2011. december 21., szerda

Navidad - a spanyol karácsony

Többször írtam már a téli ünnepekről, de még nem szedtem össze egy posztban, hogyan is ünnepelnek a spanyolok. Jöjjön hát egy kis "spanyol karácsony", azaz "Navidad"

A karácsonyi láz itt is korán kezdődik, sajnos egyre korábban. Már októberben lehet itt-ott karácsonyi dekorációt látni, bár a Halloween miatt november végéig szerencsére még foglalják a helyet a szellemek és tökök és a valódi dömping csak ez után indul a kirakatokban, bevásárlóközpontokban, prospektusokban.

Az eredeti spanyol hagyomány azonban egyáltalán nem úgy ünnepli a karácsonyt mint mi. 

Mivel a spanyolok nagyon vallásos nép, a karácsony eredendően csendes vallási ünnep, a "hivatalos" karácsonyi ünnepi időszak Szűz Mária szeplőtlen fogantatásának napjával kezdődik (december 8), majd január 6-ig, vízkeresztig tart. 

Azért a vallás mellett itt is megjelennek a világi gyarlóságok, bár őket nem a Télapó, hanem a karácsonyi lottó (Lotería de Navidad) hozza lázba. :-)

December 22-én sorsolják az "El Gordo"-t, (a Kövért), ami valóban komoly nyereményt jelent. Vásárolható kioszkokban, interneten, sokszor egy-egy számot egy cég vagy egy munkacsoport vásárol meg, majd egymás közt elosztják a szelvényeket és a nyereményt. 

24-e este a Nochebuena amit családi körben szokás ünnepelni egy roskadozó asztalt körülülve. A spanyoloknál a család fogalma elég tág, összejön itt nagybácsi, nagynéni, unokahugica, öcsi és a nagyik is. Hiányozni csak igazoltan lehet! :-)

(Mondjuk van olyan kolléga aki minden évben következetesen ügyeli a 24-ét, így kerülve ki hogy az anyósával kelljen egy asztalhoz ülnie...) Egy átlag esküvőnél sem ritka a 300 fős vendégsereg, szóval ők tényleg nem szűk családi körben ünnepelnek. A menü általában mandulaleves, sült hal és sült malac vagy pulyka szokott lenni, köretként gyakori a párolt vöröskáposzta melybe fenyőmagot kevernek. Nagy országról lévén szó a hagyományos menü tájegységenként elég eltérő, bár mint mindenben ebben is sok újítás és keveredés található manapság. 

Mivel a spanyol lakosság igen nagy része katolikus sokan részt vesznek az éjféli misén (La Misa de Gallo), ami nem más mint a Kakas Miséje, ugyanis hajnalig, a kakas kukorékolásáig tart. 

A karácsonyfa elég új keletű, a spanyol családok inkább betlehemet (Belén) állítanak, ez van  a kórházakban, önkormányzatoknál, iskolákban és köztereken is. Konkrétan felénk elvétve lehet fenyőt kapni, csak az ilyen elvetemült külföldiek kevéért vágnak ki párat. 

Újabban Papa Noel, azaz Télapó (is) hoz a gyerekeknek ajándékot, a Jézuska (Niño Jesus) spanyol körökben nem ismert, ellenben dél-amerikában igen, ott ő hozza 24-én éjszaka az ajándékot. (Columbia amúgy szerintem sok dologban jobban hasonlít Magyarországra mint Spanyolra)

December 28-a a helyi bolondok napja (Día de los Inocentes),
majd december 31-e a szilveszter, a Nochevieja. Az éjfélkor elfogyasztandó 12 szem szőlőről és annak történetéről már írtam, így azt nem ismétlem, röviden annyit, hogy vagy a madridi Sol-on élőben, vagy a tv-ben nézve  a közvetítést a toronyóra 12 ütésére kell 1-1 szem szőlőt bekapni és lenyelni, miközben minden szép és jó kívánságra gondolni az új esztendővel kapcsolatban. Próbáljátok ki, nem is olyan könnyű, ha nem akartok megfulladni :)

Az ünnep csúcspontja január 6-a, vízkereszt (los Epifanía) amikor megérkeznek a Három Királyok (Los Reyes Magos) , a spanyol gyerekek nekik írnak levelet, tőlük várják az ajándékokat. A legnépszerűbb Boldizsár szokott lenni :) A települések utcáin felvonulást rendeznek (Cabalgata de Los Reyes) ahol édességet, játékokat dobálnak a gyerekek közé. Ilyenkor óvakodni kell a veszélyes harcos nagyiktól, akik akár görbe botot bevető elszántsággal harcolnak minden szem cukorért az unokának! Este pedig kikerülnek a kitisztított csizmák az ablakba, amibe szalmát vagy árpát tesznek a Napkeleti Bölcsek lovainak, egy pohár vizet pedig a tevének. A jó gyerekek édességet és ajándékot kapnak, rossz gyereknek pedig virgács helyett szén jár (ami szintén egy fajta cukorka).

A karácsonytól vízkeresztig tartó ünnepek hagyományos édessége a marcipán illetve a turrón (ami szintén egy mandula alapú édesség, hasonlít a franciáknál kapható nugat-hoz), és olyan mint otthon a szaloncukor: alapvetően csak ebben az időszakban lehet kapni a boltokban. Az más kérdés, hogy a turisták miatt egyes boltok egész évben árulják, de igazi, mindent betöltő választék csak most van. Ezer féle változata létezik a puhától a kőkeményig, a natúrtól a csokibevonatoson át az ízesítettig és a különféle töltelékkel dúsítottig. És az egyik leghíresebb az alicantei turróngyár.
Az egyik ismert márka az 1880, amit úgy reklámoznak, hogy a világ legdrágább turrón-ja.
Érdekes megközelítés...



Ahogy gyorsan átfutottam a honlapjukat, a legolcsóbb 150 g és 3 Euro, a legdrágább 300 g-osért 14.75-Eurot kérnek. Persze torkosoknak lehet 3.25 kg-os csomaghoz jutni mondjuk potom 155 Euroért. :)
Magyarországra is szállítanak ;-)

Személy szerint a turrónnal én olyan Gombóc Artúrosan vagyok: nemes egyszerűséggel kb. mindet szeretem :)

A másik speciális spanyol édesség a Roscón de reyes, ami egy kerek , középen lyukas nagyon cukros, nagyon édes sütemény, tetején gumicukrokkal vagy kandírozott gyümölcsökkel. Vízkeresztkor szokták fogyasztani, töbnyire egy pohár forró csoki kíséretében. A hagyomány szerint a tésztájába egy nagy szárazbabszemet rejtenek és aki megtalálja az lesz a társaság királya (és egyben a következő évben ő fizeti a sütit :-) ) Ma már van ahol pénzt vagy hőálló műanyag bábut rejtenek a kalácsba, de ez a lényegen mit sem változtat. 

Majd Vízkeresztkor veszek egyet és teszek fel képet is. Esetleg sütök magam...? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése