2011. december 14., szerda

Télapó - Mikulás - Santa Claus vagy Papa Noel?

Szerintem minden külföldön élő kisgyerekes családnál fejtörést okoznak az ünnepek.

Még országon belül is eltérő szokások lehetnek, pl. Magyarországon is van ahol 5-én este jön a Télapó, van ahol 6-án reggel, a karácsonyi ajándékot a Télapó vagy a Jézuska hozza, (eleve most akkor Télapó vagy Mikulás vagy mindegy?) van ahol a fát az angyalok hozzák feldíszítve, van ahol ez közös családi program, és még sorolhatnám. Mikor egy új család kialakul megalakítják a saját ünnepi szokásaikat beletéve mindkét oldalról az otthonról magunkkal hozott kedves emlékeket, vagy épp kihagyva azt ami csalódást okozott. Az egyes elemek persze az évek során formálódnak, de az alapvető kezdeti jegyek sokat nem változnak. 

Na ebbe a jól kialakult rendszerbe zavar be egy külföldre költözés, hiszen egy másik ország más szokásai is bekerülnek a képbe. Ami a felnőttek számára nem különösebb gond, hiszen ami tetszik bevesszük, ami nem kihagyjuk és kész. A gondot a gyerekek okozzák. Hogy miért? Nézzük a mi esetünket:

Az otthoni szokásunk szerint a Télapó december 5-én éjszaka jár és 6-án reggelre a kitisztított csizmába teszi a pakkot. Mivel nem vagyok híve az örökös édességnek így nálunk inkább kisebb ajándékokat szoktak kapni a csajok, persze jelképes Télapó-csoki mellett. A karácsonyi készülődésben van egy adventi naptárunk amit apró ajándékokkal (matricák, radír, kicsi műanyag figurák, lufi, stb.) vagy pici édességgel töltök meg, ezt bontogatják esténként 24-ig. 24-én - illetve kórházi ügyelettől függően egy nappal előbb vagy később (az adventi zsákocskákkal itt szükség szerint csalok picit, ezt eddig még nem vették észre...)  együtt díszítjük a fát, majd valamilyen rejtélyes módon a vacsora alatt, vagy míg elmegyünk sétálni a Télapó megérkezik és bepakolja a fa alá az ajándékokat. Köztudott, hogy a Télapó csak sötétben jár, nem merészkedik a kíváncsi gyerekszemek elé. (Bár Apa egyszer megoperálta egy manóját mert szegény leesett a tetőről (veszélyes munkakör ez a manóság), ezt azóta is emlegetik a csajok és Apa azóta valamilyen bennfentes szerepet tölt be:-) ) 

Szerencsére nálunk még nincs kételkedés, teljes egészében hisznek a Télapóban. Bár tavaly már a barátnők kezdték felvilágosítani őket, hogy az egészből egy szó sem igaz mert a szülők teszik be az ajándékot a zoknikba (ja igen, angolszász környék révén itt nem csizma van hanem zokni - nálunk a biztonság kedvéért mind a kettő:-) ). Ezt leszereltem azzal, hogy az adventi zsákocskákat én töltöm meg a meglepikkel (ezt tudják), biztos ezt értették félre, ezt csinálják a barátaiknál a zoknikkal. Az utcán-iskolában-boltban-munkahelyen előforduló Mikulások pedig egyértelműen csak beöltözött emberek (ezt már kb. 2 évesen kiszúrták), mint ahogy ők is felöltöznek farsangkor békának, macskának, Halloween-kor boszorkánynak, mégsem béka/macska/boszorkány egyikük sem. Tiszta sor. 

A gond ott kezdődik, hogy az iskolában angol órákon Santa Claus-ról beszélnek és angolosan ő csak december végén, karácsonykor érkezik (majd angolosan távozik  :-)  

(Csak nem innen jön ez a kifejezés? :-) Bár az angolok meg azt mondják, hogy "take a French leave", azaz franciásan távozik, úgyhogy ez náluk máshonnan eredhet. És ha már itt tartunk, a spanyolok is a franciákkal példálóznak, miszerint " ha despedido a la francesa", úgyhogy úgy látom, nem csak nekem nem túl szimpatikusak azok a franciák...) 

Ráadásul a boxing day sem 24-én van. 

A spanyol órákon viszont a Három Királyokról beszélnek (Los Reyes Magos) mivel hagyományosan a spanyol családoknál december 24-én csak egy csendes családi vacsora van és majd január 5-én este érnek ide a királyok az ajándékokkal. A Jézuskás történetünk egyébként itt nagyon kilóg a sorból, mert idézvén a spanyol ismerőseinket: "Milyen dolog már az hogy egy újszülött hoz ajándékot? El sem bírná, na meg amúgy is a babának szoktak ajándékot vinni" , szóval ez számukra értelmetlen és hihetetlen. verzió. Az utóbbi évtizedben azonban a spanyol gyerekeknek is kezd jóra fordulni a soruk :-), egyre több család állít karácsonyfát és hoz a Télapó (Papa Noel) 24-én ajándékot, plusz tartva magukat a hagyományhoz januárban is van jópár ajándékcsomag.

Tehát elkerülhetetlen, hogy a januári Királyok is bekerüljenek a listánkra, hiszen milyen dolog az, hogy a többi gyerek meséli, hogy mivel jó volt neki hoztak ajándékot, az én gyerekeimnek meg nem. Na nem mintha az enyémek annyira jó gyerekek lennének, de szerintem nincs az a szőrös szívű szülő aki beváltaná azt a fenyegetést, hogy "nem fog neked hozni semmit a Télapó/Jézuska/Boldizsár király" , nemde? :-) Azért fenyegetni persze szerintem lehet, nálunk az éves összehajtott ruhamennyiség és kitakarított szoba /nap grafikon decemberben exponenciálisan meglódul :-)

Visszatérve hozzánk mi úgy döntöttünk, hogy bevesszük az összes jó dolgot az életünkbe és van dec. 5-én és 24-én is Télapó, január 5-én pedig a Királyok. Ez utóbbiak viszont nálunk csak az utcai felvonulás formájában léteznek így nem is övezi olyan misztikum őket. (Itt minden évben minden városban megjelennek és játékokat, édességet és a kül. cégek repi tollait/pólóit dobálják a gyerekeknek.)

Idén is emlegettük itthon a Télapót és számunkra teljesen egyértelmű volt az 5-i esemény. Akkor lepődtünk meg, mikor a csajok (iskolai hatásra) értetlenkedtek, hogy ez nekik még korán van... (A beszélgetés konkrétan a kocsiban zajlott, Zsoltival itt egyszerre egymásra néztünk és ugyanarra gondoltunk: ba...us mennyit spórolhattunk volna az ajándékokkal! :-)) ) Azért persze elmagyaráztuk, hogy ők magyar gyerekek és nekik ilyenkor is, meg minden... Szerencsére nem nagyon mélyedtek bele a  miértekbe, örültek, hogy ajándék lesz és kész. Most már csak az a kérdés, hogy jövőre hogy fognak emlékezni, mire készüljünk...?


Tej, keksz, répa
Este fényesre sikálták a csizmájukat, kikészítettük a répát a rénszarvasoknak, a kekszet és a tejet a Télapónak majd résnyire nyitva hagytuk az ajtót lefekvéskor, hogy hátha mégis sikerülne meglesni az öreget :)

Nekem ezt hozta!
Muti, neked mid van?

Reggel rohantak az ajándékokat nézegetni: kaptak új csengőt a biciklijükre mert a régiek összetörtek néhány esés következtében, kaptak könyveket mert gyakorolni kell az olvasást és kaptak lovas pólót és pulcsikat mert a lovaknak mindig nagy sikere van, főleg Pepénél. (Ja, csak zárójelben: aki esetleg hasonló lórajongó gyerekkel van megáldva, a H&M-ben szerezte be a Télapónk a lovas cuccokat, van lovas kötött ruhánk, pulcsink, pólónk, és volt még lovas csizma is de arra végképp nem volt szükség)
És a fenyegetéskor beígért virgácsot is meghozta, méghozzá igen komoly méretben, igazság szerint néha tényleg ráférne a gyerekeimre... erre ahelyett, hogy értenék a célzást lelkesedtek, hogy milyen tök jó és szép, és csillogós, és anya ugye kitehetjük díszítésnek? Hmm....
Jó nagy virgácsot kaptunk! És figyelitek a pizsamánkat? :-)

Nálatok hogy jár a Télapó?

2 megjegyzés:

  1. Pizsik csinik! :)
    Mi tavaly simán magyar szokás szerint egy mikulást vártunk csak...most már ovi is képben van s itt(Ausztria) azt hiszem ugyanúgy működik minden, mint otthon..Mikulás dec.5.este vagy esetleg reggel...oviban 6-án jött... és Jézuska(Christkind) jön Karácsonykor.
    Pl. a karácsonyi/adventi vásár is ugye Christkindl Markt-nak hívják, ami jézuska vásárt jelöl :)
    Nekem csupán az votl furcsa, h a Szent Miklós dívik Mikulás gyanánt, so öltözékben, mikulás csokiban és mindenben.. krampusszal jár együtt... virgács nem nagyon létezik, s nem szokás adni, ajándék zsákocskákban a klasszikus cuccok vannak: alma, dió, mogyoró, kis csokik, mikulás csoki, netán nápolyi, mézes puszedli, stb...ajándékot kisebbet kapnak, de egész drága ajándékot is hallottam már, h kaptak gyerekek, én itthon is tartottam-dec.5.este, kis csizmás pakolás volt, meg kopogtatás az ablakon, mint anno a gyerekkoromban... előtte lévő szombaton céges party-n volt a gyerekeknek Sankt Nikolaus és a Krampus aztán nálunk kopogtatott majd másnap oviban is jött, s a fiam (4éves lesz jan.-ban) furcsállotta is, h ilyen sok mikulás van :D:D igazság az, h jóideig úgy hiszem hinni fog benne, és érdekes karácsonyra is a mikulást várja!
    Tavaly a karácsonyfát vele együtt díszítettük és azt mondta ő!, h a fát a mikulás hozta :)

    VálaszTörlés
  2. Akkor nektek jó, nem nagyon kavarja meg a gyereket a sokféle történet. Nálunk még az is zavaró, hogy a nagyszülők is máshogy mondják. ezért aztán van Jézuska, Télapó, mama Télapója...hmm...
    Annyira jó nézni a lelkesedésüket, ahogy elhiszik ezt az egészet és tényleg készülődnek, csizmát pucolnak, és úgy fekszenek le, hogy ők aztán ma éjjel nem alszanak mert meglesik a télapót :D
    Télapó meg retteg, hogy nehogy előbb elaludjon mint a gyerek...:-)
    Mi az első két évben addig díszítettük a fát amíg aludtak délután, aztán ahogy a délutáni alvás egyre esélytelenebb volt, pláne hogy egyszerre és eleget ahhoz hogy kész legyen a fa, áttértünk a közös díszítésre. Ez is egy jó kis közös élmény szerintem.
    Ausztriában mikor díszítik a fát? 24-én este, vagy már napokkal-hetekkel előbb?

    VálaszTörlés