2015. augusztus 23., vasárnap

Salisbury : a katedrális, a Magna Carta és egy patkány


Utunk következő állomása Salisbury volt, elsősorban a katedrálist kerestük, ami tipikus angol gótikus stílusban épült a XIII. században. A Szt. Anna kapun keresztül közelítettük meg a történelmi óvárost:

a Szt. Anna utca vezet az Exeter utcai Szt. Anna kapuhoz

Szt. Anna kapu

a katedrális felé sétálva találtunk egy iskolát

Itt tanított 1945 és 1962 között William Golding, a Legyek Ura írója,
aki miután könyve sikeres lett, abba is hagyta a tanítást ...
1983-ban irodalmi Nobel-díjat kapott, 1988-ban az angol királynő még lovaggá is ütötte

A katedrális: Lenyűgöző méretek, "felhőkarcoló" kőtorony, óriási zöld park - ezt Angliában már természetesnek is vehetnénk - de mi még nem voltunk itt eleget, úgyhogy mi csak ámultunk és bámultunk. :-)
A legenda szerint a katedrálist ott építették fel, ahol a helyi püspök, Richard Poore által lenyilazott szarvas halálát lelte. Emlékére a püspök szobra a katedrális nyugati oldalán található.
(A szarvasról bezzeg, aki életét és vérét áldozta az egyház (ide épülő) oltárán, még egy kisplasztika sincs...)

Salisbury katedrális


bent ilyen színes lovagokból volt kiállítás




A Wiltshire ezred zászlói

Az első Nagy-Britannia zászlaja, őt követik a különböző csatákban használt zászlók











Az északi oldalhajóban található a világ legrégebbi, még ma is működő mechanikus óraszerkezete: 

legalább 629 éves 



1386 óta megállás nélkül üti a perceket, minden egész órakor pedig a felette levő toronyban megszólalnak a harangok (Bishop's Bell). 
Eredetileg egy óratoronyban volt a szerkezet a katedrális és a városkapu között, de a tornyot a 18. században lerombolták, így az óra átkerült a katedrális egyik tornyába. 1884-ben a templom új órát kapott így ez az óraszerkezet átmenetileg megállt. 1929-ben visszavitték a katedrálisba, majd 1956-ban teljesen felújították. A számítások szerint 4.4 billiószor ütött 1386-1884 és 1956-2013 között. (Nem én számoltam, úgyhogy akár helyes is lehet :-)) 

Angol viszonylatban is legmagasabb kőtornya 123 méter. 



Azért ha belegondolunk, hogy középkori módszerekkel és építőanyagokkal építették, kézzel faragva a köveket... szinte emberfeletti teljesítmény. Igaz, azóta többször is meg kellett erősíteni, ezért is hívják "rozoga torony"-nak. 






A katedrálisban található az 1215-ben írt Magna Carta egyik, a legjobb állapotban maradt példánya. (A kb 40-ből összesen 4 példány maradt fenn, kettő Londonban a British múzeumban, egy pedig a Lincoln kastélyban található )



Nem ártott felfrissíteni a töriből tanultakat: a Nagy Szabadságlevél (Magna Carta Libertatum) Földnélküli János által 1215. június 15-én aláírt rendi jogokat biztosító szabadságlevél, az angol alkotmányfejlődés egyik legfontosabb állomása.
Szóval akkoriban eléggé folyt ki a pénz a királyi kasszából, elment keresztes háborúkra, meg a franciákkal szokásos csetepatékra, ráadásul Ororszlánszívű Richárdért, Földnélküli János elődjéért busás váltságdíjat követeltek - a lényeg, hogy mit csinál a király ha üres a kincstár? Hát adót emel.


Ezt persze nem nézték jó szemmel a bárók, így elkezdtek lázadozni. Jánosunknak nem maradt más választása mint kiegyezni velük, ennek eredménye a Magna Carta, melyben írásban biztosította a bárók és városok jogait, személyi és vagyoni biztonságukat. A 61. cikkely még arra is jogot adott a báróknak, hogy amennyiben a király nem tartja be a rendelkezéseket, elvegyék várait és birtokait, ez volt az ún. ellenállási jog.

Az eredetit nem lehet lefényképezni, de azért egy másolatot igen:

kb 3500 szó és közel
50 óráig tartott megírni

Mint a kor legtöbb  fontos dokumentumát, ezt is állatbőrre írták anno (ezt konkrétan báránybőrre), ami azért gondos előkészítést igényelt és elég drága volt, így igyekeztek a felületet minél jobban kihasználni: számomra elképzelhetetlen módon, hihetetlenül apró betűkkel íródott. Ennek köszönhető, hogy máig ilyen jó minőségben megmaradt, mert a bőr sokkal tartósabb mint a papír. 

a bőr előkészítése 

jobb kezes krónikások a lúd bal szárnyából származó tollat használtak

Végül de nem utolsó sorban, nem szóltam még a címben szereplő patkányról.



Nos őkelmét William Longespee* sírjának feltárásakor találták, a lovag koponyájában összegömbölyödve - és igen jó állapotban konzerválódva. Ráadásul arzén-nyomokat találtak a patkányban: feltehetőleg a megboldogult Williamet mérgezhették meg vele.

* II. Henrik törvénytelen fia 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése