2013. szeptember 23., hétfő

Cueva de Mas d'Azil - autóval a barlangon át

Cueva de Mas d'Azil



Ez a barlang egy folyó által vájt mélyedés egy sziklán keresztül, ha jól tudom Európa egyetlen olyan természetes barlangja amin kocsival keresztül lehet hajtani, mivel az országút átvezet rajta. Egészen pontosan a D119 -es úton érhetjük el a közel 60 ezer éves képződményt, amit az akkor jóval magasabban álló folyó alakított kí. Ma már csak ritkán emelkedik a vízszint az útmagasság felé. 




Egész barlangrendszer van a folyómeder mentén, az ősemberek által használt területeken ma múzeumot alakítottak ki. Ha már erre jártunk ezt sem hagytuk ki. Itt angol idegenvezetést sikerült kifognunk, szerencsére csak nekünk (zárás előtt egy órával érkeztünk). Megnézhettük a folyó által idehordott medve- és mamutcsontokat, az ősemberek által használt barlangrészeket, Mozartot hallgattunk a cseppkövek között... igazi élmény volt. 





Egyes termeket konferencia teremként használnak, bevallom szép-szép, de mondjuk 10-12 fokban előadást hallgatni ... Biztos svédeknek szervezik :-)
A belépőjegy még egy éven belül érvényes egy másik múzeumra is ami bent található a faluban, de erre sajnos már nem jutott időnk. És feltehetőleg egy éven belül már nem járunk erre, de azért írom, mert mást esetleg érdekelhet...


1 megjegyzés: