2018. május 22., kedd

Dubai múzeum


A Dubai Museum mutatja be a régi, "olaj előtti" Dubaira jellemző házakat, életmódot, ruházkodást, a hagyományos foglalkozásokat. Szerintem ha korlátozott az idő, sokkal inkább érdemesebb ezt megnézni mint a bevásárlóközpontokat, vagy kibumlizni a pálmaszigetre, bár ez ízlés dolga...


A péntek reggellel itt is megjártuk, így szombaton jöhettünk vissza. Okosabbak előre terveznek és tájékozódnak, ehhez egy kis segítség: 



Hagyományos beduin házak, használati tárgyak, ruhák voltak kiállítva, illetve a korabeli foglalkozásokat viaszbábokkal bemutatott életképekkel szemléltették, így gyerekekkel is érdekes lehet. 

Ahhoz képest, hogy Dubait mindenhol fiatal városként emlegetik, már i.e. 3000-ből civilizáció nyomaira bukkantak a régészek. A 20. század elején még csak 3x1 km-es területet foglalt el a város a dubai Creek mentén. A házak többsége pálmaágakból, néhányuk kövekből épült. A régi erődben található a múzeum, itt láthatjuk a régi városfal maradványát is. Mivel akkor még a mai értlemeben vett iskoláik nem voltak, a gyereket a mecsetekben tanították. 

És hogy valami érdekeset is írjak, tudtátok, hogy egy teve a nyári forróságban akár 2 hétig is elbaktat a sivatagban víz nélkül? Télen pedig akár 3 hónapig is. Azért ha víz van a közelben, azt 2 km-ről is kiszimatolja. Ráadásul ha kell napi 18 órán át képes menni előre. És bár általában békésen baktat, piszok gyorsan tud futni, gyakorlatilag közelíti a lovak sebességét. (A sivatagi homokban pedig tuti hogy simán lekörözné akármelyik versenylovat.) Nem hiába, itt a "lovin" tevékre fogadnak. 
Azt mondjuk nem írták, hogy mennyit és mit eszik, de elgondolkodtató lenne lecserélnem a kocsimat, azt a bestiát folyton tankolnom kell...
Az arab gasztronómiában is nagy szerepet kapott, tejét, húsát is fogyasztják. Sőt, a világ legnagyobb töltött kajája a töltött teve: eltűnik benne egy bárány, abban néhány tyúk, azokban több tucat tojás, paradicsom, hagyma, mi szem szájnak ingere... nem épp a betoppanó váratlan vendég fogadására találták ki... szabad tűzön türelmesen forgatva sütik, általában esküvőkre készítik az éhes násznép számára.


Al kaimah - pálmafaágakból épített házikó


gyöngykereskedők






gyöngyhalászat

Annak ellenére, hogy Dubai igazán nem nagy múltú város, próbálták gazdagon és érdekesen bemutatni a történetüket, hagyományaikat. A belépőjegy igazán filléres (3 AED felnőttnek, 1 AED gyereknek). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése