2018. október 23., kedd

Isztambul, Dolmabahçe palota


Ha már megnéztük magunknak a Hagia Sophiát, a Kék mecsetet és a Topkapi palotát és még van időnk Isztambulra, akkor semmiképp ne hagyjuk ki a Dolmabahçe palotát sem. 

Amikor a Topkapi palota divatjamúltá vált (és ki is nőtték) a szultán és udvartartása a Boszporusz partjára a Dolmabahçe palotába költözött át, melyet már inkább az európai divatnak megfelelően alakítottak ki (beleraktak mindent ami tetszett nekik, így elég eklektikusra sikerült: egyesíti a barokk, a rokokó és a neoklasszikus stílusokat). Hol van már az izniki kék csempe meg a faragott faberakás, gyöngykagyló díszítés... itt minden arany és kristály, ahogy a franciáknál szokás. A mai napig Törökország legnagyobb kastélya. Viktória királynő ajándéka az óriási cseh kristálycsillár ami a világon a legnagyobb ilyen darab: 4.5 tonna és 750 égő izzik benne egyszerre. 

A palota török szokás szerint férfi lakrészre, díszteremre és a háremre oszlik. Mindegyik részben rengeteg szoba, terem, több török fürdő, mosdó található. 


1924-ben Atatürk utasítására államosították, elnöki rezidenciává, majd halála után múzeummá alakították, így ide is bekukkanthattunk. A Galáta hídon áthaladva, a Boszporusz nyugati, európai partján, a villamosvonal mellett található, könnyen megközelíthető. 
A bejáratnál a 27 m magas óratorony fogad minket. 
(Sajnos fotózni odabent nem lehetett, így csak külső képekkel szolgálhatok.)


Először este keveredtünk ide, így másnap reggel itt folytattuk, akkor már be is jutottunk














A Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk e palota falai közt halt meg 1938. nov. 10-én 09:05-kor. Szobájában a halálos ágya a török zászlóval van letakarva és az órát 9:05-kor állították meg, melyet azóta sem indítottak újra. 

Az épületet hatalmas park veszi körül, amiben kellemesen sétálgattunk, egy kis dombra lecsücsültünk... 









Hétfőn zárva, egyébként nyitva 9-16h között. A kert és a pavilonok 17 óráig látogathatók. A palota weblapja, belépők, információk: Dolmabahçe palota

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése