2018. március 29., csütörtök

Chester


A gépünk vasárnap késő délután indult hazafelé, az utolsó napot még érdemes volt kihasználni. Vagy 10 fokott esett hirtelen a hőmérséklet és éjszaka még havazott is, jó kis csípős hideg reggelre ébredtünk. Mivel Liverpoolban már megnéztük ami minket érdekelt, egy kisvárost, Chestert célozunk meg, ami vonattal kb 45 perc alatt elérhető volt. Liverpool és Chester között fél óránként vannak járatok, a vonatjegy pedig meglepően olcsó volt (családi jegy egy napra 11font, oda-vissza). 



Chester egy római kori emlékekkel teli kisváros a Dee folyó partján. A középkorban még jelentős kikötőváros volt, míg Liverpool át nem vette tőle ezt a szerepet. 

Az óvárosi részt egy 3 km hosszúságú fal övezi, amit még a rómaiak építettek 70 környékén, a város a brit római provinciák legjelentősebb települése, hadibázisa volt. A legnagyobb, legjelentősebb fennmaradt városfal egész Nagy-Britanniában. Rajta végigsétálva egy óra alatt átfogó képet kaphatunk a városka egyedi hangulatáról. 


a Newgate (új kapu) később épült a falhoz, mivel az eredeti kicsinek bizonyult a megnövekedett városi forgalomnak.
Ennek tetejéről láthatunk le a városra 

Régi kőhíd a Dee folyón 
                         
Korábban így nézhetett ki. 1387 körül építették, miután az áradás elmosta a korábbi fahidat



The Queen's School középiskola





A Keleti Kapu fölött látható Anglia második leghíresebb órája (Az első a londoni Parlament órája a Big Ben-nel), amit Viktória királynő gyémánt évfordulójára építtettek 1897-ben. 

A Keleti Kapu volt a római kori település főbejárata
a városfalról római katonák pásztázták a környéket és ellenőrizték az áthaladókat


a híres "East Gate Clock" ami Viktória királynő 1897-es gyémánt jubileumának emlékére készült.
1899-ben került a helyére. 


A délkeleti saroknál található a "kívánságok lépcsője" (wishing steps) - a helyi babona szerint aki egy levegővel fel-le tud szaladni ezen a lépcsőn, annak teljesül a kívánsága. (Ezt most e lejegesedett lépcsőfokok miatt inkább nem próbáltuk ki, a csuklótörés nem szerepelt a kívánságlistánkon).  

A Chester-kastély nem tűnt nagy számnak, csak a várfalról vetettünk rá egy pillantást. 

Chester kastély

Chester másik jellegzetessége a viktória korabeli árkádos, fekete-fehér faborítású házak, a város nagy gondot fordít állaguk megőrzésére. 



Rows 

Bár a mai napig "a Kilenc Ház" ("Nine Houses") -ként emlegetik, csak hat maradt fenn a Park Street-i bérlakásokból, melyek 1650 körül épültek. Alapjuk homokkő, homlokzatukat pedig fekete-fehér faburkolat díszíti. Csak hajszál híján menekültek meg a bontástól, ma műemlékvédelem alatt állnak. 



A városközpont legjelentősebb épületei a városháza és a katedrális. 

Városháza

A katedráis belülről is megér egy misét: 

Chester katedrális






Ez az "organ donation" felirat az első pillanatban kicsit megzavart: itt lehet fél vesét felajánlani, vagy mi??
Aztán rájöttem, hogy ez biztos csak szakmai ártalom, és tulajdonképpen az orogona felújítására gyűjtenek...





Vannak még múzeumok, római kori amfiteátrum, galériák, sőt, a városban található az ország legnagyobb állatkertje, veszélyeztetett fajokkal, óriási akváriummal - ezeket most idő hiányában kihagytuk, de aki hosszabb időt tölt itt, pláne gyerekekkel, annak egy jó programlehetőség.  

vele a kateedrális melletti parkban találkoztunk

Viszlát, Chester!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése