2018. október 19., péntek

A Topkapi Palota, a Hagia Irene és az Archeológiai múzeum háromszögében


A Hagia Sophia közeléből egy pár perces sétával elérhetjük a Topkapi Sarayi (Ágyúkapu Palota)-t. A XV. században épült, az Oszmán Birodalom adminisztratív központja volt később pedig fokozatosan a szultánok rezidenciájává nőtte ki magát. (Amit nem csodálok, gyönyörű a kilátás). A Márvány-tenger partján egy nagy parkban levő épületegyüttes amely ma múzeumként működik, 1985 óta pedig az UNESCO listájára is felkerült. 

Kedd kivételével minden nap nyitva, részletes nyitvatartás és belépőjegy információk itt 


márvány, arany és csempedíszítések mindenhol





III. Ahmed építtette a belső palotaudvarra a könyvtárat, melynek átadásán 1719-ben személyesen is részt vett. A könyvtár minden itt lakó számára nyitva állt, a könyveket azonban tilos volt kihozni, gyakorlatilag olvasóteremként funkcionált. Voltak teológiai, történelmi, irodalmi és tudományos művek is a gyűjteményben, több európai nyelven. 1966-ban az eredeti könyveket átvitték  múzeumi könyvtárba, a jobb állagmegóvás érdekében. 



A személyzeti könyvtár 




Kilátás 



IV Murad szultán trónja, ebből nézte a hátsó udvarban rendezett sporteseményeket 

ez a VIP páholy, az ablakokból a lóversenypályára nyílt kilátás 

Baghdad pavilon 


a klasszikus ottomán építészet egyik utolsó darabja



Ramadánkor a szultán erre az erkélyre ült ki hogy megtörje a böjtöt, innen mindenki jól láthatta
Holdfény pavilonnak is nevezik


Yerevan pavilon

Ramadan alatt a szent relikviákat itt tisztították














A külső udvarban található a Hagia Irene, amely egykor a Hagia Sophia után a második legnagyobb templom volt. Most még felújításra vár, mi csak azért mentünk be, mert a Museum Pass-ban benne volt.




Az Archeológiai múzeum viszont tetszett, ide érdemes betérni ha van az embernek ideje, bár nem tartozik a "kihagyhatatlan" látnivalók közé. Mikor mi voltunk, ki volt írva, hogy épp filmforgatás zajlik, elfogadjuk, hogy rajta lehetünk a felvételen, stb. Mondjuk egy árva kamerát sem láttam, szóval vagy épp ebédelni ment a társaság, vagy valamilyen rejtett kamerás felvétel készült. Lényeg a lényeg, ha benne leszünk valami török szappanoperában, szóljatok! :-)


természetesen ez is fel volt állványozva...







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése