2019. július 27., szombat

Parque das Aves - Madárpark az Iguazu-vízesésnél, Brazília


Szállásunk a brazil oldalon a nemzeti park bejáratától csak pár perc séta távolságban volt. Mivel szinte az egész napot a parkban kószálva töltöttük, délutáni programként a helikopteres vízesésnézés helyett a szállodánk melletti madárparkot választottuk - akkor még nem tudtuk, hogy a következő állomáson annyi madarat fogunk látni, hogy meg is csömörlünk tőle :-)


A madárpark szépen rendezett, látszik, hogy igyekeznek fejleszteni, sok információs tábla és érdekesség fogadja a látogatókat - viszont akárhogy is, ez is csak egy állatkert hálókkal, ketrecekkel. 


Mentségükre legyen mondva, hogy az itt található állatok nagy része csempészektől, illegális kereskedőktől lett lefoglalva, és a mentett állatokat gyógyítják, és ha lehet rehabilitálják. A belépődíjak ebben sokat segítenek, már ez is ok lehet arra, hogy ide ellátogassunk.

ő Valentina

több társával együtt kopasz fióka korában lopták el a fészekből, hogy aztán utcai vásárokon eladják őket 

 A többség nem éli túl az utazást az állatkereskedésig sem.
neki szerencséje volt

és neki is...


ara papagáj 

jácintkék ara
sajnos ő is nagyon divatos lett az állatkereskedésekben és néhány évtized alatt szinte kipusztították ezt a szép madarat a természetből

csupaszarcú hokkó (tojó- a kakasoknak sárga a csőrük) 


skarlát íbisz

tukán

caligo illioneus

flamingó
 Igazi balett táncosok
Nem volt annyi időnk a parkra mint szerettük volna, én órákig vagyok képes nézni a flamingók táncát, vagy a papagájok hangos veszekedését, ahogy egy faágon fejjel lefelé lógva is képesek a szárnyukkal és csőrükkel elagyabugyálni egymást... 

a Madárpark nyitvatartása

Szerencsére a szállodához tartozott egy óriási park, ahol szintén volt szerencsénk néhány egzotikus állatba belefutni. 

a szálloda mögötti ösvényen egy jó fél órás sétát lehet tenni az erdőben



a broméliákat egyszerűen felkötözik száraz faágakra minimális komposszttal a gyökerüknél,
és kész a különleges virágerdő


a "88"-as lepke (Diaethria clymena)

Callicore hesperis

Helicornius erato

aguti

fazekasmadár
(azért hívják így, mert agyagból építi a kemenceszerű fészkét)


egy pici kolibri

És mivel ugye itt épp tél volt, a napok elég rövidek voltak, 6 óra felé sötétedett - mindig volt időnk szaunázni, vagy kihasználni a szállodai konditermet. Ilyesmi máskor hiába van egy hotelben, mi kb sosem vesszük igénybe, mert reggeltől-estig úton vagyunk. Úgyhogy ez a nyaralás igazi pihenés, feltöltődés is volt, minden tekintetben. 


a bab és a rizs elmaradhatatlan része a főételnek


Az acai tipikus helyi édesség, mi a madárparkban kóstoltuk meg. Az acai nevű bogyós gyümölcsből készül, leginkább a jeges fagylalthoz hasonlítható lilás színű püré (olyasmi mint a jégkása, csak sűrű), ezt díszítik mindenféle gyümölcsökkel, zabpehellyel, tejporral, kókusszal.... Nagyon finom, de egyrészt aznap nem volt gatyarohasztó meleg, a fagyi nem esett túl jól (nem tudtuk, hogy ez hideg), másrészt baromi nagy adag, kettőnknek is bőven elég lett volna egy tállal. 

acai névre hallgató, gyümölcsből készült, tipikus helyi édesség. 

egyébként állítólag divatos "szuperkaja", gazdag antioxidánsban meg mindenféle jóban,
hej, sose halunk meg...

3 megjegyzés:

  1. De jó volt ezt most olvasni! Képzeld, még gyerekek előtti időben jártam itt, azóta kedvenc madaram a tukotukan. Szóval jó volt most feleleveníteni mindent. Kár, hogy akkor még nem írtam blogot de vannak azért jó fotóim. :-) Üdv, Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy van egy "ismerős" aki járt már erre! Csodálatos hely, számunkra igazán különleges. A tukánok tényleg annyira aranyosak meg viccesek, nem is tudom hogy nem esnek orra akkora csőrrel :-)

      Törlés
  2. csak szájtátva ülök itt mert totál lemaradtam erről az utazásotokról.

    VálaszTörlés