2012. február 27., hétfő

Gyerekkel külföldre költözni - mi köze ehhez a gyámügynek?!


Mivel az előző posztom elég nagy port kavart és többen írtatok privit, hogy küldjem el a konkrét jogszabályokat amire hivatkoznak, így jobbnak látom ide feltenni, sok mindenkinek jól jöhet még. 

Tehát főszabály szerint a gyermeket a szülővel egy lakcímre kell bejelenteni. Eddig volt magyar állandó lakcímünk és az önkormányzatnál 3 éve azt jelentettük be, hogy ideiglenesen külföldre távozunk. A gyámügyet ez nem érdekli, ha 100 évet élsz így külföldön a híd alatt az sem számít. (Gondolom ebben az esetben csak akkor ugrálnak ha a helyi gyámügytől - hivatalos szervektől érkezik megkeresés)
Az önkormányzatnak a gyerekek iskolakötelessé válásától küldjük az igazolást, miszerint itt teljesítik a tankötelezettségüket. Ezt spanyolul küldtük és simán elfogadták, még fordíttatni sem kellett. A gond ott van, hogy mi januárban megszüntettük a magyarországi állandó lakcímünket, így ezzel egy időben a gyereké is megszűnik. Ergo már nem ideiglenesen, hanem véglegesen külföldre távoztunk.
Ezért kaptunk egy végzést, miszerint 30 napon belül csatolnunk kell a gyámhatósági hozzájárulást a külföldre költözés engedélyezéséről. 

A hatályos jogszabályok amikre hivatkoznak:
-   1992. évi LXVI. Törvény végrehajtásáról kiadott 146/1993. (X. 26.) Korm. rendelet a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
30. § (1)133 A kiskorú gyermek lakóhelyeként - ha a bíróság vagy a gyámhatóság a gyermek lakóhelyéről jogerősen másként nem határoz - a szülő (törvényes képviselő) lakóhelyét kell bejelenteni.




  -       1952. évi IV. törvény a házasságról, a családról és a gyámságról (Családjogi Törvény)
közelebbről pedig:


77. § (1)121 A szülők saját háztartásukban kötelesek gondoskodni a kiskorú gyermekük állandó lakásáról. A gyermek állandó lakásának - ha jogerős ítélet vagy gyámhatósági határozat másként nem rendelkezik - a szülők állandó lakását kell tekinteni, akkor is, ha a gyermek ideiglenesen máshol tartózkodik.
 
(3)123 A szülőnek a gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozatához a gyámhatóság jóváhagyása szükséges.


121  Beiktatta: 1986. évi IV. törvény 29. § (1). Hatályos: 1987. VII. 1-től.

123  Megállapította és számozását módosította: 1986. évi IV. törvény 29. § (2). Hatályos: 1987. VII. 1-től.



Még citáltak pár jogszabályt, pl. hogy amennyiben nem  teszek eleget hiánypótlási kötelezettségemnek, úgy az eljárást (mármint az állandó lakcím törlését) megszüntetik.

Ezzel egy gondom van:
Az én állandó lakcímemet már törölték, hiszen 18 éves már elmúltam és oda költözöm ahová akarok. Az általuk idézett Nytv és Csjt szerint viszont a gyereket oda kell bejelenteni ahol én lakom, kivéve, ha a gyámhatóság másképp dönt .

A gyámhatóság szerint ha nem küldöm meg az általuk kért igazolásokat* :
- miszerint van hol laknom: adás-vételi vagy bérleti szerződés
- van miből etetnem a gyereket: jövedelemigazolások, 
- tankötelezettségét teljesíti: iskolalátogatási igazolás (nem, nem számít, hogy már elküldtük szeptemberben, azt nem a gyámügynek küldtük ők pedig nem keresgetik), 
- és egy környezettanulmány a helyi szoc. munkástól, hogy ez a lakás megfelelő és ebből a jövedelemből itteni viszonyok közt is futja mindenre ami a gyermek testi-lelki-szellemi jólétéhez szükségeltetik. ) 


*mindezt spanyolra fordíttatva hivatalos fordítóval



-  akkor hivatalból az Igazságügyhöz kerül az ügy mint "gyermekeit jogtalanul külföldre költöztető szülő " esete. 
 

Aztán hogy ez esetben mi van azt nem tudom, de az a helyzet, hogy nem szeretnék hercehurcát, reptéren lekapcsolást, vagyon büntetést utólag befizetni, így igyekszem teljesíteni amit kértek. Bár továbbra is fenntartom, hogy van Magyarországon bőven olyan kisgyerek aki sokkal jobban megérdemelné a gyámügy figyelmét mint az enyémek...



Viszont minden egyes ilyen ügyintézés alkalmával megerősítik bennünk, hogy jól tettük, hogy eljöttünk :)
Köszönjük Magyarország! :)

48 megjegyzés:

  1. Ez tényleg döbbenet, hiszen számtalan kisgyerekről tudok otthon, akiknél sokkal inkább a gyámügy közbelépésére lenne szükség :-( Helyette mindig az olyanokat piszkálják, ahol minden rendben van.... hát igen, ez Magyarország :-(

    VálaszTörlés
  2. Akkor lehet lenyugodhatok, mert az en gyerekemnek sose volt allando lakhelye mo.-on, csak ideiglenes, az meg ugye magatol lejar. egyebkent igen, bennem is egyre nagyobb a megerosodes. csak az a rohej, mikor azert kerulsz bajba, mert mindent megteszel azert, hogy ne kerulj bajba... vilagos, nem? :(

    VálaszTörlés
  3. Nem akarom tovább szítani a kedélyeket, de pont most bukkantam egy ilyesmire. Remélem, hogy csak kacsa. http://velemenyvezer.blog.hu/2012/02/27/kulfoldon_dolgozo_magyarok?utm_source=cimlap&utm_medium=link&utm_content=2012_02_27&utm_campaign=index

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most azzal jönnek, hogy kacsa. De már az, hogy egyáltalán ilyen ötlet felmerül valakiben, több mind abszurd.

      Törlés
    2. Igen, köszi, olvastuk, bár nem ezért mondtuk fel az állandó lakcímet, de ilyen szempontból is jól jöhet. :)
      Amúgy remélem tényleg kacsa, bár ezektől bármi kitelik...

      Törlés
  4. Sziasztok, azt tudja valaki, hogy akkor mi a helyzet, ha külföldön születik a csemete? Asszem talán mint Erikának...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ez attól függ, hogy csak külföldi vagy kettős állampolgár. Ez utóbbi esetben tök mindegy hogy hol született, a magyar állam összes törvénye vonatkozik rá, tehát szerintem a fent idézettek is.

      Törlés
    2. Igen, de mit jelent ez a gyakorlatban?

      Azaz mi van azokkal a gyerekekkel, aki nem kivándorolnak, hanem soha nem is élnek Mo-on?

      Pl. én kizárólag magyar állampolgár vagyok és ha külföldön születik gyerekem az is csak az lesz. (Olyan országban lakom, ahol az itt születetteknek nem jár automatikusan állampolgárság.)

      Azt gondolom, hogy valószínűleg technikai okokból a gyámhatóság az ő létezéséről nem is értesül, mivel nem lesz lakcímkártyája csak útlevele, így a területi alapon szerveződő gyámhatóságnak egyszerűen nem kerül a karmai közé. De ez így nem túl megnyugtató, főleg ha szeretném betartani a szabályokat.

      Törlés
  5. Sajnos a gyámhivatal "azt csinál a gyerekkel amit akar". Én próbálnék a helyetekben együttműködni, mert ha keményítenek akkor a Spanyol állam nem fog megvédeni (hanem kiadni nekik a gyereket veled ellentétben).
    Teljesen helyesen döntöttél, hogy együttműködsz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igyekszünk, csak értelmetlennek tartom a macerát. Mert ha MINDEN magyar gyereket követnének, aki külföldön él, függetlenül a papírkártyától, hogy hol a bejelentett lakcíme, akkor azt mondom, oké. De hogy egy ilyen adminisztratív baromságtól függjön, hogy a gyerekem milyen körülmények között él és igényel -e gyámhatósági kitüntetett figyelmet, na az abszurd.
      De igen, mi mindent megteszünk. Aztán majd várjuk, hogy mi lesz a következő ami eszükbe jut majd. És még mosolygunk is hozzá ...

      Törlés
  6. En nem ertem, mi a cel: megtartani, vagy kitaszigalni a még meglevo ma.-on eloket!? plusz: visszavonzzani a nemreg elmenteket, vagy egy rugassal jo messzire elrugni oket? vegleg!!?

    ha a torveny az allando lakcimes esetekhez kotott, akkor nyugodt vagyok, nekunk olyanunk mar reg nincs, sot a gyereknek NEM IS VOLT! huh!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hazacsábítani azzal, hogy Magyarországon van Túró Rudi, máshol meg nincs... bocsi, de ezek még ezt is komolyan gondolják. Már nem tudom melyik honlapon van fent, 10 ok amiért maradj itthon vmi ilyesmi.

      Törlés
    2. jaaaaajj! azt en is lattam! siralmas!...

      Törlés
    3. http://gyerehaza.org/node/93

      Törlés
  7. Most látom, hogy a gyerekcsempészes az nema legfrissebb bejegyzés volt, de hadd ne írjam be ide is, amit ott leírtam. :)

    http://bodnarcsalad.blogspot.com/2012/02/vigyazz-gyerekcsempeszek.html

    A lényeg az, hogy mint mindennek, ennek is megvan az oka, nem csak sima szivatásból találták ki, még ha az is lett belőle. Kis magyar rögvalóság, mi itten így vigadunk, na.

    Üdv,
    korovjov

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A barátnőm valamiért nem tudott kommentelni, de ezt a levelet küldte nekem, gondoltam érdemes idemásolni, mert igaza van!

      "Semmit sem tudnak kezdeni veletek. Büntetésre én nem láttam hivatkozást a jogszabályokban. Mégis mi lenne a legrosszabb ami történhet? A gyereket elvennék és hazahoznák. DE:



      http://www.kapcsolattartas.hu/page_hu/jogsz.html



      Az igazságügyi vagy államigazgatási szerv akkor is elrendeli a gyermek visszavitelét, ha az eljárást az előző bekezdésében említett egyéves határidő lejárta után indították, kivéve, ha bizonyítják, hogy a gyermek már beilleszkedett új környezetébe.





      Az előző cikkben foglalt rendelkezések ellenére a megkeresett Állam igazságügyi vagy államigazgatási szerve nem köteles elrendelni a gyermek visszavitelét, ha az azt ellenző személy, intézmény vagy más szerv bizonyítja, hogy



      …b) a gyermeket visszavitele testi vagy lelki károsodásnak tenné ki vagy bármi más módon elviselhetetlen helyzetet teremtene számára.



      A vérszerinti szüleitől való elszakítás és a 3 év alatt beilleszkedés már bőven elég indok arra, hogy az a gyereknek lelki károsodást okoz. Tehát tök mindegy mit mond a gyámhatóság, ha kiadják az engedélyt az oké, ha nem, akkor tehetnek egy szivességet.





      Az állam pedig figyelembe veheti az alábbi részből a 3. pontot is és nem kellene éhbért adni az orvosoknak. Vagy ne csodálkozzanak ha elhúznak innen, hogy normálisan tudjanak gyereket nevelni:





      27. cikk

      1. Az Egyezményben részes államok elismerik minden gyermeknek jogát olyan életszínvonalhoz, amely lehetővé teszi kellő testi, szellemi, lelki, erkölcsi és társadalmi fejlődését.





      2. Elsősorban a szülők, vagy a gyermekért felelős más személyek alapvető feladata, hogy lehetőségeik és anyagi eszközeik határai között biztosítsák a gyermek fejlődéséhez szükséges életkörülményeket.





      3. Az Egyezményben részes államok, az adott ország körülményeit és a rendelkezésre álló eszközöket figyelembe véve, megfelelő intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy a szülőt, illetőleg a gyermek más gondviselőit segítsék e jog érvényesítésében, és szükség esetén anyagi segítséget nyújtanak, valamint segítő programokat hoznak létre különösen az élelmezéssel, a ruházkodással és a lakásüggyel kapcsolatban."

      Törlés
    2. Szia Marcsi, jol tetted, hogy bemasoltad! :) en is ugy gondolom, hogy nem vihetnek el a gyerekeket. Ahogy olvastam, ebbe beleszolhat maga a gyerek is! :) Marpedig nem hinnem, hogy azt mondanak, hogy "viszlat apa, anya, mi mo.-ra akarunk menni, hogy nelkuletek nojunk fel egy intezetben!"...

      Törlés
    3. Köszi Marcsi, hogy beírtad.
      Igen, én sem hiszem, hogy attól kellene tartanom, hogy elveszik a gyereket, az nonszensz. De kiszabhatnak pénzbírságot, vagy indulhat ellenem eljárás ami mondjuk kellemetlenséget okozhat ha hazamegyek (mondjuk a reptéren vagy ha igazoltat egy rendőr), esetleg értesítik a spanyol szerveket és lesz egy "priuszom" ami később nehézséget okozhat, ha itt mondjuk állampolgárságot kérnék...

      (Ja, Marcsi, nem felejtettem el az e-mailt sem, csak nem értem még rá írni, de legkésőbb holnap válaszolok!)

      Törlés
    4. Igen, ez teljesen ertheto! Egyetertek. en sem tennek maskepp. Remelem, sikerul hamar beszerezni, ami kell, es vegre elfelejteni ezt az egeszet! :)

      Törlés
    5. Gondoltam, hogy van mit csinálnod, láttad a blogot, nekem is volt. :-) De most megírtam, hogy mi a véleményem az egészről! :-)
      http://3gyerekkel-irany-anglia.blogspot.com/2012/03/en-es-az-unio.html
      És várom a fejleményeket, mi lesz a gyámüggyel!!!

      Törlés
  8. Ditke, nekem a középső nevem lehetne KompenzációIgénylő.

    Ha van 20 perced, firkants egy levelet az Eu-nak. Elég ha az állam visszafizeti neked a fordítóra kiadott költségeidet. Ha jól kalkulálok, abból már egy falusi óvodának teljesen új játékkészletet vehetnél, vagy rászorulóknak elég sok tartós élelmiszert adhatnál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mucifoci,

      Azt hiszem itt a befektetett energia - haszon nem áll számomra arányban. Mert ha tényleg csak annyi lenne, hogy írok egy pár soros levelet. De tuti, hogy kérnek hatezer igazolást, egy tucat levelezgetés, nem egyszerűen arról van szó, hogy visszaigénylem a vonatjegy árát mert késett. Itt darázsfészekbe nyúlok.
      Első körben megpróbálom rendezni a dolgot és beszerzem az igazolásokat.
      Egyébként tegnap beszéltem a szoc. munkással aki nagyon rendes volt és kitaláltuk, hogy mi lenne, ha ő a jelentésébe belefoglalná, hogy látta az iskolalátogatásit, a bérjegyzékeket, ... és ezek megfelelőek, stb. Akkor csak az ő általa írt 1-2 oldalt kellene lefordíttatnom és sokkal olcsóbban kijönnénk. Ajánlom a gyámügynek, hogy megfeleljen nekik! (különben tényleg bedühödök és írok az EU-nak, irgum-burgum! :-) )

      Törlés
    2. Ditke, szerintem jo otlet! :) Egy kalappal! :)

      Törlés
  9. Kedves Ditke

    teljes szivembol sajnallak es egyutterzek veled - fokent ami az egesz abszurd helyzetet illeti.
    Ditke, miert nem irsz az RTL-nek? A Fokusznak vagy valami hasonlonak. Ekkora ostobasagbol orszagraszolo botrany keveredhetne, es anyilvanossag miatt nem tudnanak a polc alatt ide-oda taszigalni benneteket tovabb.

    VálaszTörlés
  10. Erke,

    Köszi :)
    A "Benne leszek a tv-ben" nem vonz annyira...

    Inkább írok majd Strassbourgnak, aztán kíváncsian várom, hogy mit reagálnak. Gondolom azt a levelet sem söprik a szőnyeg alá...

    VálaszTörlés
  11. Szia Ditke!

    Hát én most teljesen kiakadtam. Épp az előbb irtam én is egy bejegyzést a blogunkba (http://meszarosblog.com/)arról, hogy változtak a külföldi rendszámu autókkal a közlekedés Mo-on. Oda jött egy komment és ott hivták fel a figyelmemet a bejegyzésedred, mert fontolgatjuk, hogy kijelentkezünk Mo-ról. Csak igy tudunk elmenni évente egyszer a külföldi rendszámu autónkkal a szülőkhöz, hogy ne vagyék el az autónkat.

    De ezen amit irtál, most nagyon kiakadtam. Mi 7 éve élünk Belgiumba, soha egyetlen egyszer sem kértek tőlünk látogatásit, pedig négy gyermekünk van. Be vagyunk jelentkezve, hogy tartósan külföldön tartózkodunk, de soha nem keresett meg bennünket senki, hogy mi van velünk, mi van a négy gyerekkel, stb.

    Hát ez jó! 7 év alatt a lányaink már felnőttek 24 és 21 évesek, de a fiuk még 16 és 12, rájuk vonatkozik akkor az amiről irtál a bejegyzésedben.

    Téged hogy értek el miután kijelentkeztél? Én nem is tudom most, hogy mit csináljak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a rendszám-dolog is gáz, ezért is jó lenne ha végre rendeződne a helyzet.
      Mi januárban adtuk le a személyit a követségen, ott simán kitöltöttük a papírokat és kész. Aztán egy nap csengett a telefonom és hívtak a követségről, hogy ezt a levelet kapták (mivel az itteni címünket nem tudják Magyarországon a követségre küldte az önkormányzat a levelet) és onnan továbbították nekem. A követségen azért tudják a telefonszámomat, mert már sokszor volt dolgom velük, régebben a jogsi honosítása ügyében is volt egy hercehurca.

      Igen, elvileg a két kisebbre még vonatkozik a gyámügyes engedély.

      Ha lesz fejlemény az ügyben akkor természetesen majd írok róla a blogban.

      Törlés
  12. Ditke, utólagos engedelmeddel irtam a blogunkban erről pár sort és hivatkoztam a te irásodra! Ha nem szeretnéd, akkor kérlek irj és leveszem azonnal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, csak nyugodtan :)

      Törlés
    2. Tulajdonképpen minél többen tudjuk annál jobb, mert ha nekünk végre rendeződne a dolog (nem mintha a nagyon közeli jövőben látnék rá esélyt, de egyszer csak vége lesz) akkor onnantól kezdve erre mindenki hivatkozhatna.
      És sok lúd disznót győz :)

      Törlés
  13. -Ebben az a felhàborito, hogy a törvény ugy védi a gyerekeink érdekeit, hogy amig ideiglenesen külföldre tàvozunk gyerekkel együtt, akàr el is adhatjuk, vagy éheztethetjük öket, nem gond, senkit sem fog érdekelni.
    Az én helyzetem ennél extrémebb.Mi eladtuk költözés elött a hàzunkat, igy abbol kijelentkeztünk, és évek ota lakcim nélküli lakcimkàrytànk van.Nem jelentkeztünk be sehova,vagyis hivatalosan,hajléktalanok vagyunk.A gyàmhatosàgot ez sem érdekli!A férjem koràbban elköltözött, hivatalosan végleg kijelentkezett,a cime ismert a nyilvàntartàsban.
    -Rendszàm: mire mindennek utànnajàrtunk milyen papirok kellenek,mibe kerül ezt beszerezni, ugy döntöttünk, hogy most màr lätogatoba sem megyünk haza.
    Engem szomoruvà teszne ezek a dolgok, mert mégiscsak ahazàmat kellett elhagynom vagy hogyis van ez,a hazàm nem akar minket többet?

    VálaszTörlés
  14. Bekaphatják... nosotros mudarnos, y no vendremos nunca más. No me interesa este pais, es un chiste...

    VálaszTörlés
  15. Sziasztok!

    Most értesültünk az esetetekről... gyönyörű!

    Mi Indiában élünk (bár most ideiglenesen itthon)... azért elképzelem azt a környezettanulmányt, amit mondjuk ott csinálnának... Nekem is van blogom, de már azon gondolkodom, hogy le kéne törölni, mert a franc tudja, hogy ki olvasgatja és él vissza az infóval.

    Üdv,
    Viki

    VálaszTörlés
  16. Sziasztok! Sajnos 1 nagyon fontos dolgot nem ertek. Gyakorlatilag EU-tagok vagyunk.Velemenyem szerint az EU n belul oda koltozkodik mindenki ahova akar. S ha a Gyamugynek ami szinten Magyar es az EU hoz tartozik,es valoban erdeklodik a gyermek hollete felol ezeket a dokumentumokat az o erdeke es nem a szuloe felkutatni es utanajarni,vagy hagyjuk a fenebe az egeszet!!!Hol van akkor a nagy EU?Vagy csak arra jo hogy penzelje Magyarorszagot?A jogaink el vannak felejtve? Miert hulyitik az embereket? Vagy azt gondoljak hogyha Magyarorszagon szar elni ,masutt is?? Mi ez uzletpolitika vagy rabszolgatarto tarsadalom? Demagog elmebutito szoveg es torvenyek!! Mi nem vagyunk diakok akik a diakhitel cserejebe otthon kotelesek maradni,az EU n belul jogaink is vannak ezt kerem nem elfelejteni tisztelt Torvenyhozok!!!!!!

    VálaszTörlés
  17. Sziasztok. Mi 7 éve élünk Olaszországban,itt született a két kislányunk. A kisebbik most áprilisban volt először Mo-on.Mi is most szembesültünk a bejelentési-engedélykérési ,,kötelezettségünkkel".Az érdekes az egészben,hogy a gyámügyes hölgy -aki egyébként nagyon kedves volt-azt nem értette,hogy hogyan kérhetnek számon valamit amiről nem is tájékoztatnak.Ha még ő sem érti... Mellesleg sehol nem találtam erre vonatkozólag semmi leírást,hivatalos oldalakon.Nehéz....
    Ditke,köszi hogy megosztottátok,gondolom nektek azóta rendeződött a dolog.Mi még előtte állunk :-(.

    VálaszTörlés
  18. Kedves Ditke!
    elöször is remélem sikerült az összes bibit elintézni és elfeledni azóta !

    atolvasva a cikket lenne egy kérdésem, mert szerintem Ti már teljesen átlátjátok a joghalmazt,

    en magyar vagyok jelenleg még allandó bej. magyar lakcimmel, nem német férjjel németeknél élünk, babát várva, aki valósz. kettős allampolgár lesz en ill.ferjem utan.

    ebben az esetben: mi a helyzet vajon? magyaroknak lenne barmi beszólása?
    hacsak ideiglenesként- külföldre tavozott status ill.allandó lakc.eltörlése-lenne valaki regisztralva akkor is érvényesek az itteni fentiek?

    köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, szerintem:
      Azzal hogy kettos allampolgar mind a ket allam torvenyei ervenyesek lesznek ra. Tehat o a magyarok szemszogebol magyar lesz es mint olyan a gyamugy ra is teljes joggal figyelhet oda.
      A gyerek anyakonyvezesehez nem tudom be kell-e ot is jelenteni magyar lakcimre. Amennyiben nem, ugy ez a legegyszerubb, akkor csa kap egy allampolgarsagot es kesz.
      Ha be kell jelenteni, akkor kovetkezik gondolom a kijelentesi mizeria.
      Ha ideiglenesen kulfoldre koltozott statuszt valasztasz akkor nincs semmi, ideiglenesen elmegy 18 eves koriag aztan meg egyszeruen kijelentkezik. :-)
      A gond ott van ha keritek az allando magyar lakcim eltorleset. Ebben az esetben kezdodik az egesz cirkusz, lasd fent . :-(

      Udv,

      Ditke

      Törlés
  19. sziasztok, a fentieket elolvasva kezdem jobban erteni azt amivel en szembesultem a heten.
    kulfoldon kotott hazassagbol van, kulfoldon szuletett ket fiam, akik magyar allampolgarok is. a heten a nagyobbiknak kertuk meg a konzulatuson immar a harmadik utlevelet, mire kozoltek, hogy nem szerepel az adatbazisban.ezen meglepodtem, hiszem minden hivatalos ugyunket evek ota rajtuk keresztul intezunk. egyszer csak felmerult a kerdes, hogy be lett-e jelentve a gyerek mint kulfoldon elo magyar allampolgar. mondtam, hogy nem, hiszen szuletese ota az es minden szemelyi ugyet a konzulatuson keresztul inteztuk, raadasul kiskoru, tehat csak utlevele van. a korabbi kerelmeknel pedig eddig meg senki nem hivta fel a figyelmemet, hogy szukseges ezt megtenni. vegul kitoltettek velem is bejelenteshez szukseges papirokat, mondvan hogy az utlevel cserejehez ez mostmar szukseges. oszinten nem igazan emlekszem, hogy anno magyar lakcim (mint az en ideiglenesem) be lett-e nei irva valamilyen nyomtatvanyra a gyerekkel kapcsolatban, igy azt se tudom otthon hogy talaljak meg ott a nyilvantartasba.... persze most en is kutatok, olvasom a rendeleteket, hogy tisztazzam a gyerekeim statuszat es persze varom kivancsian a fejlemenyeket a fent emlitett uggyel kapcsolatban.
    Ditke es mas hozzaszolok leirasa alapjan nem lepne meg ha tolunk is kerik majd a gyamugy hozzajarulasa. a mi esetunkben ez teljesen nonszensz.....
    hat ahogy mondjatok nem konnyu...

    Udv es sok szerencset mindenkinek!!
    Rebeka

    VálaszTörlés
  20. Szia! Szeretnem megkerdezni hogy ha nem akarom megszuntetni az allando lakçimemet de kulfoldre szeretnek utazni az iskolakoteles gyermekemmel mondjuk minden evben szeptembertol juniusig mit kell tennem? Be kell valakinek jelenteni? Most volt 6 eves de itt iskolaba meg nem mehet , ra kellene huzni meg egy ev ovodat de akkor is iskolakotelesnek szamit. Termeszetesen kulfoldon fog iskolaba jarni. Egyet nem ertek, ugy latszik nem olvastam meg eleget, ha a vegleges kikoltozessel annyi herçe hurça van miert mondjak le sokan az allando lakçimet? Foleg ha a gyamhatosag annyi papirt ker.

    VálaszTörlés
  21. Most új törvényt hoztak ha jól tudom, úgyhogy már nem tudok erre válaszolni.

    A második kérdésre viszont igen:
    Mondjuk eladjuk a lakást és az új tulaj nem feltétlenül örül, ha bejelentkezve maradunk a házában...

    A másik pedig, hogy egyszerűen nem élek ott, nem akarok minden évben papírt küldeni hogy járatom a gyereket iskolába, hogy beoltattam a védőoltásokkal, és nem akarok semmilyen kötelezettségemnek eleget tenni ami magyar állandó lakcímhez kötött. Egyszerűen már az útlevélen kívül nincs több hivatalos közöm az országhoz. Ha nem élek ott, akkor ne legyen ott ÁLLANDÓ lakcímem. Szeretnék tiszta helyzetet és nem értem miért nehezítik.

    VálaszTörlés
  22. Sziasztok!Én nem unios országba költöztem a kiskorú lányommal.Elváltam az ex férjem sem gyermek tartást,sem nem látta a lányomat 6 éve.
    Szeptemberben mikor felhívtam,és közöltem hogy férjhez mentek és szeretnénk elköltözni,kellene az aláírása az útlevél csináltatáshoz,azt mondta persze jön,és aláírja,oda sem jött mert soha nem ér rá! Nos az útlevél ment nélküle is,mert a kislány nálam van elhelyezve.De itt olvasom ezt a gyámhatósági engedély dolgot.
    Az iskolának bejelentettem Magyarországon hogy külföldön tanul,ahol a Magyar jogviszonyt szüneteltetik,nekik küldtem egy papírt ahol az itteni iskola igazolta hogy rendesen jár iskolába.Valaki aki jártas ebbe kérem segítsen.Most milyen papírokat kell konkrétan beszereznem amit a gyámhatóság kérni fog!?Mert ugye fordítatás szempontjából nem mindegy!Mi van akkor ha gyerek apja nem megy be a gyámhatóságra aláírni a papírokat?Mert nem érdekli a gyerek,eddig sem érdekelte pedig soha nem tiltottam tőle!Haza vihetetti az állam a gyerekemet?Nem értem ezt a dolgot!Vároma mielöbbi segítséget,és köszönöm!Ja,itt a kislány 3 évre ideiglenesen be van jelentve,és iskolába jár.

    VálaszTörlés
  23. Szia mi most szeretnènk külföldre költözni egy 4és fèl eves ovis gyerekkel es egy 2,5 hinapos babával azt szeretnèm tudni h mivel az ovis nagyfiam esetèben mit kell tennem ès a kisbabám esetèben is tudnál e segiteni

    VálaszTörlés
  24. Sziasztok!
    Tudja valaki, hogy ez a torveny megvaltoztatasra kerul-e, es ha igen, akkor folyamatban van-e mar.
    Valakitol azt hallottam, hogy Alkotmanybirosagra kerul, mivel serti az EU-s alapelveket...

    Elore is koszonom a valaszokat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt írtam az új törvényről:

      http://www.bodnarcsalad.blogspot.com.es/2014/03/kulfoldre-koltozes-gyerekkel-tortenet.html

      Törlés
  25. Az valahol nem baj, hogy az allam torodik a magyar gyerekekkel. Szamtalanszor hallani felelotlen emberekrol, akik a nagy semmire, vagy hitelre koltoznek kulfoldre, aztan jon a pofaraeses, es meg hazajonni sincs penzuk. Na ilyen torturaknak jogos ha nem kene kitenni egy gyereket.
    Masreszt viszont ez az egesz lakcimnyilvantartas egy elavult marhasag, es koszono viszonyban sincs a valosaggal (eleg a kulfoldon lako, de valami magyar cimre bejelentett emberekre gondolni).
    Harmadreszt pedig ha eleve mar kint szuletett a gyerek, es semmilyen magyar cimhez soha koze nem is volt, akkor nem kene hogy ez az eljaras barmiben is erintse.

    VálaszTörlés
  26. Torvenyes apa vagyok a kiss fiamnak roman allampolgarkent de a baratnom az nagyarorszagi ebbe az esetbe mi a teendo hogy ne vegyek el a gyermeket tolunk

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A magyar törvények a poszt megírása óta változtak, így pontos választ nem tudok adni. Mindenképpen a gyerek állampolgársága a döntő, ha ő magyar állampolgár akkor a magyar törvények, ha román állampolgár, akkor a román törvények vonatkoznak rá.

      Törlés