2012. január 10., kedd

Emberi test és Érzékszervek lapbook

A Halloween után az emberi test, majd az érzékszervek témákat dolgoztuk fel. 
(Human Body/Cuerpo Humano, és Senses/Sentidos)

Mivel a két témakör szorosan kapcsolódik ezért a két lapbookot a végén összekapcsoltam, így az elején és a hátulján is nyitható, a kettő között a lapok hátuljánál pedig egy zseb keletkezett, ide egy csontvázat rejtettünk :-)

Az eredeti terv, miszerint így majd gyakorlunk magyarul is írni, csak részben valósult meg. Háromszor leírni ugyanazt már unalmas nekik, márpedig most elsősorban mégis az iskolai anyag a fontosabb. Persze ha nem túl sokat kell írni, azért megcsinálják. Ha van egy kis időnk próbálkozunk a magyar írással (pl. bevásárlólista), néha az olvasással is, de nem könnyű, hogy ne csak tanuljon hanem gyerek is legyen és játszhasson szabadon. 


A képek:

Emberi test- borító
A zsebekben levő kártyákat kell felpakolni a nyilakhoz
Nagyjából így néz ki ha kész
spanyolul
és angolul
Ezt a csontvázat csináltuk, így tanultuk az ízületeket
a két karton hátulját összefektettem és a közötte képződött zsebbe bújtattuk "Samu"-t
Ez a hátulja, az érzékszervek
kinyitva
Minden érzékszerv mögött pár oldal lapul amin tények, érdekességek vannak. Jobbra pedig az ujjlenyomataink :)

Az érzékszervekhez a "Los cinco sentidos" könyvből másoltam a lapokat amiket aztán kiszíneztünk, és persze elolvastuk amiket írtak róluk. 
Amit lehetett ki is próbáltunk. pl. hogy a pupilla sötétben kitágul, fényben összeszűkül. Még extraként a konszenzuális fényreakciót is megtanulták, orvos gyerekek, na :) A fizikához vagy a matekhoz úgysem fogok konyítani...
Az ízérzékeléshez pedig fültisztító pálcikákat mártottunk citromlébe, cukorba, sóba és ezt érintgettem a nyelvükhöz. Persze a legjobb az ujjlenyomat készítés volt, lehetett maszatolni :)

Ha pedig egyszer Budapesten járunk, tuti elviszem őket a Láthatatlan kiállítás-ra, azt hiszem igazán csak így lehet megérteni mit is jelentenek az érzékszerveink.

3 megjegyzés:

  1. Ezek a lapbook-ok tovabbra is lenyugoznek! Ha eljon az ideje majd Danival is, akkor tuti vissza fogom keresni oket otlet merites celjabol! koszi, hogy megosztod!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik, egyelőre én is imádom őket, bár tény, hogy most még én dolgozom vele többet mint a gyerekek. :)
    Majd folyamatosan teszem fel őket ahogy az időm engedi, már több is van ami kész van csak nem tudtam még posztolni.

    VálaszTörlés
  3. Erzodik, hogy rengeteg munkad van benne! Mar maga az is, hogy posztolsz rola, plane, hogy az elkeszitese :) Hala erte!

    VálaszTörlés