2018. december 29., szombat

A martonházi aragonitbarlang, Szlovákia


Erre a barlangra már régóta fenem a fogam: Európában egyedülálló és a világon is mindössze három van belőle ami látogatható, a másik kettő Argentínában és Mexikóban. (Pesten is van egy kisebb barlangterem a Gellért-hegyen ami aragonit kristályokat tartalmaz, de ez a terem nem látogatható, illetve más barlangokban is találhatóak aragonit kristályok, de közel nem ilyen mennyiségben és méretben)

A barlangot 1954-ben fedezték fel, 1974 óta a turisták számára is nyitott (hétfőn zárva!)

Érdekes módon míg a Dobsinai jégbarlangnál rengetegen voltak, itt szinte csak szlovákokat láttunk, és ők sem voltak annyira sokan. Pedig szerintem ez még különlegesebb mint a jégbarlang, hiszen abból több is van Európaszerte. Persze lehet, hogy csak nekünk volt szerencsénk és jókor érkeztünk...
A kissé szocreál stílusú épületben vehetünk jegyeket (mivel más külföldi nem nagyon volt rajtunk kívül, csak szlovák nyelvű csoport indult, de kaptunk írott magyar nyelvű tájékoztatót) 


maga a barlang fala, a kőzet is gyönyörű







a barlang leghíresebb képződménye, az aragonit szív, a barlang jelképe lett






szinte hihetetlen, hogy ez egy természetes földi képződmény
- ha valaki azt mondaná, hogy egy távoli bolygóról hozta egy ufő, azt is elhinném, olyan szép






Az aragonit a calcium-karbonát (mészkő) egy polimorf alakja, amikor a kristályok rombuszos alakot öltenek, színük alapvetően fehér, de vöröseset is láthatunk, ami a belekerülő vasszennyeződés következménye. A neve a spanyol Aragónia tartományból ered, ott is több barlangban előforduló képződmény. Leggyakrabban szögletes vagy tűszerű kristályokat képez, de ágas-bogas és gömbös formája is ismert. 


Ide is érdemes meleg ruhát hozni magunkkal, bár itt nem fagy, de egész évben olyan 7°C körüli hőmérskletre lehet számítani. Megtaláláshoz segítség: GPS koordináták: N486646004° E 20.3092003° 

április elejétől október végéig látogatható, hétfő szünnap

óránként indulnak vezetett csoportok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése