés csak megfelelő öltözékben (adnak a helyszíneken szoknyákat, kendőket annak, akinek szükséges). Mi két napot töltöttünk a környéken, megnéztünk több kolostort, másztunk hegyet, kerestünk kincseket, csodálatos hely!







sok a lépcső, kényelmes cipő kötelező






anno köteleken, zsákokban, kalitkákban húzták fel az élelmet, vagy akár azokat a szerzeteseket, akik már nem bírtak a köveken felmászni. 
ma már elektromos függőkocsikban közlekednek





A legismertebb, a Metamorphoseos-kolostor, itt volt a legnagyobb tömeg

az egykori lakók emléke...
érdekes, hogy minden csontkamrában a koponyákat és a hosszú csöves csontokat tartják meg....
mi lesz vajon a medencével, bordákkal, apróbb csontokkal? 




a Roussanou-kolostor kertje



Ha nem akarjuk a szerencsére bízni, a nyitvatartási időket/napokat érdemes átböngészni, hogy tervezni tudjuk az utat:

Metamorphoseos-kolostor (Megalo Meteoro), kedden zárva

Szentháromság kolostor, szintén kedden zárva

Szt. István kolostor, hétfőn nem látogatható

Roussanou-kolostor, szerdán zárva

Agios Nikolaos Anapafsas-kolostor, péntek szünnap


Voltunk a hegy lábánál levő faluból túrázni, kincset keresni:




2 megjegyzés:

  1. Lenyügüző hely. Kétszer voltam ott, 20 éve és két éve, meg akartam mutatni páromnak is. A két időpont és 20 év eltelte között hatalmas különbség volt, akkoriban csak egy maréknyi turista volt, most embertömegek, sokkoló mennyiségű ember mindenhol. Nekem már elveszett a varázsuk. De akkor is egy nagyon különleges hely, ami mélyen megérinti az embert.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos ez ma már a legtöbb ismert helyre igaz... Bár úgy vagyok vele, hogy ahogy én nem mondok le egy útról, egy helyről csak azért, hogy ne növeljem a tömeget, úgy érthetően mások sem. Inkább az zavar, hogy ha ott van, legalább ne tegyen úgy, mintha az övé lenne az egész, hanem próbáljon meg mindenki csak egy kicsit figyelni a másikra, ne tapossa le, ne lökje félre, ne álljon elé... és legfőképp vigyázzon a helyre, hogy az unokája is ugyanúgy élvezhesse.

      Törlés