2012. január 31., kedd

A kör kerülete és a Pitagorasz tétel - avagy a matek tanárnak (is) igaza volt

A gyerekek tegnapi matek házija eléggé meglepett: geometriából a térbeli alakzatokat kezdték tanulni, úgymint gömb, kocka, téglatest, kúp, gúla, henger. A síkidomokat mint kör, ovális, háromszög, négyzet, téglalap, rombusz, öt-hat-nyolcszög, már szeptemberben tanulták. Én ugye majdnem 30 éve voltam elsős, de halvány emlékeim szerint ez nem képezte az akkori tananyag részét. És igazság szerint most sem értem, hogy ez minek, gyakorolnák inkább simán az összeadást meg kivonást. De nem vagyok pedagógus, szóval befogom a számat, biztos tudják mit miért csinálnak. 

(Mondjuk orvosi körökben a pedagógus nem foglalkozás hanem diagnózis :-)  - mondom ezt totál tanári szülői-anyósi háttérrel :-) )

Szóval a leckét csináltuk ahol az volt a feladat, hogy írja be melyiknek hány csúcsa, hány oldala van, ezeket még szépen csoportosították is (gyanítom, hogy a következő témakör a halmazok lesznek...)



Persze itthon nem tudtam előhúzni a fiókból csak úgy egy gúlát, hogy akkor nézzük csak - és meggondolatlanul mondtam a gyereknek, hogy majd holnap anya csinál ilyeneket papírból és akkor majd megnézzük. 
Mondjuk a csajok simán megcsinálták a házit, és lehet hogy csak tényleg nekem nincs térlátásom az egész családban (Férj szerint "nem igaz, hogy nem látom, hogy nem egyenes (ha képet akasztunk a falra), az oda nem fér be (kocsi parkolásnál például...) ), pedig én őszintén bevallom, nem látom. Legalábbis nem nagyon. Viszont vissza szoktam vágni, hogy én meg nem értem mitől lehet pánikolni a harmincadik emeleti erkélyen, na.

Visszatérve a projectre:

Ma lévén hogy szabadnapos vagyok, időm mint a tenger, csak spanyolból kellene valami fogalmazást rettyinteni* a művészet átalakulásáról, elanyagiasodásáról és ebben a műkereskedők szerepéről napjainkban címmel, hmmm - a nyelvvizsgára nem-készülésem is lehet, hogy megérne egy posztot...

Szóval gondoltam gyorsan kivágom-összeragasztom a testeket aztán addig csak megszáll az ihlet a fogalmazást illetően.


Kezdtem a hengerrel, az a legkönnyebb. Csak kivágok két kört meg az oldalának egy téglalapot és kész. Még jó, hogy a múltkor a lapbookozáshoz vettem egy körzőt, hogy ne mindig a fazekak fedőjét meg poharakat kelljen körberajzolnom, így hamar kész voltam. Mikor kivágtam akkor döbbentem rá, hogy én már tök rég csináltam ilyet és nem jutott eszembe, hogy a ragasztáshoz kis füleket is kellett volna hagynom. Újra rajzoltam, vágtam, ragasztottam , henger kész. 
Tök ügyi vagyok, megy ez. 

Aztán jött a gúla. Az alja négyzet, oké, még a füleket se felejtettem el. A tetejéhez kellenek háromszögek. Itt már törtem egy kicsit a fejem, hogy igen, de mekkorák. Ehhez már számolni kellett, jó, hogy a Pitgorasz tételre még emlékszem. Viszont a telefonomon levő számológépen nem tudok gyököt vonni. Más számológépünk meg nincs. Erre nem gondoltunk költözéskor, súlyos hiba. Sebaj, van internet, számológép letölt, gyököt von, oldalak megvannak. Füleket sem felejtem el, kivágva, ez is kész. Huhh, nem kis meló ez.




Aztán jött a neheze, a kúp. A kör az megvan, odáig oké. Kell hozzá egy körszelet - vagy körcikk? Én dumálok, hogy a gyerek csak akkor tud jól magyarul ha ezeket a szavakat is ismeri, erre tessék, itt az anyjuk és még ő is bizonytalan. De a google gyorsan kisegített (körcikk), szóval már csak azt kéne tudni, hogy mekkorát kell rajzolni. Ehhez ki kellene számolni a szöget. De hogy? Ezt is próbáltam kikeresni, de egy csomó bonyolult képletet találtam. Szerencsére beugrott, hogy kiszámolhatnám aránypárral, így ez is megvolt, már csak szögmérőt kellett találni, hogy meg is valósítsam az elképzelést. Nem kis feladat, de tudtam, hogy a gyereknek régen vett rajzkészletben volt szögmérő is, így ugyan fel kellett forgatni az összes fiókjukat, de meglett. 
És akkor már tényleg gyerekjáték volt.



Mindezzel elcarakodtam jó két órát, úgyhogy úgy döntöttem, hogy a téglatest meg kocka demonstrálására megfelel a dobókocka meg a müzlis doboz is. Tényleg, miért is nem árulnak kúp alakú dobozban ilyesmit??

Íme a végeredmény, egész jó lett, nem?


És be kell valljam, igaza volt a matek tanáromnak. Mikor azt kérdeztük, hogy minek kell nekünk ezt a sok marhaságot megtanulni azt mondta, sosem tudhatjuk, mikor lesz szükségünk ilyesmire az életben. Ugyan a koordináta geometriát vagy a másodfokú egyenletet még nem tudom mikor fogom használni, de ezek után már nem kétséges, hogy valaha, valamire biztos.

Ja, és a mérnök, meg matematikus olvasóknak nem ér röhögni, biztos ők is sokat felejtettek a középiskola óta, mondjuk kémiából vagy biológiából. Legalábbis remélem, hogy nem vagyok egyedül ... :)

* mindjárt írok egy e-mailt a tanárnak, hogy sajnos már megint nem tudok órára menni, mert hogy én ma nem írok egy sort se a művészetekről, az biztos... Mára elég volt ennyi agytorna...

10 megjegyzés:

  1. Szia!
    De jót nevettem:D Kb én is ilyen térlátással rendelkezem:)Ügyesen megcsináltad, a gyereknek meg az a lényeg, anya még ilyent is tud!

    Lilim könyvét előre lapoztam,ő most elsős,és igencsak meglepődtem én is,mert teljesen más,mint 30 éve nekünk.Az,hogy 1 hét múlva veszik a dm,m,arasz....stb-t?! Hiszen most lépték át a 10-es számrendszert,a téli szünet utáni első matekóráján meg 20-ból számoltak visszafelé!Mondom, mi van? Nem egyesével jönnek a számok,11,12,13...stb?
    Azt hiszem beiratkozom én is az 1.osztályba,mert nagyon fel kell vennem ezt a ritmust-hozzáteszem Hajdú féle matekot tanulnak,iszonyú nehéz.nekem. :D ennyi év után.

    Nagyon tetszik ahogyan írsz,és gondolkodsz dolgok felől,vagy emberekről!
    Nagyon jó ötlet a ragasztott lapozó, amit a gyerekekkel közösen alkottok,szeretnék én is Lilimnek készíteni majd.

    Üdv:Selyem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére még mértékegységek nem voltak. Abba őszülök csak bele, gyerekként is utáltam.
      Az meg hogy mi lesz néhány év múlva, nem tudom. Valahogy kénytelenek leszünk visszavergődni legalább az érettségi szintjére. Ajaj... :-)
      (És anno nem értettem a szüleimet mikor valamire azt mondták, hogy ők nem tudnak segíteni, nem tudják, vagy régen tanulták. Akkor azt mondták, majd meglátod fiam, ha te is ennyi idős leszel. Azt hiszem, kezd eljönni ez az időszak...)

      Törlés
  2. Hengernek jó a konzervdoboz :-) Kúpnak meg jó a fagyistölcsér. Nálatok, a jó melegben az se baj, hogy ha van benne egy kis fagyi is. Amúgy nem magamtól vagyok ilyen okos, Angliában, volt egy szülői matektanfolyam, ott egy órán csak azzal foglalkoztunk, hogy az ilyen térbeli cuccok tanításához mit lehet otthon előkapni. :-) Üdv, Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ötletet, nagyon jó!
      (És ilyenkor mindig tépem a hajam, hogy ez nekem miért nem jutott előbb eszembe??)
      Legközelebb mielőtt vért izzadok az a2 +b2-tel írok neked egy mail-t :-)

      Törlés
  3. nekem azonnal az jutott eszembe, spanyolhonban nincsen tölcsér? én körbetekertem volna papirral. akkor meglenne a forma, csak ki kellene vágni és összeragasztani....jó, bevallom, ez meglehetösen kezdetleges megoldás, de sokkal gyorsabban megy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebből is látszik, nem vagyok valami gyakorlatias...

      Törlés
  4. Haromszogalapu test egy sem volt? :) meg egy csori prizma vagy egy tetraeder sem?
    Az en gyerekem geek es elete egyik legeltalaltabb ajandeka volt a kotott dodekaeder. :) Illetve egy csillag dodekaeder, ilyen
    http://www.berroco.com/images/exclusives/am/celestine_sox/celestine_sox_lg.jpg
    (nem talalom hova tette, de innen volt az otlet)

    Amit en ebben az esetben elovettem volna, az a geomag, nekunk kb egy tonna van, sztem a legjobb jatek a vilagon (ok, mi geekek vagyunk csaladilag), pasi is jatszik vele orakat, geometriatanitashoz pedig egeszen kivalo.

    Ha esetleg a szabalyos testeket kellene modellezni, itt a segitseg
    http://www.mathsisfun.com/geometry/model-construction-tips.html
    ez amugy egy remek szajt angolul tudoknak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tetraéder? Dodekaéder?? Ezen el kellett gondolkodnom, hogy pontosan hogy is néznek ki :-)
      Nem tudom mi lesz később, most még csak első osztályosok. Remélem még egy ideig megkímélnek a tanárok az ilyesmitől, nekem már ez is feladta a leckét... :)
      Azt hiszem az egyértelmű, hogy mi meg anti-geek-ek vagyunk... Bár a The Big Bang Theory-t szeretem - már ez is valami? :-)

      A geomagot nem ismertem, de szétnézek, hátha itt is lehet kapni. Köszi az ötletet!

      Ja, amúgy Férj hazajött délután, büszkén mutattam neki a műveimet, és persze neki is az volt az első kérdése, hogy mi a francnak vacakoltam vele, mikor --- és ő is csípőből felsorolt egy tucat ötletet, többek közt a fagyistölcsért is, hogy mit lehetett volna felhasználni...

      Köszi a linket is, belestem, nagyon jó, megtartom ha legközelebb is ilyesmire vetemednék :)
      További szép napot!

      Törlés
  5. Hat draga Noverem, csak meg egy apro megjegyzes: a laptopodon alapertelemzetten van tudomanyos szamologep, nem csak alapmuveletes... :))) De azert gondolom jol eljatszottal. :)))

    VálaszTörlés
  6. Jóvanna, tudod, hogy nem vagyok én ehhez ideológiailag eléggé képzett...

    VálaszTörlés