2018. október 4., csütörtök

Bizánc / Konstantinápoly / Isztambul ?


Mivel Törökország a történelemkönyvből volt leginkább ismerős számunkra először is tisztáztuk a kérdést, hogy is volt ez?  Bizánc / Konstantinápoly / Isztambul ?

forrás: www.terkepek.net


A város őse Büzantion, a görögök által a VII. században alapított polisz volt (igaz, egyes régészeti leletek 6-8 ezer éves múltra tekintenek vissza). A rómaiak 600 évvel később elfoglalták, akkor Byzantiumra latinosították a nevét, ez volt ugyebár Bizánc. 
Nagy Konstantin császár kilépve Róma árnyékából saját fővárost alapított, Bizáncot Nova Roma névre keresztelte át, azonban a köztudatban csak Konstantinápoly (Konstantin városa) néven maradt meg. A IV. század végétől a Kelet-Római Birodalom (Bizánci Birodalom), majd 1054-ben az egyházszakadást követően az ortodox egyház központja. 
1453-ban ihol jönnek a törökök (Hódító Mehmed szultánnal az élen) és beveszik a várost. A törökök megtartják a törökül Konstantinije elnevezést, de párhuzamosan használják a görögös Sztanbulin nevet is, Isztambol-ként. 1923-ban az Oszmán birodalom felbomlott, a török köztársaság kikiáltását követően a főváros Ankara lett, Atatürk pedig hivatalosan Istanbul néven jegyeztette be ezt a települést. Átmeneti hanyatlást követően a múlt század második felében újra virágzásnak indult, ma egy óriási kozmopolita város, Törökország gazdasági központja, a teljes magyar lakosság lazán elférne benne, kb 15 milliós város.



Érdekessége, hogy két kontinensen, Európa és Ázsia határán helyezkedik el. A Boszporuszt átívelő hidak valamelyikén vagy metróval a víz alatt könnyen kontinenst ugorhatunk. Régebben láttam képeket amik a híd közepén az Európa végét jelző táblánál készültek, de a hídra nem lehet gyalog felmenni, gondolom biztonsági okokból. (Azóta olvastam, hogy van Eurázsia maraton, évente egyszer megnyitják a futóknak a hidat. Ha valaki arra jár, majd küldjön egy képet 😉) Hogy régebben esetleg még lehetett ott mászkálni, vagy csak a kép kedvéért ugrottak ki a kocsikból a lelkes turisták azt nem tudom...

Összesen egyébként három híd van a Boszporuszon ami összeköti Európát és Ázsiát. Az első volt a Boszporusz híd (elég logikus elnevezése 'A' hídnak... aztán most, hogy van már több híd is a Boszporuszon, átnevezték Július 15-e mártírjai hídnak). A második a Győzedelmes Mehmed szultán hídja, a legújabb pedig 2 éve átadott Szelim szultán híd, a világ legmagasabb és legszélesebb függőhídja, és egyben ez a világ leghosszabb kombinált autópálya/vasúti hídja. (Képem nincs, odáig nem mentünk el, nagyon távol van az óvárostól)

jobb képem sajna nincs, de ez itt a Boszporusz és az első híd rajta, ami régen Boszporusz híd néven volt ismert,
ma Július 15-e mártírjai híd, Erdogan elleni puccskísérlet civil halottainak emlékére

A lakosság szinte teljes mértékben muszlim, mecsetek szinte minden sarkon vannak, de ezek többsége a turisták számára nem látogatható. Kívülről nézve egyébként nagyon hasonló építészeti megoldást követnek, inkább csak méretükben van különbség.
A látogatható mecsetekbe a nők csak hosszú ruhában és fejkendőben léphetnek be, férfiaknak hosszú nadrág a kötelező. Nőknek a hosszú nadrágra is szoknyát kell húzni vagy kendőt tekerni magukra szoknya gyanánt, de ezeket ott helyben kiteszik és szabadon elvehetők vagy a nagy mecseteknél, mint a Kék mecset, a kezünkbe nyomják belépés előtt. A cipőt mindenhol le kell venni, többnyire a bejárat előtt hagytuk, szintén a Kék mecset volt az ahol vinni kellett magunkkal.



Ha minél több látnivalót be akarunk járni, érdemes Museum Pass-t * vásárolni. Igaz, ha csak az "alap" mindenki által megnézett nevezetességekre vágyunk, akkor kb. nem jön ki olcsóbban. Ja, és ez a kártya sem érvényes mindenhová, úgyhogy előtte érdemes átnézni, hogy a terveink és a kártya mennyiben áll összhangban.


Nem keverendő össze az Istambul Kart-tal, ami a tömegközlekedésre (buszra, metróra, villamosra, kompra...) érvényes feltöltőkártya. Egy kártyával több ember is utazhat, de akkor értelemszerűen annyiszor kell lehúzni, ahányan felszállunk. A Sultanamet negyedből a legtöbb látnivaló némi sétával elérhető, de ha ki akarunk menni az óvárosból vagy a szállodánk nem itt található, akkor érdemes megvenni, olcsóbb mint minden alkalommal külön jegyeket vásárolni. Mi már a reptéren megvettük (van egy egyszeri 10 lírás kártyadíj, plusz annyit tölthetünk rá amennyit akarunk), automatákból és trafikokban is utántölthető.

persze ez is egy megoldás, ingyér'

És ennyi bevezető után most már tényleg írok a látottakról is...




* Museum Pass, ide van ingyen belépés: Hagia Sophia, Topkapi Palace and the Harem, Hagia Irene, Istanbul Archaeological Museums, Istanbul Mosaic Museum, Museum of Turkish and Islamic Arts, Museum of the History of Science and Technology in Islam, Chora Church or Mosaic Museum, Galata Mevlevi House Museum, Yıldız Palace Museum, Rumeli Hisar Museum, Fethiye Museum, plusz némi kedvezmény néhány egyéb helyekre, boltokba. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése